REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išsiplėtusių venų išvagotos kojos – ne tik estetinė problema. Dėl užsilaikančio kraujo kojos apsunksta, vargina nuovargis, mėšlungis, kojos tinsta.

Išsiplėtusių venų išvagotos kojos – ne tik estetinė problema. Dėl užsilaikančio kraujo kojos apsunksta, vargina nuovargis, mėšlungis, kojos tinsta.

REKLAMA

Medicinos diagnostikos ir gydymo centro kraujagyslių chirurgas Nerijus Bičkauskas venų varikozę gydo ne tik lazeriu.

Gydytojas pirmasis Lietuvoje pradėjo taikyti pačią pažangiausią varikozės gydymo priemonę – biologinius klijus. Operacija trunka nuo 10–40 min., o pacientas dar tą pačią dieną gali grįžti į darbą ar skristi lėktuvu.

Venų varikozė – liga ar estetinė problema?

„Išsiplėtusios kojų venos yra liga. Aišku, su ja galima gyventi, yra pacientų, kurie nesigydo ir kenčia nuo venų varikozės metų metus, tačiau dabar XXI a. Mes turime žinių, įgūdžių ir priemonių greitai ir saugiai išgydyti šią ligą, o žmogui grąžinti gyvenimo kokybę ir kojų grožį.

Bendraudamas su pacientais dažnai pasitelkiu dantų skausmo analogiją. Sugedus dančiui, nekyla klausimas, gydyti ar pakentėti. Suprantame, kad dantis pats nesugis, kuo ilgiau delsime, tuo labiau jis ges.

REKLAMA
REKLAMA

Su venomis taip pat – išsiplėtusi vena pati savaime nesusitrauks, pažeistas venos segmentas plėsis, o diskomforto jausmas kojose didės“, – sakė kraujagyslių chirurgas N. Bičkauskas.

REKLAMA

Venų varikozę daugiausia lemia genetinės priežastys, dažniau nuo šios ligos kenčia moterys. „Mūsų fiziologija yra tokia, kad kojos dažniausiai yra vertikalioje padėtyje: stovime, vaikštome, sėdime. Efektyvių profilaktikos priemonių apsisaugoti nuo varikozės nėra.

Jei žmogus turi genetinį polinkį, didelė tikimybė, kad jo venos išsiplės“, – sakė gydytojas N. Bičkauskas. Kita vertus, subalansuotas gyvenimo būdas, fizinis aktyvumas, optimali kūno masė prisideda prie sveikų venų išsaugojimo.

Jeigu venos linkusios plėstis, kompresinės kojinės gali kažkuriam laikui atitolinti ligos progresavimą, bet, deja, nei kojinės, nei mankštos, nei masažai neišgydo venų varikozės.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis išsiplėtusių venų gydymo principas – nukreipti kraują tekėti kitomis venomis, o išsiplėtusias pašalinti. Anksčiau venos buvo šalinamos visiškai, per visą kojos ilgį, todėl operacijoms buvo būdingas gana didelis traumatizmas, pacientai ilgai būdavo nedarbingi, gijimas trukdavo mėnesį ir ilgiau.

Moderniais diagnostikos instrumentais galima itin tiksliai nustatyti pažeistą venos dalį. „Venas tiriame dvigubu ultragarsiniu skenavimu, įvertiname jų funkcinę būklę, identifikuojame pažeistus segmentus, – pasakojo kraujagyslių chirurgas N. Bičkauskas. – Operacijos prireikia ne visuomet.

Pasitaiko, kad pacientai, ypač moterys, daugiau nerimauja dėl estetinio vaizdo – po oda išryškėjusių mėlynų venų tinklo ir nelygaus odos reljefo. Atlikę diagnostinius tyrimus konsultacijos metu nusprendžiame, kokį gydymą – invazinį ar neinvazinį – taikyti kiekvienu konkrečiu atveju.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Labai svarbu, kad venų būklę įvertintų specialistas – kraujagyslių chirurgas, geriausia, jei jis specializuojasi gydyti venų ligas.

Bendrosios praktikos gydytojai, tuo labiau vaistininkai, vykdantys venų ligų prevencijos programas, neturi reikiamos kompetencijos ir gali nepastebėti prasidėjusios venų varikozės. Todėl jei jaučiate, kad kojos apsunkusios, greičiau pavargsta, jas maudžia, o po oda ryškėja mazgeliai ir venų žemėlapis, racionaliausia būtų kreiptis tiesiai į kraujagyslių chirurgą.

Pažangiausias venų gydymo metodas Medicinos diagnostikos ir gydymo centre

Išsiplėtusios kojų venos operuojamos dviem moderniais, organizmą tausojančiais būdais – pasitelkiant lazerį arba biologinius klijus.

REKLAMA

Dauguma operacijų atliekama lazeriu. Jis kateteriu įkišamas per žemiausią venos pažeidimo tašką ir dideliu karščiu sutraukia išsiplėtusią veną – ji užanka.

Operuotas venos segmentas laikui bėgant sunyksta, virsta jungiamuoju audiniu. Kraujas automatiškai randa kelią kitomis sveikomis venomis, nebeužsilaiko kojose, todėl dingsta sunkumas ir maudimas, o kojos atgauna gražią estetinę išvaizdą.

Pats pažangiausias venų gydymo būdas – pažeistų venų suklijavimas biologiniais klijais. Šį inovatyvų gydymo metodą Lietuvoje prieš trejus metus pradėjo taikyti kraujagyslių chirurgas N. Bičkauskas.

Mažu kateteriu biologiniai klijai suleidžiami į pažeistą venos dalį, tam tikruose taškuose ją suklijuoja ir blokuoja kelią kraujo tekėjimui. Tai mažiausiai traumuojanti operacija. Pacientas labai greitai gali grįžti į normalų gyvenimo ritmą, jam net nereikia nešioti elastinių kojinių kaip po operacijos lazeriu.

REKLAMA

„Teko atlikti daug venų šalinimo operacijų. Vienas dažniausių pacientų komentarų – „Kodėl neprisiruošiau ateiti anksčiau“. Nežinojimas, operacijos baimė, klaidingas įsitikinimas, kad dėl operacijos teks ilgam atsisakyti darbų ar įprasto gyvenimo ritmo – tai priežastys, kodėl žmonės atidėlioja išsiplėtusių venų gydymą, kenčia skausmą ir diskomfortą“, – sakė kraujagyslių chirurgas N. Bičkauskas.

Naudojant pažangius venų ligų diagnostikos ir gydymo metodus, venų varikozę galima išgydyti greitai. Po pirminės konsultacijos operacija gali būti suplanuota jau kitą dieną. Pati operacija trunka 10–40 min., priklausomai nuo pažeistų venų kiekio ir ploto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Po pusantros valandos pacientas išleidžiamas namo, jis yra visiškai darbingas, gali vaikščioti. Jei būtina, pacientas dar tą pačią dieną gali skristi lėktuvu nedidelius atstumus.

Medicinos diagnostikos ir gydymo centre galima iš anksto suplanuoti išsiplėtusių venų gydymo programą: kraujagyslių chirurgo konsultaciją, tyrimus ir operaciją. Daug praktikos su užsienyje gyvenančiais klientais turintys Centro vadybininkai padeda sutvarkyti visus reikiamus dokumentus ir išrašus draudimo bendrovėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų