REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
37
Gyvenimo sąlygos Lietuvos bendrabučiuose

Premjeras Saulius Skvernelis susitiko su Lietuvos studentų sąjungos ir Vilniaus universiteto studentų atstovais. Susitikimo metu aptarti studentams rūpimi klausimai: skatinamųjų stipendijų dydis, bendrabučių padėtis, studentų ateitis aukštųjų mokyklų konsolidacijos kontekste, studijų prieinamumas studentams su negalia ir kita.

37

Premjeras Saulius Skvernelis susitiko su Lietuvos studentų sąjungos ir Vilniaus universiteto studentų atstovais. Susitikimo metu aptarti studentams rūpimi klausimai: skatinamųjų stipendijų dydis, bendrabučių padėtis, studentų ateitis aukštųjų mokyklų konsolidacijos kontekste, studijų prieinamumas studentams su negalia ir kita.

REKLAMA

Didės skatinamosios stipendijos studentams

Premjeras taip pat sutiko su būtinybe skirti papildomą finansavimą skatinamosioms studentų stipendijoms. Sutarta ateityje toliau bendradarbiauti, siekiant pasirašyti susitarimą tarp studentų ir Vyriausybės, kuris apibrėžtų šių stipendijų kilimą.

LSS prezidentas Eigirdas Sarkanas trumpai pristatė neseniai atlikto tyrimo „Socialinė dimensija“ rezultatus, kurie atskleidė, kad trečdalis studentų dirba, o tai, anot LSS prezidento ir pačių dirbančiųjų studentų, kenkia studijų rezultatams. Išeitis, kuri padėtų gerinti situaciją – didesnės skatinamosios stipendijos. Ministras Pirmininkas sakė, jog šis klausimas gali būti svarstomas ruošiant 2019 m. biudžeto projektą.

REKLAMA
REKLAMA

Garantijos ir pasitenkinimas studijomis

LSS nuomone, konsolidacijos kontekste, studentams turi būti sudarytos galimybės tęsti studijas, padengiant bet kokius papildomus, ne dėl studentų kaltės atsiradusius, kaštus. Taip pat jei po reorganizavimo studentas nusprendžia nebetęsti studijų, jam turi būti atlyginti patirti nuostoliai, patirti studijuojant uždarytoje aukštojoje mokykloje.

REKLAMA

Studentui nusprendus nebetęsti studijų, turi būti sudarytos galimybės stoti pakartotinai į tos pačios pakopos studijas, su galimybe gauti valstybės finansavimą bet kurioje kitoje aukštojoje mokykloje.

Kalbant apie studentų garantijas konsolidacijos kontekste, Ministras Pirmininkas savo ruožtu teigė, kad Švietimo ir mokslo ministerija turi parengti dokumentą, kuriame būtų aiškiai išdėstyti pagrindiniai teisėtų studentų lūkesčių principai, užtikrinantys studentų garantijas aukštųjų mokyklų jungimosi kontekste.

LSS teigė, jog geresnei studijų kokybei pasiekti būtina įdiegti sistemą, kuomet studijų kokybė yra matuojama pagal studentų studijų rezultatus, o ne tik pagal jų pasirengimą studijoms. Šiuo metu studentų pasitenkinimą studijomis vertina pačios aukštosios mokyklos, o rezultatai dažniausiai nėra viešinami. Premjeras pritarė, jog padedant Lietuvos studentų sąjungai, tokia sistema, padėsianti vertinti studentų pasitenkinimą studijomis, turi atsirasti.

REKLAMA
REKLAMA

Netenkinanti bendrabučių būklė

Dar vienas studentijai itin opus klausimas – bendrabučių būklė. LSS atliktas tyrimas atskleidė, jog trečdalis studentų gyvena bendrabutyje, o pusė jų nurodė, kad šį būstą renkasi dėl mažesnės kainos. LSS atlikto tyrimo rezultatai atskleidė, kad tik pusė studentų, gyvenančių bendrabutyje, yra patenkinti jo būkle.

LSS atstovai išreiškė poziciją, kad bendrabučiai palaipsniui turi būti renovuojami arba statomi nauji, kurie atitiktų adekvačias gyvenimo sąlygas.

Premjeras patikino, jog lėšos, gautos iš parduoto šiuo metu nenaudojamo universitetų turto, bus skiriamos būtent bendrabučių būklės gerinimui. Itin svarbu, kad prie bendrabučių atnaujinimo prisidėtų ir pačios aukštosios mokyklos ir skirtas lėšas panaudotų efektyviai. VU SA prezidentas Egidijus Kinderis, remdamasis VU patirtimi, prašė grąžinti bendrabučių nuosavybės teisę aukštosioms mokykloms, kurios galėtų bendrabučius administruoti kartu su Studentų savivaldomis. Premjeras pritarė šio klausimo svarstymui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lengvatos ir finansinė parama neįgaliesiems

Šiuo metu transporto lengvatų įstatyme numatyta, kad nuolaidas viešajam transportui gauna tik nuolatinių studijų studentai, o ištęstinių studijų studentai, nors mokosi panašiu grafiku kaip ir nuolatinių studijų studentai, tokių lengvatų gauti negali. LSS teigė, kad tokia nelygybė tarp studentų turi būti panaikinta.

Ministras Pirmininkas sakė dėl to esąs skeptiškos nuomonės, taip pat jis minėjo, kad už kiekvieną lengvatą kažkas turi sumokėti, todėl papildyti transporto lengvatų įstatymą nėra taip paprasta, tačiau paliko šį klausimą atvirą tolimesnei diskusijai su LSS.

REKLAMA

Pagal šiandieninį reglamentavimą, siekdami tikslinės stipendijos dėl negalios, šie studentai negali turėti akademinių skolų. S. Skvernelis sutiko su principine nuostata, kad akademiniai pasiekimai turi būti atskirti nuo pagalbos studentui dėl negalios, ir pažadėjo artimiausiu metu peržiūrėti šį reglamentavimą.

Tokiu būdu būtų didinamas studijų prieinamumas studentams su specialiais poreikiais. S. Skvernelis sutiko su studentijos atstovų nuomone ir teigė, kad Vyriausybės nutarimu, šis klausimas gali būti greitai išspręstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų