REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
10
Šimtadienis (nuotr. 123rf.com)

Lietuvos mokyklose šventinė nuotaika. Dėmesio centre – dvyliktos klasės mokiniai. Iki egzaminų belikus vos šimtui dienų, vasario-kovo mėnesiais rengiama viena gražiausių jų švenčių – šimtadienis. Tai viena iš trijų svarbiausių švenčių paskutiniais metais mokykloje.

10

Lietuvos mokyklose šventinė nuotaika. Dėmesio centre – dvyliktos klasės mokiniai. Iki egzaminų belikus vos šimtui dienų, vasario-kovo mėnesiais rengiama viena gražiausių jų švenčių – šimtadienis. Tai viena iš trijų svarbiausių švenčių paskutiniais metais mokykloje.

REKLAMA

Tad nenuostabu, kad norisi ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir puikiai atrodyti, parodyti visas geriausias savybes, išmonę. Socialiniai tinklai jau ūžia dėl diskusijų apie kainas, madas, šventes. Portalas tv3.lt apžvelgia kainas skirtinguose Lietuvos miestuose. 

Skirtingi švenčių formatai

Portalas tv3.lt bendravo su Lietuvos moksleivių sąjungos nariais bei mokiniais iš skirtingų miestų. Moksleiviai pasakojo apie savo miestų mokyklų šimtadienių tradicijas bei švenčių kainas. Verta paminėti, kad socialiniuose tinkluose diskutuojantys tėvai neslėpė, kad turintiems dvyliktokus vaikus, kyla nemenkas rūpestis artėjant jų šventėms.

Kiek mokyklų, tiek idėjų. Dalis mokyklų turi tradiciją, kad abiturientams šventę rengia metais jaunesni mokiniai, kitur šventę rengia tiek vienuoliktos, tiek dvyliktos klasės mokiniai kartu. Tačiau egzistuoja dalis tokių mokyklų, kur visą šventę rengia ir savo išmonę bendruomenei rodo dvyliktokai.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbinti mokiniai tvirtino, kad kaina šventės dalyviams priklauso nuo pačių organizatorių užmačių. Kai vieniems užtenka mokyklinių ar pačių gamintų dekoracijų, pasirašyto scenarijaus ir mokamų dainų, kiti užsisako režisierių, muzikantų, didžėjų, choreografų, vedėjų paslaugas. O kur dar dizaineriai ar siuvėjai. Juolab, bene visi po šventinės dalies rengia triukšmingus vakarėlius.

REKLAMA

Tad kainos skirtinguose Lietuvos miestuose svyruoja tarp 20-700 eurų vienam mokiniui. Be abejo, kaina gali būti ir didesnė. Šimtadieniai šiemet švenčiami vasario 9 - kovo 2 dienomis. 

Nuo kelių dešimčių iki šimtų eurų

Kasmet visuomenės dėmesio mokiniai sulaukia ne tik per išleistuvių šventes, bet ir per šimtadienius. Ir ypač – mokinės. Mokyklinėms šventėms merginos skiria itin daug dėmesio. Į pagalbą pasitelkiami ne tik vizažistės, šukuosenų meistrai, bet ir dizaineriai.

Kelis pastaruosius metus dar likus keliems mėnesiams iki moksleivių švenčių, internete pasipila reklama su pasiūlymais įsigyti ar užsisakyti šimtadieniui ir kitoms progoms skirtus šventinius apdarus.

REKLAMA
REKLAMA

Pasižvalgius po internetines drabužių parduotuves, kuriose yra tokie skelbimai, galima rasti puošnių, išskirtinių suknelių. Kainos svyruoja tarp 50-200 eurų. Šventinis makiažas, šukuosena ir manikiūras Vilniuje ir Kaune gali kainuoti 50-100 eurų. Kituose miestuose vyrauja mažesnės kainos.

O štai, kiek gali tekti pakloti už visą šimtadienio vakarą vienam asmeniui:

Tik šventinė dalis (be aprangos, grožio procedūrų ir vakarinės dalies)

Elektrėnuose: 20-40 eurų,

Utenoje: 20-40 eurų (su apranga, grožio procedūromis ir vakarine dalimi apie 50-100 eurų),

Kėdainiuose: 30-40 eurų (su apranga, grožio procedūromis ir vakarine dalimi apie 50-100 eurų),

Gargžduose: 30-40 eurų,

Panevėžyje: 30-50 eurų (su apranga, grožio procedūromis ir vakarine dalimi apie 100 eurų),

Vilniuje: 30-70 eurų,

Klaipėdoje: 70-100 eurų,

Alytuje: 70-100 eurų,

Šiauliuose: 200-300 eurų,

Kaune: 300-700 eurų (su apranga, grožio procedūromis ir vakarine dalimi).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šventė už mokyklos sienų

Visose mokyklose šimtadienio šventė prasideda mokyklose, kur rengiamas šventinis pasirodymas, dalinamos padėkos, negailima sveikinimo žodžių. Šiai šventės daliai skiriama tik pusė reikalingos sumos.

Kaip nurodė kalbinti moksleiviai, daugelio šimtadienių temos buvo siejamos su Raudonu kilimu, Oskarų vakaru, todėl nenuostabu, kad teko atitinkamai prisiderinti aprangą.

Kaip pasakojo Kaune besimokantys moksleiviai, jie dar iš ankstesnių metų žino apie varžytuves, vykstančias tarp mokyklų, kas surengs prabangesnę šimtadienio šventę. Todėl negailima nei pinigų, nei išmonės ir kainos vyrauja įspūdingos.

O štai kas vyksta vėliau, dažniausiai jau be tėvelių ir mokytojų dalyvavimo. Ateina laikas ilgai lauktai pirmai didelei šventei be suaugusiųjų. Moksleiviai pasakojo, kad šventės vieta lemia didelę dalį išlaidų. Jaunimas negaili pinigų sodybų, pokylių salių ir klubų nuomai. Taip pat didžėjams, vakaro vedėjams, fotografams ir operatoriams maistui, nakvynei ir, žinoma, aprangai. Tad ši šimtadienio dalis būna bene laukiamiausia.

REKLAMA

Svarsto atsisakyti švenčių

Laikas nuo laiko viešojoje erdvėje pasirodo diskusijų, kad reikėtų nesureikšminti mokyklinių švenčių, nes jos ne tik nukreipia vaikų dėmesį nuo mokymosi, bet ir brangiai kainuoja jų tėvams. Lietuvą kelis kartus yra sukrėtusios ir tragedijos per moksleivių šventes.

Tada buvo paaštrėjusi diskusija apie pompastiškas šventes ir neatsakingus jaunus žmones. Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Aušra Zarambienė portalui tv3.lt pasakojo, kad teko girdėti tėvus kalbant apie siūlymus šios šventės mokyklose atsisakyti.

„Į mus su oficialiais skundais nesikreipė nei dėl kainų, nei dėl kitų aspektų. Tačiau neoficialių diskusijų tikrai teko girdėti, nes tenka tėvams išleisti nemažai, norint ne tik vaikui sudaryti galimybes dalyvauti, bet ir pasipuošti“, – sakė A. Zarambienė.

REKLAMA

Socialiniame tinkle diskusijoje pasisakiusi mama Aurelija pasakojo, kad mokykla tarsi palaiko idėją nepersistengti su mokyklinėmis šventėmis, bet nekontroliuoja, kiek iš tiesų tenka tėvams prisidėti.

„Kai dukra papasakojo, kiek kainuos jų šimtadienis, apstulbau. Nors mokykloje kalbėjome, kad reikia kiek įmanoma minimaliau leisti pinigus šventėms, taip tikrai nebus. Neva oficialiai šventei reikia vos kelių dešimčių eurų, bet kur dar pasiruošimas jai. Dukrai reikės bent dviejų suknelių, makiažo, šukuosenos, taip pat atskirai tėveliai pirksime dovaną mokyklą.

Tada dar vakarinė dalis, kurią patys mokiniai išsirinko, žinoma, tikrai ne kukliausią. O vaiką juk negalima išskirti iš visų. Bet tikrai baisu, mūsų laikais taip nebuvo“, – rašė Aurelija.

Taigi, kam šventė, o kam tikras iššūkis mokyklinės šventės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų