REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neretai žmonės savo santykiuose jaučiasi užspausti į kampą ir nelaimingi. Tačiau patys jie to nepripažįsta, o akivaizdžius įrodymus ima neigti. Tačiau jeigu jūs taip pat jaučiate, kad jūsų santykiai gali būti toksiški jums, sužinokite pagrindinius požymius, kurie padės jums suvokti tikrąją tiesą.

Neretai žmonės savo santykiuose jaučiasi užspausti į kampą ir nelaimingi. Tačiau patys jie to nepripažįsta, o akivaizdžius įrodymus ima neigti. Tačiau jeigu jūs taip pat jaučiate, kad jūsų santykiai gali būti toksiški jums, sužinokite pagrindinius požymius, kurie padės jums suvokti tikrąją tiesą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Psichologai išskiria keturis pagrindinius požymius, kurie atskleidžia, kad esate toksiškuose santykiuose.

REKLAMA

1 požymis „Tu priklausai tik man“.

Šis požymis vadinamas gana suktu ir tikrai ne be reikalo. Piktnaudžiaujantis santykiais asmuo jūsų neišstums iš visuomenės gyvenimo savo žodžiais, bet puikiai parodys nepasitenkinimą savo veiksmais. Jie priverčia savo antrąsias puses manyti, kad tik jie ir niekas kitas yra vienintelis paramos taškas. Žingsnis po žingsnio toks asmuo izoliuoja jus nuo visų draugų ir šeimos narių. Jis priverčia jus nepatogiai jaustis artimoje aplinkoje, o be jo jaučiatės vieni ir pažeidžiami. Tai leidžia piktnaudžiaujančiam asmeniui pakenkti jūsų pasitikėjimui ir formuoti jūsų charakterį reikiama linkme. Pavyzdžiui, jeigu ilgą laiką buvote pripratę kviestis į namus savo draugus, laikui bėgant, imsite to vengti, nes būsite įtikinti, kad tai gali sutrikdyti jūsų santykius.

REKLAMA
REKLAMA

Jei pastebite tokį elgesį, galite padaryti keletą dalykų:

-Elkitės priešingai, nei iš jūsų tikisi partneris,

-Jei jūsų partneris nuolatos kartoja, kad privalote atsisakyti savo draugų rato, gerai apgalvokite jo tokius žodžius ir priežastis,

-Apgalvokite, ar šie santykiai nekenkia jūsų gyvenimui, veiklai ir darbams.

2 požymis. Paslėpti įžeidinėjimai.

Tokie partneriai dažnai įžeidžia aplinkinius pačiais sukčiausiais būdais. Pavyzdžiui, „Ši suknelė atrodo nepaprastai gerai, atsižvelgiant į tavo svorį“, „Gavai gerą įvertinimą? Bet tavo kolegė vis tiek dirba geriau už tave“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks partneris įžeidinėjimų negaili ne tik jums, bet ir jūsų šeimos nariams, draugams ir artimiesiems. Jiems esate tarsi emocinio piktnaudžiavimo objektas.

Ką galite pakeisti?

-Stenkitės į tai nežiūrėti per daug rimtai ir žinokite savo vertę. Kai esate nuolatinės kritikos objektas, tiesiog atmeskite ją,

-Atsakykite komentaru į komentarą. Tačiau nedarykite to ilgą laiką, galite pajuokauti ar papokštauti, bet nepaverskite tuo kerštu,

-Jei partneris ir toliau piktai jus kritikuos, nustokite kreipti dėmesį į jo pastabas ir apsvarstykite savo santykių vertę.

REKLAMA

3 požymis. Nėra asmeninės erdvės.

Tokį toksiškų santykių požymį partneriai yra linkę labai subtiliai paslėpti, įtikindami jus, kad tai yra gana miela. Iš pradžių jie jums skambina kartą per dieną, vėliau skambučiai padažnėja kiekvieną valandą. Jie savotiškai savinasi kiekvieną jūsų gyvenimo aspektą. Net ir norint aplankyti savo tėvus, jis skatins jus vežtis drauge ir jį.

Jei bandote nustatyti tam tikras ribas, jis jaučiasi įžeistas. O ką jau kalbėti apie įvairius įtarinėjimus – jis visur įžvelgs klastą, apgaudinėjimus ir išdavystę.

REKLAMA

Jei tai nauji santykiai, vertėtų juos užbaigti kuo greičiau, kol dar yra tokia galimybė. Jei matote potencialą partneryje ir norite suteikti jam galimybę, pasikalbėkite apie šią problemą drauge su juo ir neleiskite jiems pasisavinti savo asmeninio gyvenimo.

4 požymis. Smegenų plovimas.

Toks partneris naudoja savo manipuliacinį elgesį, kurio beveik neįmanoma atskleisti. Tai daro žmonės, linkę į piktnaudžiavimą, kultą ir lyderystę. Jis ilgą laiką jums bruka mintis, kuriomis nejučia imate tikėti ir patys. Naudodamas smegenų plovimo techniką, partneris siekia sukelti jums abejones. Jie kvestionuoja jūsų vertybes, suvokimą ir prisiminimus. Net jei esate įsitikinę, kad jūsų partneris suklydo, jis šią mintį puikiai paneigia ir visuomet kaltu liekate tik jūs patys.

Deja, patyrusiems tokius santykius, nėra lengva atsigauti nuo tokio emocinio piktnaudžiavimo. Vienintelis geras sprendimas turėtų būti skyrybos ir ryšių nutraukimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų