REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išgirsti šios Alzhaimerio ligos diagnozės nenorėtų niekas. Visi tikisi, jog senatvėje pavyks to išvengti.

Išgirsti šios Alzhaimerio ligos diagnozės nenorėtų niekas. Visi tikisi, jog senatvėje pavyks to išvengti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ši smegenis paveikianti liga pasireiškia atminties netekimu, sutrinka mąstymas, kalba ir problemų sprendimo sugebėjimai. Vien tik Jungtinėje Karalystėje Alzhaimeris jau diagnozuotas 520 000 žmonių.

REKLAMA

Kai smegenyse atsiranda baltymų fragmentų amiloido sankaupos, plokštelės, pažeidžiančios nervų ląsteles. Vėliau šios pažeistos ląstelės miršta, o su jomis ir smegenų audiniai.

Nors šiai ligai gydyti vaistų kol kas niekas neišrado, štai ką reikėtų daryti, norint bent kiek sumažinti riziką išgirsti šią diagnozę.

Valgykite lašišą

Produktų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių valgymas padeda išvengti amiloidų plokštelių sankaupų smegenyse. Šios itin naudingos medžiagos randama visų pamėgtoje lašišoje.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai atliko tyrimus, kurių metu išsiaiškino, jog omega-3 rūgštys sumažina demencijos riziką. Šių itin naudingų riebalų rūgščių aptinkama lašišoje, sardinėse, todėl bent 2 kartus per savaitę valgykite jūros gėrybes.

Omega-3 riebalų rūgščių yra ir riešutuose, įvairiose sėklose. Jais galima gardinti pusryčių metu valgomas košes, jogurtus, sausus pusryčius.

Daugiau judėkite

Tikrai ne kartą girdėjote, jog reguliarus sportas yra sveikos gyvensenos pagrindas. Aktyvi fizinė veikla yra puiki prevencinė demencijos priemonė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aktyvi veikla padeda išvengti daugelio susirgimų. Tai ypač svarbu senyvo amžiaus žmonėms. Jei norite būti kuo gyvybingesni, dabar pat įpraskite sportuoti.

Sportas 3 kartus per savaitę sumažina širdies ligų riziką, o tai ypač svarbu, norint išvengti nervų sistemos ligų.

Stebėkite savo svorį

Vis platėjantis liemuo senstant tikrai nėra naudingas. Turint viršsvorio padidėja galimybė susirgti 2 tipo diabetu, kamuoja vis aukštesnis kraujospūdis, o būtent šie du negalavimai siejami su demencija.

Jei nerimaujate dėl savo svorio, šeimos gydytojo paklauskite, koks turėtų būti jūsų KMI ir išsiaiškinkite ar reikėtų atsikratyti kelių kilogramų.

REKLAMA

Meskite rūkyti

Jei nebijote padidėjusios tikimybės susirgti įvairiomis vėžio rūšimis, širdies ligomis ir patirti insultą, galbūt jus šio itin žalingo įpročio atsikratyti paskatins žinia, jog rūkymas turi įtakos Alzhaimerio ligos atsiradimui.

Neseniai paaiškėjo, jog rūkaliai, vyresni nei 65 metų amžiaus, turi net 80% daugiau šansų susirgti demencija, nei dūmo netraukiantys žmonės.

Be to, cigarečių atsisakymas naudingas ne tik jūsų plaučiams. Pakeitus gyvenimo būdą pagerėja kraujotaka, dėl ko smegenys taps laimingesnės, sveikesnės, pagerės ir pačių jūsų savijauta.

REKLAMA

Daugiau bendraukite

Aktyvus socialinis gyvenimas naudingas ne tik protinei sveikatai, bet jis gali padėti išvengti Alzhaimerio ligos.

Viena iš demencijos diagnozavimo priežasčių – vienišumas. Štai dėl ko taip svarbu bendrauti su žmonėmis, kaimynais, draugais. Kodėl gi netapus vietinio sporto klubo nariu ir neišmėginus grupinių treniruočių?

Juk dalinantis gyvenimą kartu su kitais jis tampa šviesesnis, pagerėja jo kokybė, be to, tai atneš naudos ne tik jūsų protui, bet ir kūnui.

Treniruokite smegenis

Jei turite kokį nors sugebėjimą, tačiau ilgą laiką jo nenaudojate, po kurio laiko galite jį pamiršti. Tas pats nutinka ir su smegenimis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demencijos išvengti padės nepaliaujamas mokymasis ir proto stimuliavimas. Pradėkite mokytis naujos kalbos, išmokite groti muzikos instrumentu ar atraskite naują pomėgį, kuris ne tik įdomus, bet ir protiškai naudingas, skatina mąstymą ir treniruoja atmintį.

Gerai išsimiegokite

Jei ieškote priežasties anksčiau grįžti namo, geras miegas yra tai, dėl ko tai daryti tikrai verta.

Neseniai buvo išsiaiškinta, jog prasta miego kokybė ir nemiga siejami su nervų sistemos sutrikimais. Reguliari fizinė veikla ir sveika mityba gali padėti pagerinti miego kokybę. Jei turite bėdų su miegu, apie tai būtinai pasikalbėkite su savo šeimos gydytoju.

REKLAMA

Venkite streso

Pasakyti lengviau, nei padaryti, tiesa?

Jei galite, kuo mažiau nervinkitės, nesivelkite į stresines situacijas, kadangi tai labai kenkia smegenims ir vėliau gali atsiliepti jūsų protinei sveikatai.

Patariama užsiimti atpalaiduojančiomis veiklomis, tokiomis kaip knygų skaitymas, lengvas sportas ar raminančios muzikos klausymasis. Galite išbandyti meditaciją.

Protu rūpintis reikia taip pat, kaip ir kūnu. Juk jį turime tik vieną.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų