REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tarp Vyriausybės Seimui teikiamų pakeitimų atsidūrė ir pasiūlymai pavasarį kelti atlyginimus pedagogams, kariams, žvalgybos pareigūnams ir teisėjams. Nors ne visos ministerijos atskleidė, kaip keisis šių specialistų uždarbis, dalies profesijų atstovai į iniciatyvą žiūri skeptiškai ir tiesiai šviesiai vadina tai „pakazūcha“.

Tarp Vyriausybės Seimui teikiamų pakeitimų atsidūrė ir pasiūlymai pavasarį kelti atlyginimus pedagogams, kariams, žvalgybos pareigūnams ir teisėjams. Nors ne visos ministerijos atskleidė, kaip keisis šių specialistų uždarbis, dalies profesijų atstovai į iniciatyvą žiūri skeptiškai ir tiesiai šviesiai vadina tai „pakazūcha“.

REKLAMA

Seimo pavasario sesijoje Vyriausybė svarstymams pateiks pakeitimus dėl etatinio apmokėjimo sistemos mokytojams, ketinama keisti mokyklų vadovų ir jų pavaduotojų darbo apmokėjimą. Taip pat ketinama didinti atlyginimus žvalgybos pareigūnams, kariams, apylinkių teismų teisėjams ir šių teismų pirmininkams bei pavaduotojams.

Situacijos gerėjimo neįžvelgia

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) išsikėlė tikslą gegužės mėnesį įvesti etatinį mokytojų apmokėjimą. Taip pat ministerija nori pakeisti mokyklų vadovų, jų pavaduotojų ugdymui ir ugdymo skyrių vedėjų darbo apmokėjimą.

REKLAMA
REKLAMA

Deja, kaip portalą tv3.lt informavo švietimo ir mokslo ministrės atstovė spaudai, ministerijoje dėl galutinių skaičių ir sprendimų dar deramasi, todėl sunku pasakyti, kokio atlyginimo gali tikėtis mokytojai.

REKLAMA

Vidutinis pedagogų atlyginimas šalyje 2017 m. buvo 520 eurų „į rankas“. Dar pernai nuspręsta, kad valstybė etatiniams mokytojų atlyginimui įvesti 2018-2019 m. papildomai skirs 93 mln. eurų. O švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė žadėjo, kad iki 2020 m. mokytojo atlyginimas sieks 1000 eurų.

Tačiau Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius ŠMM pažadus vertina skeptiškai. Jo teigimu, požiūris į mokytoją, jo užmokestį ir darbo sąlygas nepasikeitė.

„Mokytojų nuomonė nesvarbi, svarbiausia, kad jie dirbtų, kad iš jų reikalautų. O atlyginimas – mokės tiek, kiek gali mokėti. Švietimas, matau, kad joks prioritetas, net į tą pusę neina. Čia kalba apie krašto apsaugą, apie „vaiko pinigus“, minimalaus atlyginimo didinimą ir panašius dalykus, stipendijų mokėjimą“, - tv3.lt kalbėjo A. Jurgelevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis neatmeta galimybės, kad 2020 m. mokytojai išties uždirbs po 1000 eurų, tačiau taip nutiks tik dėl to, kad ir vidutinis užmokestis šalyje augs, todėl 1000 eurų bus „ne daugiau nei šiandien esantis vidutinis atlyginimas“.

Vadina „pakazūcha“

Didesni atlyginimai numatomi ir kariams. Kovą planuojama užtikrinti pareiginės algos dydžius žvalgybos pareigūnams, o gegužę – nustatyti profesinės karo tarnybos karių tarnybinių atlyginimų dydžius.

Primename, kad karių algų kėlimas numatomas dviem etapais po 15 proc. – pirmasis – 2017-2018 metais, antrasis – 2019-2020 metais. Šiuo metu eilinis karys „į rankas“ gauna 555 eurus.

„Karių teisių gynimo centro“ direktorius Laimonas Jakas piktinasi, kad žadamas algų kėlimas – tik „pakazūcha“. Jo teigimu, eilinis karys norėtų gauti bent 800 eurų „į rankas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai lūkestis kariams vienareikšmiškai yra aiškus – 800 eurų žemiausios grandies kariui, o kiekvienam laipsniu papildomai po 100-200 eurų iki kapitono imtinai. Kapitonai, įsivaizduoju, turėtų pagal savo atsakomybę gauti ne 1,5 tūkst. eurų, ne 1,2 tūkst. eurų, o ne mažiau 2 tūkst. eurų. Tai būtų minimali jauno kapitono alga. O pagal stažą didėtų iki 2,5 tūkst. eurų“, - tv3.lt kalbėjo L. Jakas.

L. Jakas primena apie policijos tikslą užtikrinti 1000 eurų siekiančius atlyginimus „Programa 1000“ ir mano, kad ir kariai ilgainiui turėtų uždirbti tiek, bet 800 eurų būtų gera pradžia.

Algas kelti reikėjo jau seniai

Teisingumo ministerijos duomenimis, kovą planuojama didinti apylinkių teismų teisėjų pareiginės algos koeficientą. Šiuo metu apylinkės teismo teisėjai „ant popieriaus“ uždirba 1881 eurą, pritarus įstatymo pataisoms uždarbis kiltų iki 2146 eurų be priemokos už darbo stažą.

REKLAMA

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus teigia, kad atlyginimų didinimas apylinkių teismų teisėjams – būtina ir gerokai pavėluota priemonė.

„Geriau, kad ji atsiranda dabar, nei apskritai neatsirastų. Nes teisėjų atlyginimai, ypač žemiausios grandies, yra visiškai nekonkurencingi ne tik lyginant su privačiu sektoriumi ir privačiomis teisinėmis profesijomis, bet tampa nekonkurencingi ir kitų teisėsaugos institucijose dirbančių teisininkų atžvilgiu“, - tv3.lt kalbėjo R. Norkus.

Jis taip pat pažymi, kad teisėjai negali dirbti jokio kito darbo ir gauti kitų priemokų, išskyrus priemoką už darbo stažą.

„Pradedančio teisėjo atlyginimas apylinkės teisme atskaičius mokesčiu siekia apie 1,5 tūkst. eurų. Reikalavimai patekti į teisėjo profesiją yra patys aukščiausi. Pavyzdžiui, prokurorui užtenka 3 m. teisinio darbo stažo, teisėjui – 5 m. Reikia išlaikyti sudėtingiausią teisėjo egzaminą. Vidutiniškai išlaiko 20-25 proc. teisėjų egzaminą laikančiųjų“, - pabrėžė R. Norkus.

Seimo pavasario sesija prasidės kovo 10 dieną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų