REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sergamumas gripu ir ūmiomis peršalimo ligomis Lietuvoje ir toliau didėja, antradienį gripo epidemija buvo paskelbta 31–oje savivaldybėje iš 60, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

Sergamumas gripu ir ūmiomis peršalimo ligomis Lietuvoje ir toliau didėja, antradienį gripo epidemija buvo paskelbta 31–oje savivaldybėje iš 60, pranešė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.

REKLAMA

Antradienį gripo epidemiją paskelbė Kaišiadorių rajono savivaldybė. Anksčiau epidemija paskelbta Vilniais mieste, Kauno mieste ir rajone, Klaipėdos mieste ir rajone, Alytaus, Panevėžio, Šiaulių miestuose, taip pat Birštone, Visagine, Kazlų Rūdoje, Prienų, Raseinių, Švenčionių, Kėdainių, Jonavos, Ukmergės, Lazdijų, Joniškio, Šilalės, Šilutės, Ignalinos, Marijampolės, Telšių, Jurbarko, Akmenės, Šakių, Vilkaviškio, Mažeikių ir Kretingos rajonų savivaldybėse.

Vasario 5–11 dienomis bendrai šalyje 10 tūkst. gyventojų teko 185,2 susirgimo peršalimo ligomis, ankstesnę savaitę sergamumas beveik siekė 180 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

REKLAMA
REKLAMA

Mažiausias sergamumas peršalimo ligomis pastarąją savaitę registruotas Utenos (143,4), didžiausias – Telšių (230,5) administracinėje teritorijoje.

REKLAMA

Vasario 5-11 dienomis visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 242 asmenys, 11 asmenų gydyta Intensyvios terapijos skyriuje.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pirmadienį dėl karantino nedirbo 13 proc. visų bendrojo ugdymo mokyklų.

Planuojama, kad dalis mokinių į mokyklas grįš artimiausiomis dienomis, o kitur pamokos vėl prasidės vasario 26 dieną, t. y. iškart po kitą savaitę numatytų žiemos atostogų.

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

65 m. ir vyresniems asmenims; nėščiosioms; asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose; asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais; sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.

REKLAMA
REKLAMA

Kas yra gripas?

Gripas – tai ūminė kvėpavimo takų infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Skirtingai nuo kitų kvėpavimo takų infekcijų, gripas sukelia ūmią ligą ir yra pavojingas dėl sukeliamų komplikacijų.

Tai viena dažniausiai epidemijomis pasireiškiančių ligų. Kasmet gripu suserga 5-10 proc. gyventojų. Lietuvoje, sergamumo gripu padidėjimas stebimas rudens – žiemos sezonu.

Koks sukėlėjas?

Gripo virusai priklauso Orthomyxoviridae šeimai, kuri turi tris gentis: Influenzavirus A, B ir C. Gripo A virusas patogeniškas žmonėms, laukiniams ir naminiams vandens paukščiams, žinduoliams.

Žmonių populiacijoje šis viruso tipas sukelia pandemijas ir epidemijas. Gripo B virusas plinta žmonių populiacijoje ir kas kelerius metus sukelia epidemijas. Gripo C virusas patogeniškas žmonėms ir kiaulėms, tačiau sukelia tik pavienius susirgimus ir nedidelius protrūkius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip užsikrečiama gripu?

Medikai sutartinai tvirtina, kad būtina laikytis higienos vėdinti patalpas ir primena visiems, kad gripu galima užsikrėsti nuo užsikrėtusio ir sergančio žmogaus. Gripo virusas plinta kartu su seilių dalelėmis čiaudint, kosint. Seilių dalelės pasklinda ore, nusėda ant paviršių. Į kito žmogaus organizmą jos patenka įkvėpus arba užterštomis rankomis palietus akių, nosies, burnos gleivinę

Užsikrėtęs gripo virusu žmogus suserga per 24-72 val.(vidutiniškai 48 val.).

Kokie yra gripo simptomai?

Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Koks gydymas?

Gydymui vartojami dviejų vaistų grupių medikamentai: - Nukleozidų analogai – proteino M2 inhibitoriai; - Neuraminidazės inhibitoriai.

Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą pas savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų