REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žalingą vartojimą ir priklausomybę nuo alkoholio lydi stipri stigma, įprasta su tuo susijusias problemas slėpti ir jų gėdytis.

Žalingą vartojimą ir priklausomybę nuo alkoholio lydi stipri stigma, įprasta su tuo susijusias problemas slėpti ir jų gėdytis.

REKLAMA

Baimindamiesi, kad vaikai gali būti paimti valstybės arba kitos šeimos globai, problemas šeimoje slepia ne tik vaikai, bet ir kiti vaikui artimi žmonės.

Kaip pastebėti vaikus, kuriems reikia pagalbos dėl to, kad jų artimoje aplinkoje žalingai vartojamas alkoholis?

Į juos bei šių vaikų patirimas rizikas siekiama atkreipti dėmėsį vasario 8–14 dienomis Lietuvoje jau ketvirtus metus minimą tarptautinę Alkoholikų vaikų savaitę, kurią šalyje inicijuoja asociacija „Mentor Lietuva“.

Pirmą kartą alkoholio paragauja iki 10-ies metų

Psichiatrė Nijolė Goštautaitė Midttun informaciniame leidinyje „Pagalba vaikams, kurių šeimos nariai alkoholį vartoja žalingai“ teigia, kad nėra vieno bruožo arba pastovaus jų derinio, padedančių atpažinti vaikus, augančius šeimose, kuriose alkoholis vartojamas žalingai arba yra nuo alkoholio priklausomų suaugusiųjų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesiog svarbu žinoti, jog netinkamas, kartais įžūlus, vaikų elgesys klasėje ir po pamokų, prasti mokymosi pasiekimai, reikalingų mokymuisi priemonių neturėjimas, pažangos stoka, agresyvumas arba didelis nesavarankiškumas, bendrųjų įgūdžių stoka gali būti susiję ir su tuo, kad šeimoje girtaujama.

REKLAMA

Vienas iš reikšmingų įspėjančių požymių – ankstyvas pačių vaikų alkoholinių gėrimų ragavimas ir vartojimas. Tyrimai rodo, kad vaikai dažniausiai alkoholio paragauja šeimos aplinkoje – per pobūvius, vakarėlius namuose arba tiesiog kartu valgant, kai vartojamas alkoholis.

Kuo ankstyvesniame amžiuje vaikai paragauja alkoholio, tuo didesnė rizika, kad ateityje jie alkoholį vartos žalingai. Didesnę riziką pradėti anksčiau gerti alkoholinius gėrimus vaikai turi šeimose, kuriose yra tik vienas iš tėvų, šeimose, kuriose alkoholis vartojamas dažniau, bei vaikai, kurių tėvai patys pradėjo vartoti anksti.

REKLAMA
REKLAMA

Šitai galima paaiškinti menkesne suaugusiųjų priežiūra, asmeniniu patyrimu grindžiamomis nuostatomis („vis tiek pabandys“, „mes irgi ragavome, kai buvome jų amžiaus“), lengvesniu alkoholio prieinamumu namuose, netinkamo elgesio pavyzdžio demonstravimu.

Yra duomenų, kad tėvai leidžia vaikams paragauti alkoholio, manydami, jog kartu su jais vartoti saugiau, negu kad vaikai alkoholį vartotų su draugais, be suaugusiųjų. Nors šeimose, kur alkoholio vartojama daugiau ir dažniau, vaikams yra daugiau galimybių paragauti, gauti alkoholio, tai nebūtinai daroma su tėvų žinia. Tyrimai rodo, kad apie trečdalį mamų ir apie pusę tėčių nežino, jog jų vaikai iki 10-ies metų jau yra ragavę alkoholio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Problemos atsispindi mokymosi rezultatuose

Siekiant kuo anksčiau pastebėti vaikus, kuriems gali reikėti didesnės pagalbos dėl jų namuose piktnaudžiaujančių alkoholiu artimųjų, verta atkreipti dėmesį į nepilnamečių elgesį, kai jie žaisdami demonstruoja alkoholio vartojimą, sako tostus, pasakoja apie įvairių alkoholinių gėrimų skonį, atsineša alkoholinių gėrimų į mokyklą ar pastebimi apsvaigę, pavartoję alkoholio dalyvauja popamokinėje veikloje, mokyklos organizuojamuose renginiuose bei ekskursijose.

Valstybinio psichikos sveikatos centro išleistame leidinyje pabrėžiama, jog vaikai, kurių tėvai yra priklausomi nuo alkoholio arba vartoja jį žalingai, susiduria ir su kitomis problemomis.

REKLAMA

Jie dažniau paliekami kartoti kursą, be pateisinamos priežasties praleidinėja pamokas, visai nevaikšto į mokyklą, nutraukia mokslus. Jie dažniau elgiasi antisocialiai, agresyviai, nesilaiko priimtų elgesio taisyklių, elgiasi ne pagal savo amžių, lyg būtų vyresni (pseudobranda), jie tarsi atlieka tėvų vaidmenį, perima dalį jų pareigų. Žinoma, visų šių problemų negalima sieti vien tik su alkoholio vartojimu šeimoje.

Yra kitų sunkių ligų, socialinių problemų bei laikinų aplinkybių, kai vaikai elgiasi panašiai ir patiria panašių sunkumų. Kita vertus, netinkamas vaikų elgesys neaplenkia ir visiškai darnių, vaikais besirūpinančių šeimų.

REKLAMA

Psichiatrė Nijolė Goštautaitė Midttun ragina: pastebėjus bet kokį netinkamą vaiko elgesį, sutrikusį prisitaikymą mokykloje, prastėjančius mokymosi rezultatus, pagalvokite, kad taip gali būti ir dėl to, kad namuose girtaujama.

Daugiau informacijos apie tai, kaip padėti alkoholio problemų turinčiose šeimose augantiems vaikams bei kur pagalbos gali kreiptis tokiose šeimose užaugę žmonės, pateikiama www.mentor.lt

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų