Blynai (nuotr. 123rf.com)

Blynai (nuotr. 123rf.com)

Šiandien švenčiamos Užgavėnės, žiemos išvarymo šventė, kuri simbolizuoja paskutinę sočią žiemos dieną, prasidedantį Gavėnios laikotarpį ir artėjantį pavasarį.

REKLAMA

Lietuvoje Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be personažų – Lašininio ir Kanapinio kovos ir gausybės blynų – saldžių, riebių, mėsinių, mielinių, ir begalės kitų rūšių.

Kaip rodo „Maximos“ pardavimų duomenys – lietuviai vis dažniau renkasi neįprastus miltus bei jų mišinius, mėgsta išbandyti naujoves.

„Vasaris yra tikrai intensyvus mėnuo – šiandien minime Užgavėnes, rytoj – pelenų diena ir visų įsimylėjėlių, šv. Valentino diena, o penktadienį minėsime mūsų Valstybės atkūrimo šimtmetį.

Šiais metais pastebėjome, kad Lietuvos valstybės atkūrimo šventė neabejotinai yra svarbiausias ir reikšmingiausias metų įvykis.

Tačiau labiausiai džiugina tai, kad valstybingumas yra integruojamas į daugelį švenčių ar minėjimų. Užgavėnės ne išimtis, pavyzdžiui, gamintojai pasiūlė miltų mišinius spalvotiems blynams – kviečiama kepti geltonus, žalius ir raudonus blynus“, - pasakoja komercijos vadovė.

Pasak komercijos vadovės, pirkėjai netruko susidomėti šia trispalve naujiena. Pastebimas ryškus tokių miltų mišinių pardavimų augimas, per pirmąsias dvi vasario mėnesio savaites šios rūšies miltų mišinio parduoda 8 kartus daugiau negu sausio mėnesį.

„Taip pat pastebime, kad apskritai daugėja pirkėjų, kurie renkasi jau paruoštus miltų mišinius, o ne gamina viską nuo nulio. Jų paklausa per pastaruosius metus išaugo, o asortimentą papildė net 18 naujų gaminių“, - sako V. Drulienė.

Populiariausi – miltų ruošinys picai ir kvietiniai miltai

Nors dauguma miltų iš pažiūros atrodo vienodai, tačiau nei viena patyrusi šeimininkė iš lentynos nepasiims bet kokių miltų. Vieni labiau tinka pyragams kepti, kiti – duonai, o treti – blynų tešlai maišyti.

REKLAMA

Taip pat itin populiarėja sveikesnės miltų alternatyvos, tai speltos miltai, viso grūdo miltai, kukurūzų, grikių, ryžių, sojų ar avižų miltai. Dažniausiai tokius miltus renkasi daugiau dėmesio sveikai mitybai teikiantys žmonės arba tie, kurių organizmas netoleruoja glitimo.

Palyginus 2016 metus su 2017 metais, pilno grūdo miltų paklausa išaugo 24 proc., o speltos miltų paklausa net 35 procentais.

Blynai be miltų ir ne tik pusryčiams

Šiandienos pasiūla sudaro visas sąlygas pasirinkimams. Jeigu anksčiau pagrindiniai blynai būdavo mieliniai ir lietiniai, ir dažniausiai su riebiu padažu arba uogiene, tai šiandien atrodo, kad blynus galima iškepti iš visko – daržovių, sūrio, avinžirnių ar bananų.

Saldžių bulvių (batatų) blynai su pekano riešutais

Reikės: 1 stiklinės miltų; 0,5 puodelio kapotų ir kepintų pekano riešutų; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 1 šaukštelio cinamono; žiupsnelio druskos; 1 stiklinės pieno; 1/4 puodelio tamsaus rudojo cukraus; 1 šaukšto aliejaus; 1 šaukštelio vanilės ekstrakto; 2 kiaušinių; 3/4 puodelio apvirtų ir sutrintų batatų.

Gaminimo eiga: į miltus įmaišykite 2 šaukštus pekano riešutų, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Kitame dubenyje sumaišykite pieną, rudąjį cukrų, vanilę, aliejų ir kiaušinius. Skystuosius produktus įmaišykite į miltų mišinį bei sudėkite saldžiąsias bulves.

Kepkite iš kiekvienos pusės kol gražiai apskrus, patiekti apibarstykite likusiais pekano riešutais, skanaukite su klevų sirupu ar šokolado kremu.

REKLAMA

Cukinijų ir morkų blyneliai

Reikės: 2 puodelių tarkuotos cukinijos; 2 puodelių tarkuotų morkų; 1 puodelio konservuotų kukurūzų; 1 kiaušinio; 2 šaukštų natūralaus jogurto; žiupsnelio druskos ir pipirų; 0,5 puodelio viso grūdo miltų; 0,5 puodelio kukurūzų miltų; 2 arbatinių šaukštelių kepimo miltelių; 0,5 puodelio tarkuoto čederio sūrio.

Gaminimo eiga: viename inde sumaišykite cukiniją, morkas, konservuotus kukurūzus, kiaušinį, jogurtą ir prieskonius.

Maišykite iki vientisos masės. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius. Miltus berkite į skystus produktus.

Galiausiai suberkite sūrį ir lengvai išmaišykite. Kepkite iš abiejų pusių kol gražiai apskrus. Patiekite su natūraliu jogurtu ar grietine.

Avokado ir kale kopūsto blynai

Reikės: 1 kiaušinio; 1/3 stiklinės pieno; pusės griežinėliais supjaustyto avokado; 1 šaukšto aliejaus; 0,5 puodelio migdolų miltų; 1/4 stiklinės miltų; 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių; 1-1,5 puodelio kale kopūsto; 0,5 citrinos sulčių; 0,5 šaukštelio cukraus; grietinės arba natūralaus jogurto patiekti.

Gaminimo eiga: į verdantį vandenį įdėkite kale kopūstą ir pavirkite porą minučių. Tuomet staigiai pamerkite į šaltą vandenį, taip kopūstas nepraras savo spalvos. Į maisto smulkintuvą įpilkite 2 šaukštus vandens, sudėkite kopūstą ir susmulkinkite ir vientisos masės.

Dideliame inde išmaišykite miltus, kepimo miltelius ir cukrų. Kitame inde sumaišykite likusius produktus, sudėkite smulkintą kale kopūstą ir avokadą ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Kepkite ant nedidelės ugnies kol gražiai apskrus iš abiejų pusių, patiekite su natūraliu jogurtu.

Gairės:  blynai, maximos, v. drulienė
[email protected]

Naujienų portalo tv3.lt informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB All Media Lithuania sutikimo draudžiama.

GAUK NEMOKAMĄ tv3.lt NAUJIENLAIŠKĮ Į SAVO PAŠTO DĖŽUTĘ:
UŽSISAKYTI
REKLAMA

Nėra komentarų. Būk pirmas - komentuok!

Vištienos suktinukai (Nuotr. Gamink su Audrone)
Šie suktinukai tikrai nepaliks abejingų šeimos narių, o jums nereikės sukti galvos kuo nustebinti šeimą. Išbandykite vištienos suktinukų receptą, kuriuo su skaitytojais ...
Linksmieji peliukai (Nuotr. Skanus gyvenimas)
Norite nustebinti šeimą ar savo artimuosius netikėtais maisto gaminiais? Išbandykite šį žaismingą, paprastą ir greitą linksmųjų kotletukų receptą, kuriuo su skaitytojais ...
Vištienos sparneliai (Nuotr. Samčio užrašai)
Vištienos sparneliai – tiek suaugusiųjų, tiek vaikų pamėgtas patiekalas. Išbandykite šį gardžių ir traškių sparnelių receptą, kuriuo su skaitytojais dalinasi „Samčio užrašai“ ...
Naminė pica (nuotr. asm. archyvo)
Tinklaraščio „Gamink su Audrone“ autorė Audronė Zemenskienė labai greitiems pietums arba vakarienei, kai visi namiškiai išalkę, siūlo pagaminti žaibišką picą iš ...
Baltos žuvies kotletai su garnyru (nuotr. asm. archyvo)
 Žvelgiant į šiuos baltos žuvies kotletus, ima tįsti seilė. Ir ne be reikalo: tinklaraštininkas Rimas Narkus juos pagamino taip gardžiai, kad iškart jų norisi ...
REKLAMA

Top Video

Šiaulių rajone dešimčių gyvūnų gelbėjimas iš moters sodybos
DABAR RODOMA
Šiaulių rajone dešimčių gyvūnų gelbėjimas iš moters sodybos
DABAR RODOMA
Į Kauno ligoninę pristatytas kaip įtariama mamos sumuštas keturmetis
DABAR RODOMA
STT pateikė naujų detalių apie korupcijos skandalą Santaros klinikose
DABAR RODOMA
Tragedija užgriuvo Marijampolės gimnaziją: mįslingai mirė 18-metė abiturientė
DABAR RODOMA
Teisėsaugos tyrimas Santaros klinikose pribloškė Seimo narius: kalbų apie kyšius būta ir anksčiau
DABAR RODOMA
Slapta patikrintas vienos Kauno ligoninės maistas. Tai, ką išvydo, nustebino
DABAR RODOMA
Tragedija Pasvalyje: nuo gripo mirė mergina
DABAR RODOMA
Pasakė, kuriuos žmones užklumpa vėžys: simptomai – pražūtingi
DABAR RODOMA
Neramios žinios dingusio lietuvio paieškoje
DABAR RODOMA
Pasižvalgykime, kaip Lietuva ir jos žmonės gyveno pastarąjį šimtmetį

Televizija

Į viršų