REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Kava padeda net lieknėti (nuotr. 123rf.com)

Ar šia žeme vis dar vaikšto žmonės, nė karto neragavę kavos? Šiuo faktu patikėti itin sunku, tačiau tokių asmenų vis dar galima atrasti.

20

Ar šia žeme vis dar vaikšto žmonės, nė karto neragavę kavos? Šiuo faktu patikėti itin sunku, tačiau tokių asmenų vis dar galima atrasti.

REKLAMA

Kava geriama visose pasaulio šalyse, o sprendžiant iš ant kiekvieno kampo stovinčių kavinukių, kavos parduotuvių, kofeinas mums tikrai patinka.

Beje, tai nėra blogai. Kavos gėrimas duoda nemažai naudos ne tik smegenims, odai, bet ir kūnui.

Sužinokite, kodėl kavą gerti sveika.

Kava turi daug antioksidantų

Pagal tyrimus, atliktus 2005-aisiais, niekas savo sudėtyje neturi tiek daug antioksidantų, kaip kava. Nors šios medžiagos aptinkama ir vaisiuose bei daržovėse, žmogaus organizmas geriausiai pasisavina kavoje esančius antioksidantus.

Kavos kvapas mažina stresą

Seulo valstybiniame universitete dirbantys mokslininkai tyrinėjo stresą patiriančių ir nepakankamai miegančių žiurkių smegenis. Tie graužikai, kurie uostydavo kavą, greičiau atsipalaiduodavo. Svarbu pabrėžti, kad kavos aromatas mažina tik dėl nemigos patiriamą stresą.

REKLAMA
REKLAMA

Kava mažina Parkinsono ligos simptomus

2012-aisiais „Science Daily“ išplatino pranešimą, jog žmonėms, sergantiems Parkinsono liga, kavos gėrimas gali padėti suvaldyti judesius ir prislopinti drebulį.

REKLAMA

„Tyrimai atskleidė, jog žmonės, vartoję kofeiną, turi mažesnę tikimybę susirgti Parkinsono liga, be to, kava padeda geriau valdyti savo kūną“, - teigė Ronaldas Postumas, tyrimų autorius ir mokslininkas.

Kava naudinga kepenims

Buvo atlikti tyrimai, kurių metu paaiškėjo, jog asmenys, per dieną išgeriantys po kavos puodelį, turi net 20% mažesnę tikimybę susirgti kepenų ciroze. Tai autoimuninė liga, kuri atsiranda dėl per didelio alkoholio vartojimo ir gali baigtis kepenų nepakankamumu ar netgi vėžiu.

Vartodami kavą apsaugote savo organizmą nuo alkoholio sukeliamos kepenų cirozės, teigė tyrimų autorius Arthuras Klatskys. Kuo daugiau kavos vartojama, tuo mažesnė riziką dėl šios ligos atsidurti ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA

Kava pakelia nuotaiką

Nacionalinio sveikatos instituto atlikti tyrimai padėjo išsiaiškinti, jog kavą geriantys žmonės turi net 10% mažesnę tikimybę susirgti depresija nei tie, kurie niekada nėra ragavę šio stebuklingu laikomo gėrimo.

Tai nutinka ne dėl kofeino suteikiamos energijos pliūpsnio, o dėl kavoje esančių antioksidantų gausos.

Mažina savižudybės riziką

Ar galite patikėti, kad kavos vartojimas, o tiksliau 2-4 puodeliai šio gėrimo per dieną, net 50% sumažina savižudybių riziką? Taip yra todėl, jog kava veikia kaip švelnūs antidepresantai ir padeda organizmui pagaminti daugiau laimės hormonų, tokių kaip serotoninas, dopaminas ir noradrenalinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kava mažina riziką susirgti odos vėžiu

Harvardo medicinos mokykla net 20 metų tyrė 112897 žmones. Paaiškėjo, jog moterys, kurios suvartoja 3 ar daugiau puodelių kavos per dieną, turi mažesnę tikimybę susirgti odos vėžiu.

Kava gerina sportinius sugebėjimus

Kaip buvo rašoma „The New York Times“, mokslininkai ir daugelis atletų metų metus žinojo, jog prieš treniruotę išgertas kavos puodelis pagerina sportininko fizinę ištvermę, ypač ji naudinga bėgiojantiems ir dviračiu sportu užsiimantiems asmenims. Kofeinas padidina kraujotakoje esančių riebalų rūgščių kiekį.

Atletai šias riebalų rūgštis paverčia energija, dėl ko treniruotės pabaigoje atsiranda taip vadinamas antrasis kvėpavimas, nes kaip tik tuomet imami deginti angliavandeniai.

REKLAMA

Mažina diabeto riziką

Kava padeda sumažinti 2 tipo diabeto riziką, teigė Amerikos mokslininkai. Žmonės, kurie geria 4 ar daugiau puodelių kavos per dieną, savo šansus susirgti 2 tipo diabetu sumažina net 50%.

Kava padeda smegenims išlikti sveikoms

Pietų Floridos ir Majamio universitetų mokslininkai, atlikę tyrimą su žmonėmis, vyresniais nei 65 metai sužinojo, jog tie, kurie reguliariai gėrė kavą, Alzhaimerio liga susirgo 2-4 metais vėliau, nei tie, kurie kavos nevartojo arba jos gėrė labai mažai.

„Nesakome, jog vidutiniškas kavos vartojimas padės išvengti Alzhaimerio ligos. Manome, jog šis gėrimas ir kofeinas pavėlins šią ligą“, - teigė Dr. Chuanhai Cao.

REKLAMA

Kava daro mus protingesniais

Kavą geriate tada, kai jaučiatės pavargę arba jums trūksta miego, tiesa? Pasirodo, kad šis gėrimas ne tik padeda ilgiau išlikti budriems, bet ir gerina protinius sugebėjimus. „CNN“ teigia, jog kava iš dalies mus padaro protingesniais ir padeda geriau pasisavinti informaciją.

„Kai esate pavargę ir išgeriate kavos, pagerėja reakcijos laikas, dėmesio sutelkimas, loginis mąstymas ir budrumas, o tai pačios svarbiausios savybės, darančios mus protingesniais“, - pasakojo „TIME“ reporteris Michaelas Lemonickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų