REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo seno moterys yra įpratusios – moteriškas bėdas spręsti keliaujame į ginekologo kabinetą.

Nuo seno moterys yra įpratusios – moteriškas bėdas spręsti keliaujame į ginekologo kabinetą.

REKLAMA

Tačiau visa Lietuva palaipsniui pereina prie kiek kitokios sistemos, kai ginekologas tampa sunkiau pasiekiamu specialistu, pas kurį keliauti reikėtų su siuntimu, esant rimtesnėms bėdoms, tuo tarpu profilaktinės konsultacijos ir apžiūros yra atliekamos akušerių ar net šeimos gydytojų.

Dirba tik viena

Kraštietė Teresa, jau sulaukusi brandaus amžiaus, stengiasi vadovautis medikų rekomendacijomis ir profilaktiškai pasitikrinti sveikatą. Tačiau prisireikus pasirodyti ginekologei paaiškėjo, kad pas ją patekti – labai sunku.

„Jau kurį laiką Kėdainių PSPC dirba tik viena ginekologė. Bandau registruotis telefonu, bet nepavyksta, bandžiau ir gyvoj eilėj laukti, prašiau, kad priimtų, bet gydytoja nesutiko. Registratūroje girdėjau kažką sakė, kad gal bus daugiau ginekologų, bet niekas neaišku. Kalbėjau su moterimis – jos eina į privačius kabinetus, važiuoja net į Kauną. Na, kur tai matyta?

REKLAMA
REKLAMA

Juk nuolat girdime raginimus, kad moterys turi tikrintis profilaktiškai, ir aš tikrai noriu pasitikrinti, juk visoms būna situacijų, kai reikia gydytojo apžiūros, bet kad nėra kaip.

REKLAMA

Anksčiau ginekologų buvo daug, buvo galima pasirinkti, registruojantis klausdavo, pas kurį eiti norėčiau, o dabar... Na, labai opi problema“, – kalbėjo moteris.

Pirma – pas akušerę

Tuo tarpu kalbinta Kėdainių PSPC direktorė Audronė Rimkevičienė patvirtino, kad kol kas pas juos dirbanti tik viena ginekologė, tiesa, tikimasi sulaukti pastiprinimo. Tačiau moterys turėtų keisti savo įpročius – mat profilaktiškai pasitikrinti, pasikonsultuoti derėtų su akušere, o jų Kėdainių PSPC yra pakankamai.

„Iš esmės pirminės sveikatos priežiūros centras teikia šeimos gydytojo paslaugas – jos, žinoma, apima daug ką. Tai ir žaizdų gydymas, ir profilaktika, ir ligų diagnostika, tarp jų ir ginekologinių ligų. Šeimos gydytojų komandos dalis yra akušeriai, akušerių pas mus dirba penkios, nuo ryto iki vakaro. Tiesiog pacientės moterys nėra prie to įpratusios.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas ginekologas jau tampa antro lygio gydytoju, pas jį patekti derėtų su šeimos gydytojo siuntimu“, – komentavo PSPC direktorė.

Tiesa, tai, kad pacientės vis dar mieliau renkasi gydytoją ginekologą, o ne akušerę, nestebina – per ilgus metus yra susidaręs būtent toks elgesio modelis. Dėl to PSPC vadovybė ieško dar vienos ginekologės.

„Žinoma, atsiremiama į finansus, kai reikia mokėti ir šeimos gydytojui, ir ginekologui. Maždaug metai laiko, kai ginekologų apskritai trūksta, na, yra tokia problema. Mes suprantame poreikius ir ginekologų ieškome. Tikimės artimiausiu metu rasti pastiprinimą, bet tikrai negalime tikėtis, kad visą darbo dieną pas mus dirbs ginekologas“, – komentavo A. Rimkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Profilaktika – šeimos gydytojo kabinete

Neretai moterys galvoja, kad patikrinti dėl krūties ar gimdos kaklelio vėžio gali tik gydytojas ginekologas. Tačiau taip nėra – šiuos dalykus atlieka šeimos gydytojai ir akušerės.

„Dėl krūties vėžio tikrina ne ginekologai, o šeimos gydytojas. Dėl gimdos kaklelio vėžio tepinėlį ima akušeriai. Tai yra tokie dalykai, kuriuos ne gydytojas ginekologas turi daryti, ir tikrai pacientėms neturėtų kilti jokių problemų, norint profilaktiškai pasitikrinti.

Taigi tikrai raginu moteris registruotis būtent pas akušeres. Pas mus tiesiog įpratimas prie ginekologų yra, o akušerės liko kažkodėl nuvertintos. Tačiau jos yra kvalifikuotos, puikiai dirbančios savo srities specialistės, pas kurias ir pasitikrinti galima, ir su jomis konsultuotis reikėtų. Jeigu po konsultacijos akušerė matys, kad visgi reikia pasirodyti gydytojui ginekologui – mes esame sutarė, kad jos padės su siuntimu ir pacientėms tikrai nereikės dėl to vargti“, – kalbėjo įstaigos vadovė.

REKLAMA

Prižiūri nėštumo metu

Jau gerus metus taikoma praktika, kad būtent akušerės prižiūri ir nėštukes – nu pat pirmosios nėštumo dienos.

„Nėštukes jau gerus metus laiko priima akušerės ir seka jų nėštumą nuo pat pirmos dienos. Žinome daug sėkmingų ir labai gražių bendravimo atvejų, kai būsimos mamos labai džiaugiasi tuo kontaktu su akušere. Juk akušerė ir laiko daugiau turi, ir į situaciją žvelgia rūpestingai, beveik motiniškai“, – kalbėjo A. Rimkevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų