REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

2018 m. sausio mėn., palyginti su 2017 m. gruodžio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas.

2018 m. sausio mėn., palyginti su 2017 m. gruodžio mėn., vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,3 proc., praneša Lietuvos statistikos departamentas.

REKLAMA

Daugiausia įtakos turėjo kietojo kuro, degalų ir tepalų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių kainų padidėjimas bei drabužių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, avalynės kainų sumažėjimas (žr. 3 lentelę).

Per šį laikotarpį vartojimo prekių kainos padidėjo 0,4 proc., o paslaugų kainos – 0,2 proc. 

2018 m. sausio mėn., palyginti su 2017 m. gruodžio mėn., būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro COICOP skyriui priklausančių prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 3,1 proc.) nulėmė kietojo kuro, šilumos energijos, atliekų rinkimo paslaugų kainų padidėjimas bei gamtinių dujų, elektros energijos kainų sumažėjimas.

Per mėnesį įvairių prekių ir paslaugų kainų padidėjimą (2,8 proc.) nulėmė globos namų paslaugų, asmens higienos reikmenų, kosmetikos priemonių, laidojimo paslaugų kainų augimas.

REKLAMA
REKLAMA

Iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų (kainos padidėjo 0,8 proc.) užfiksuotas didelis šviežių ar atšaldytų vaisių, miltų ir kitų grūdų produktų, cukraus kainų augimas bei kai kurių daržovių kainų mažėjimas.

REKLAMA

Labiausiai atpigo drabužiai ir avalynė – 7,2 proc. (drabužių kainos sumažėjo 8,2 proc., avalynės – 5,5 proc.). Tam įtakos turėjo taikomos nuolaidos.

2018 m. sausio mėn. metinė (2018 m. sausio mėn., palyginti su 2017 m. sausio mėn.) infliacija sudarė 4 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo alaus, kietojo kuro, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, vyno ir vyno produkcijos, degalų ir tepalų kainų padidėjimas bei farmacijos gaminių kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 3,6 proc., paslaugų – 5,3 proc.

2018 m. sausio mėn., palyginti su 2017 m. sausio mėn., valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos padidėjo 1 proc., o rinkos kainos – 4,5 proc.

2018 m. sausio mėn. vidutinė metinė infliacija sudarė 3,9 proc. Išlieka vidutinės metinės infliacijos didėjimo tendencija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų