REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
15
Feisbuke išplito pagalbos šauksmas

Antradienio vakarą feisbuke išplito desperatiškas besilaukiančios vilnietės įrašas apie tai, kad ji šiuo metu laukiasi antrojo vaikelio, tačiau nenori gimdyti. Tokią savo poziciją ji argumentavo tuo, kad vos prieš kelias dienas ji buvo palikta savo vyro.

15

Antradienio vakarą feisbuke išplito desperatiškas besilaukiančios vilnietės įrašas apie tai, kad ji šiuo metu laukiasi antrojo vaikelio, tačiau nenori gimdyti. Tokią savo poziciją ji argumentavo tuo, kad vos prieš kelias dienas ji buvo palikta savo vyro.

REKLAMA

Ji teigė neišgalėsianti viena auginti dviejų vaikelių, todėl ieško ginekologės, kuri už pinigus galėtų duoti išrašą apie tai, kad yra tam tikra vaisiaus patalogija ir jai, 16-ąją nėštumo savaitę, būtų atliktas nėštumo nutraukimas.

Primename, kad Lietuvoje nėštumas gali būti nutraukiamas iki 12 savaitės.

Užvirė arši diskusija

Viešuose įrašuose, kurie jau netrukus apskriejo internetą, ji rašė (kalba netaisyta – red.past.): „Mamos SOS! Kas turi pažystama ginekologe ir kuri galetu tikrai isduod pazyma sumokesiu. Situacija esu 2kart nescia man dbr 16sav nestumo nr daryt aborta nes wyras paliko mane o wiena dwieju neistempsiu norejau anksciau daryt aborta vyras neleido o kai jau ngl daryt tai paliko mane su mazaja. Pazymos reik kad yra patalogija pas waika tik tada darys aborta waika gimdyt atiduot nnr nes bijau kad paklius i blogas rankas wilnius maldauju mamos padekit. As jau nzn kur kreiptis“

Tokia žinutė, apskriejusi socialinius tinklus, mamoms sukėlė daugybę emocijų. Vienos piktinosi, kad žinutę parašė labai neatsakinga moteris, kuriai visai negalima auginti vaikų dėl tokio požiūrio, o kitos suskubo siūlyti visokeriopą pagalbą.

REKLAMA
REKLAMA

Neabejingos moterys rašė, kad tokiu atveju daug geresnė alternatyva – atiduoti kūdikį į kūdikių globos namus, iš kur jis bus paimtas rūpestingų šeimų, nei visą gyvenimą turėti vaikžudės etiketę.

REKLAMA

Kita moteris netrukus pasidalijo savo patirtimi rašydama, kad ir pati buvo atsidūrusi panašioje situacijoje, tačiau viskas išsisprendė puikiai, vos tik ji pagimdė kūdikėlį.

„Viskas atsistojo į savo vėžes, kai stebuklas išvydo pasaulį. Reikia suimti save į rankas ir laukti gimimo. Užauginsit abu vaikučius ir pamiršite viską, kas buvo“, - rašė moteris ir priminė susijaudinusiai įrašo autorei, kad po padaryto aborto ji niekada negalės ramiai gyventi.

Mergina priėmė sprendimą

Po ilgų diskusijų ir moterų pokalbių apie tai, kad gyvybę būtina išsaugoti ir suteikti šansą kūdikiui gyventi, viena iš pokalbio dalyvių parašė, jog su ja susisiekė pati įrašo autorė, jauna mamytė, kuri patikino, kad brandžių ir patyrusių moterų kalbos bei komentarai viešojoje erdvėje pakeitė jos nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA

„Mergina parašė, kad persigalvojo. Padėkojo, kad pavyko nuvyti šalin tokias mintis“, - rašė viena moteris.

Trečiadienio rytą pati įrašo autorė tv3.lt žurnalistams tikino, kad persigalvojo ir aborto tikrai nedarys.

Ji sutiko su tuo, kad Lietuvoje yra daugybė moterų, kurias kankina panašios mintys, todėl kiekvienai iš jų ji perdavė labai svarbią žinutę.

„To neverta daryti, nes jeigu tau davė gyvybę gyventi, neuždrausk kitam gyventi. O jei negalėsi išlaikyti vaikelio, bent jau ieškok patikimų tėvelių vaikui. Tik leisk jam gyventi“, - rašė vilnietė.

Visos diskusijos dalyvės buvo įsitikinusios, kad abortas padaro negrįžtamą žalą – sužalojama ne tik fizinė sveikata, bet ir psichologinė. Būtent tokie randai pasilieka visam gyvenimui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krizinio nėštumo centro pagalba

Krizinio nėštumo centro konsultantė Rūta Trumpickienė naujienų portalui tv3.lt patvirtino žinanti apie šią, akimirksniu feisbuke išplitusią istoriją. Ji patikino, kad jau susisiekė su mergina ir pasiūlė jai visokeriopą pagalbą.

„Dažniausiai pasitaiko atvejų, kai į mus kreipiasi moterys, besilaukiančios iki 12 savaitės, kai, moters pageidavimu, nėštumas gali būti nutrauktas.

Žinoma, būna kreipiasi ir 20 savaičių besilaukiančios moterys, kurios norėtų nutraukti nėštumą. Tokių atvejų tikrai pasitaiko.

Būna, kad moterys vėlai sužino, jog laukiasi arba staigiai pasikeičia gyvenimo aplinkybės, pašlyja santykiai šeimoje.

REKLAMA

Tuomet kai kurios moterys išsigąsta, kad nesugebės pasirūpinti gimusiu vaiku, desperatiškai ieško būdų nėštumo nutraukimui. Kartais moterys ilgai slepia nėštumą nuo aplinkinių, net pačių artimiausių, nes bijo būti pasmerktos, atstumtos.

Tokiais atvejais norėtume paraginti kreiptis į Krizinio nėštumo centrą ir kartu paieškoti alternatyvių sprendimų.

Mes visada stengiamės išklausyti, suprasti moterį ir suteikti profesionalią kompleksinę pagalbą. Norime padėti, kad moteris pasijustų geriau, atrastų jėgų išnešioti vaikelį ir taip būtų išvengta kriminalinio aborto.

Šiuo atveju mergina ieško ginekologo, kuris galėtų parašyti apie tai, kad vaisiui – tam tikra patalogija. Tokių atvejų, kai ieškoma nelegalių kelių, tikrai pasitaiko, tačiau apie tai viešai neskelbia. Tai – nėra legalu, todėl moterys neskuba atvirauti.

REKLAMA

Manau, kad ši mergina desperatiškai nusiteikusi, todėl ir ryžosi viešai aprašyti savo problemą. Ji yra jauna, palikta vyro ir labai pasimetusi. Panašu, kad tokiu būdu ji bandė išspręsti šią sudėtingą situaciją, nes nematė kitų išeičių“, - sakė pašnekovė.

Nėštumo nutraukiamas iki 12 savaitės

Primename, kad Lietuvoje, moters pageidavimu, legalus abortas asmens sveikatos priežiūros įstaigoje gali būti nutrauktas iki 12 nėštumo savaitės.

Nėštumas, kurio trukmė nesiekia 6 sav., gali būti nutraukiamas ambulatoriškai (privačioje klinikoje ar poliklinikoje), 6 – 12 sav. trukmės nėštumas nutraukiamas tik stacionare (ligoninėje).

Nėštumo trukmė skaičiuojama nuo pirmos paskutinių mėnesinių dienos, o patikslinamas atliekant echoskopiją.

Nėštumo nutraukimas (ypač pirmojo) yra kenksmingas moters sveikatai. Aborto metu embrionas/vaisius yra sunaikinamas chirurginiu būdu ar kitomis priemonėmis. Abortas neigiamai veikia ir fizinę, ir psichinę moters sveikatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų