REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kovoje su „bambaliniu“ alumi ir „jogurtine“ degtine sveikatos apsaugos ministras nuleido rankas, bet parlamentarai nerimsta. Seimą pasiekė dar vienas pasiūlymas, numatantis apskritai uždrausti alkoholį „bambaliuose“ ir indeliuose nuplėšiamu dangteliu.

Kovoje su „bambaliniu“ alumi ir „jogurtine“ degtine sveikatos apsaugos ministras nuleido rankas, bet parlamentarai nerimsta. Seimą pasiekė dar vienas pasiūlymas, numatantis apskritai uždrausti alkoholį „bambaliuose“ ir indeliuose nuplėšiamu dangteliu.

REKLAMA

Seimo narys, konservatorius Arvydas Anušauskas penktadienį įregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūlo drausti prekiauti alkoholiniais gėrimais, išpilstytais į didesnę nei 0,5 l tarą arba į puodelio tipo tarą nuplėšiamu dangteliu.

Išimtys taikomos gėrimams, kurie išpilstyti į stiklinę, keramikinę, medinę ar metalinę tarą. Parlamentaras siūlo, kad įstatymo pakeitimas įsigaliotų nuo kitų metų, bet dėl projekto dar balsuos Seimo nariai.

Pagal šiuo metu galiojantį įstatymą, minėtose tarose draudžiama prekiauti gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 7,5 proc.

REKLAMA
REKLAMA

Siūlo pamiršti „bambalinį“ alų

Pastaruoju metu A. Anušauskas nėra vienintelis parlamentaras, siūlantis apriboti arba uždrausti alkoholi „bambaliuose“ bei indeliuose nuplėšiamu dangteliu. Panašius pasiūlymus neseniai teikė ir R. Žemaitaitis, ir grupė konservatorių.

REKLAMA

Tačiau A. Anušauskas vienintelis siūlo apskritai uždrausti parduoti alkoholį minėtose tarose, nepaisant to, kokia grynojo alkoholio koncentracija gėrime. Parlamentaras savo pasiūlymą laiko įgyvendinamu.

„Pagal tyrimus, labai stipraus alaus, jei jį išvis alumi galima vadinti, vartojimas yra tuose didžiuosiuose bambaliuose. Kadangi sveikatos apsaugos ministras teikia informaciją Pasaulio sveikatos organizacijos ir teigia, kad Lietuvoje alkoholio vartojimas yra didžiausias pasaulyje, aš remiuosi Statistikos departamento duomenimis, kurie parodo, kur daugiausiai yra suvartojama ir kokio alkoholio“, - tv3.lt kalbėjo A. Anušauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Seimo narys remiasi Lietuvos verslo konfederacijos užsakyto tyrimo duomenimis, kur teigiama, kad tarp girtaujančių asmenų populiariausi gėrimai – stiprus alus („bambalinis“), spirituotas vynas ir degtinė, kurie vartojami namuose arba viešose vietose.

Tuo tarpu Statistikos departamento duomenys rodo, kad nuo 2012 m. legalių alkoholinių gėrimų suvartojimas (tarp vyresnių nei 15 m. asmenų) šalyje krito.

Tiesa, siekiant uždrausti prekiauti alkoholiu tam tikroje taroje, parlamentarai turėtų gauti Europos Komisijos leidimą. Tačiau A. Anušauskas įsitikinęs, kad jei tokį leidimą pavyko gauti kaimynams latviams, „naudodamiesi precedento teise, kad kiti gavo, tai ir mes turime galimybę gauti“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo atsižvelgti į gyvenimą

Verslininkai nepuola idėjos smerkti, bet ir pritarti neskuba. Štai Legalaus verslo aljanso prezidentas Romas Apulskis vienareikšmiškai pritaria drausti prekiauti alkoholiu plastikiniuose indeliuose su nuplėšiamu dangteliu, nes tai „kažkokia nesąmonė“.

Tuo tarpu „bambalių“ klausimu R. Apulskis nėra toks kategoriškas. Jo teigimu, reikia atsižvelgti į gyvenimą ir tai, ko siūlymu siekiama, „jeigu siekiama paveikti alkoholikus, tada laipsnių riba ne beprasmė“.

„Alkoholikai, taip, jie perka stiprų alų „bambaliuose“. Silpną alų „bambaliuose“ perka iš principo daugiau žmonių. Pavyzdžiui yra alaus pilstyklos, kurios pilsto belgišką, užsienietišką alų į tuos litrinius butelius. Tai kažko tokio blogo aš nematyčiau, kad reikia uždrausti. Tai neturi kažko bendro su alkoholizmu“, - tv3.lt sakė R. Apulskis.

REKLAMA

Kadangi įstatymas numato išimtis alkoholio tarai, R. Apulskis neatmeta galimybės, kad verslas prisitaikys ir tarą pilstys į stiklinę ar keramikinę tarą, tačiau tai pareikalautų papildomų išlaidų.

Ministras šio klausimo nesiims

Įdomu tai, kad kovos su alkoholizmu veidu laikomas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga šio klausimo savo darbotvarkėje neturi ir neturėjo. O ir išsamesnio komentaro iš jo gauti nepavyko.

A. Anušauskas neslepia, kad jo pasiūlymui svarbi Vyriausybės pozicija. Pasak parlamentaro, „jeigu A. Veryga užsispirs šioje vietoje, sakydamas, kad kaime visi blaivūs ir niekas ten nevartoja stipraus alkoholio, tai be abejo, kad tokio (Europos Komisijos – aut. past.) leidimo niekas negaus“. Sveikatos reikalų komitetas turėjo priimti protokolinį nutarimą, kuriuo įsipareigotų prisidėti prie notifikavimo procedūros – pradėti civilizuotas derybas su Briuseliu. Tačiau komiteto pirmininkė Asta Kubilienė teigė, kad kol kas nieko neparengė.

REKLAMA

Vis dėlto A. Kubilienė sakė vienareikšmiškai palaikanti iniciatyvą drausti alkoholį „bambaliuose“ ir indeliuose nuplėšiamu dangteliu.

„Tai iš tikrųjų nėra jokia tradicija ar kažkas tauraus, kaip kartais bandoma pristatyti. Tai tiesiog yra, kada iš ryto yra abstinencijos požymiai, galvos skausmai, visa kita, tai kai kas gydosi tokiu būdu. Ir tai yra priimtiniausia jiems tara. Tai norėtume to išvengti“, - tv3.lt kalbėjo A. Kubilienė.

Tuo tarpu Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas portalą tv3.lt informavo, kad šiuo metu Departamentui svarbiausia užtikrinti jau priimtų alkoholio kontrolės priemonių įgyvendinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norėtume atkreipti dėmesį, kad Seime užregistruoti 3 projektai, kurių tikslas išspręsti taip vadinamąją „bambalių“ problemą. Seime svarstant šį klausimą tikimės, kad bus rastas optimalus politinis sprendimas“, - atsakyme tv3.lt rašė NTAKD atstovas.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Lietuvoje alkoholio suvartojama daugiausiai pasaulyje – 2016 m. vienas gyventojas vidutiniškai suvartojo 16 litrų alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų