REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Tiek kino filmuose, tiek realiame gyvenime esame įpratę, kad mafijos-nusikalstamos grupuotės vadeiva yra patyręs, gyvenimo bei, savaime suprantama, blogų darbų užgrūdintas banditas.

Tiek kino filmuose, tiek realiame gyvenime esame įpratę, kad mafijos-nusikalstamos grupuotės vadeiva yra patyręs, gyvenimo bei, savaime suprantama, blogų darbų užgrūdintas banditas.

REKLAMA

Toks gaujos vadeivos portretas itin ryškiai piešiamas kino juostose. Bet ir realybėje yra ne ką kitaip. Tačiau ši istorija – visiškai kitokia.

Kriminalinių naujienų laikraštyje „Akistata“ pavyko surasti prieš 20 metų aprašytą istoriją, kur pasakojama apie nepilnametį, vadovavusį Visagino gaujai.

Nors jam tuomet nebuvo net 18 metų, tačiau vaikino kriminalinė biografija buvo itin spalvinga. O viskas prasidėjo, kai Aleksandras B. buvo dar visiškai vaikas...

Dažnas „svečias“ policijoje

Nors 1998-siais Aleksandras B. buvo dar tik 16 metų, bet policijos komisariato durų varstymas jau spėjo tapti jo įpročiu. Dažniausia jis čia buvo atvežamas ne šiaip sau, o po vienokio ar kitokio įvykdyto nusikaltimo.

REKLAMA
REKLAMA

Maža to, kai jam dar net nebuvo 15 metų, Aleksandras B. jau stojo prieš teismą. Tąkart buvo teisiamas už vagystę.  Tapęs tokia Visagino „garsenybe“, kaip teigia pareigūnai, Aleksandras B. net įsakinėjo vyresniems.

REKLAMA

Mokyklinis reketas

Pirmasis nepilnamečio Aleksandro B. nusikaltimas įvykdytas 1997-siais. Tada jis iš bendraamžio pradėjo reikalauti pinigų. Jaunojo reketininko auka tuo metu ėjo į vakarinę mokyklą. Pakeliui jį susistabdęs Aleksandras B. nei iš šio, nei iš to, pareikalavo pinigų – 20 litų.

Netikėtai užkluptas paauglys atsakė, kad pinigų neturi ir neduos, bet Aleksandras neatlyžo ir pareikalavo sugrįžti po pusvalandžio. Tačiau užpultasis to nepadarė. Kitos dienos popietę Aleksandras B. pradėjo grasinti savo aukai trumposiomis SMS žinutėmis. O vėliau sutikęs savo auką gatvėje, nusivedė jį į miškelį ir sumušė. Bei pareikalavo, jau net 70 litų...

REKLAMA
REKLAMA

Bet negavo Aleksandras B. ir tų 70 litų, todėl kitą dieną už „apsaugą“ jau reikalavo 150 litų. Pasipylė grasinimai ir neaišku, kuo viskas būtų pasibaigę jei ne aukos mama ir patėvis, kurie sužinojo apie reketuojamą vaiką.

Apie tai buvo pranešta policijai, o vėliau surengta pasala. Aleksandras B. buvo sulaikytas, kai ėjo pasiimti aukos neva nešamų pinigų. Netrukus sulaikytąjį apsiėmė gelbėti 19-metis draugas – Lietuvos pilietybę turintis ukrainietis. Jis paskambino reketo aukai ir pradėjo aiškinti, ką šiam kalbėti per teismą. Maža to, pridūrė, kad geriausia iš viso atsiimti pareiškimą, nes kitaip esą nesaugu taps vaikščioti Visagino gatvėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis pokalbis telefonu buvo įrašytas ir tas pats 19-metis galiausiai patrauktas baudžiamojon atsakomybėn dėl bandymo paveikti nukentėjusįjį. Tiesa, ir be 19-mečio pagalbos Aleksandras B., pasirašęs pasižadėjimą neišvykti, netrukus buvo paleistas į laisvę.

Tęsė nusikalstamą veiką

Atsidūręs laisvėje Aleksandras B. nė neketino sustoti. Netrukus jis ėmėsi reketuoti Ignalinos raj. gyvenantį Stanislovą. Į aukos namus atvyko šešiese. Tiesa, Aleksandras B. pasikvietė du sėbrus ir, nežinia kodėl, automobilyje dar sėdėjo trys merginos. Jos į nusikaltimą nebuvo įtrauktos.

„Kavalieriai“ palikę damas automobilyje, patraukė savo aukos sodybos link. Ten rado tik jo močiutę, kuriai prisistatė, kaip prokuratūros atstovai ir pradėjo grasinti, kad Stanislovas rytoj atvyktų „su šiltais drabužiais ir cigaretėmis“.

REKLAMA

Išsigandusi moteris pasakė, kur yra jos anūkas. Reketininkams to ir tereikėjo. Kad jos namuose lankėsi ne prokurorai, moteris suprato, kai kieme išvydo visą kruviną savo anūką. Šis buvo išsigandęs, papasakojo, kad iš jo reikalauja daug pinigų ir jis tų asmenų labai bijo. Maža to, jie greitai žadėję sugrįžti...

Moteris išsigando ir iš kaimynės pasiskolino 400 litų. Kaip užpuolikai ir žadėjo, jie sugrįžo, bet 400 litų jų netenkino. Po dviejų savaičių jie teigia laukiantys dar 150, tiesa, ne litų, o JAV dolerių.

Reketininkų auka kreipėsi į policiją. Trijulė buvo sulaikyta, jiems pateikti kaltinimai. Tačiau nepilnametis Aleksandras B. ir toliau liko laisvėje bei nė neketino sustoti.

REKLAMA

Vagystės iš automobilių

Laisvėje likęs nepilnametis toliau tuščiai laiko neleido. Tiesa, vėliau jis tvirtino, kad veikė vienui vienas. Tik „Renault“ automobilį jis skolinosi iš pažįstamos visaginietės.

Liudytoja baudžiamojoje byloje vėliau tapusi moteris teisme tikino, kad nenutuokė iš kur jos automobilyje atsirado vogtų daiktų.

Paaiškėjo, kad Aleksandras B. atvažiavo iki Visagino atominės elektrinės ir ten nužiūrėjo aikštelėje paliktą „Ford“ automobilį. Išdaužęs stiklą jis liko nusivylęs. Pagrobė tik automagnetolą, keletą kasečių, peilį ir cigarečių.

Toks grobis jo netenkino, todėl vaikinukas stabtelėjo prie miesto ligoninės ir ten apšvarino BMW markės automobilį. Po šių vagysčių Aleksandras B. galiausiai įkliuvo pareigūnams ir pagaliau buvo sulaikytas. Tada jis laukė teismo sulaikytas, kaip ir jo suburtos gaujos pilnamečiai nariai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų