REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alytiškiai turi svarią progą švęsti ir niekas neturės teisės supykti, jei po šios savaitės darbų jie paragaus vieną kitą tauriojo gėrimo stiklinę. Dėl FIBA sprendimo rengti pasaulio čempionato atrankos varžybas klubinio sezono metu nemažai pajėgiausių nacionalinių rinktinių žaidėjų neturi galimybių atstovauti savo šalį. Tačiau liūdi ne visi – toks tarptautinės krepšinio federacijos sprendimas tapo idealia proga atsiskleisti anksčiau mažiau dėmesio iš trenerių sulaukusiems krepšininkams.

Alytiškiai turi svarią progą švęsti ir niekas neturės teisės supykti, jei po šios savaitės darbų jie paragaus vieną kitą tauriojo gėrimo stiklinę. Dėl FIBA sprendimo rengti pasaulio čempionato atrankos varžybas klubinio sezono metu nemažai pajėgiausių nacionalinių rinktinių žaidėjų neturi galimybių atstovauti savo šalį. Tačiau liūdi ne visi – toks tarptautinės krepšinio federacijos sprendimas tapo idealia proga atsiskleisti anksčiau mažiau dėmesio iš trenerių sulaukusiems krepšininkams.

REKLAMA

Vienas tokių pavyzdžių – Dzūkijos sostinėje krepšinio pamokas krimtę Žygimantas Janavičius ir Vaidas Čepukaitis. Pastarasis jau spėjo apsivilkti rinktinės aprangą pirmose dvejose atrankos rungtynėse lapkričio mėnesį, o ketvirtadienį D.Adomaičio kvietimo atstovauti Lietuvą sulaukė ir Žygis.

Spinduliuoja meile „Žalgiriui"

Jaunimo rinktinėse vienu pagrindinių Lietuvos komandos vedliu buvęs Žygimantas Janavičius krepšinio ekspertų greitai buvo pakrikštytas antruoju Šarūnu Jasikevičiumi. Kartu su metais vyresniais krepšininkais jis dukart (2006 ir 2008 m.) pateko į Europos pirmenybių finalą, tačiau čempionu taip ir netapo.

REKLAMA
REKLAMA

Greitas, „aštrus“ ir puikiai aikštelę matantis žaidėjas nepraslydo pro akis Kauno „Žalgirio“ vadovams ir 2008 metais įžaidėjas prisijungė prie pagrindinės legendinio klubo sudėties. Būdamas vos 18 metų Eurolygos duris pravėręs alytiškis per pirmąsias tris rungtynes pelnė 25 taškus ir užsitarnavo vietą starto penkete. Ir nors vėlesnė sezono dalis daugkartinių šalies čempionų gretose nebuvo vien tik rožėmis klota, retas abejojo, kad vieną dieną šis žaidėjas atstovaus Lietuvą oficialiose rungtynėse. Tačiau tam prireikė net dešimties metų...

REKLAMA

„Puikiai pamenu savo debiutą Eurolygoje – buvo kažkas tokio. Nesmagu pripažinti, bet dabar esu kiek praradęs tą kovotojo instinktą, kuris manyje dominavo karjeros pradžioje„ – tv3.lt portalui teigė Žygimantas Janavičius.

Sekančiame sezone jaunasis atakų organizatorius vis rečiau sulaukdavo komandos trenerių pasitikėjimo, o dėl smarkiai sumažėjusio laiko aikštelėje buvo nuspręsta jį skolinti dukterinei Kauno „Baltų“ ekipai ir „Šiauliams“.

2012 metų pavasarį Žygis pagaliau sugrįžo į „Žalgirį“ ir pasipuošė LKL čempionų žiedais. Kad ir kaip ironiškai skambėtų – tai buvo paskutinė Janavičiaus ir „Žalgirio“ santuokos diena, bent jau kol kas.

REKLAMA
REKLAMA

„Didelė mano širdies dalis visada priklausys „Žalgiriui“, tai ypatinga komanda ir tie metai praleisti šios ekipos šeimoje įstrigo atmintyje amžiams“ – apie viešą meilę Kauno klubui ne kartą yra prasitaręs Žygis.

Pradėjo legionieriaus karjerą

Vėliau Žygimanto karjera buvo pakrypusi į Prienų, Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ klubus, o šiemet jis pirmą kartą kremta legionieriaus duoną Vokietijos Braunšveigo „Loewen“ komandoje.

„Būna visko – atrodo jau pagaunu žaidimą ir pradedu demonstruoti gerus rezultatus, bet tada vėl įkrentu į duobę ir sužaidžiu pora prastų rungtynių. Kiekvienas kovoja už save ir man gal ne visada tinka toks krepšinio stilius, bet esu laimingas. Man tai labai naudinga patirtis.“ – apie pirmą sezoną Vokietijoje kalbėjo Janavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vos tik atradęs laisvo laiko Žygimantas nieko nelaukdamas „užveda" automobilį ir keliauja į pažintį su Vokietija: „Tai puiki šalis, yra daug ką pamatyti. Visai netoli Braunšveigo yra įsikūrę tokie didieji miestai kaip Berlynas ir Hamburgas, kuriuose visada rasi ką nuveikti.

Suvirpėjo širdis

Šarūnui Jasikevičiui baigus karjerą rinktinėje, Lietuvos nacionalinės komandos treneriams ne vienerius metus tekdavo spręsti rebusą, kuris žaidėjas galėtų būti geriausia pamaina pagrindiniam atakų organizatoriui Mantui Kalniečiui. Tarp realių kandidatų užimti šią vietą dažnai buvo minima ir Janavičiaus pavardė.

Arčiausiai galutinio rinktinės dvyliktuko slenksčio jis liko 2015 metais, kai paskutinę akimirką prieš Europos čempionatą treneris Jonas Kazlauskas pasirinko ne jį, o Luką Lekavičių. Apie galimą alytiškio debiutą rinktinėje buvo garsiai kalbama ir 2014 metų stovykloje, tačiau tada įžaidėją sustabdė treniruočių metu patirta rankos trauma.

REKLAMA

Vis tik, Žygimanto atpildo valanda pagaliau išaušo – gal ir gerokai vėliau nei daugelis tikėjosi, tačiau lygiai už poros savaičių akistatoje su Vengrija mes turėsime progą išvysti Janavičiaus debiutą oficialiose Lietuvos nacionalinės rinktinės rungtynėse.

„Viduje kažkas tikrai suvirpėjo, kai šią savaitę sulaukiau kvietimo atstovauti Lietuvą. Žodžiais sunku ir apibūdinti, ką jaučiau. Anksčiau vis pritrūkdavo poros žingsnių, o dabar mano sena svajonė pagaliau išsipildys.“ – atviravo alytiškis.

Motyvuodamas sprendimą suteikti šansą Janavičiui, Lietuvos rinktinės treneris D.Adomaitis aiškiai pasakė, jog dvikovoje prieš Vengriją jam reikės daugiau gynybinio plano žaidėjo, koks yra Žygis.

REKLAMA

„Tikrai neketinu vien tik arti gynyboje, galiu būti naudingas komandai ir kitais žaidimo aspektais. Nebesu toks jaunas, kad galėčiau tai laikyti šansu kažką įrodyti, rinktinės treneriai žino mano galimybes ir aš stengsiuosi pateisinti jų lūkesčius.“ – kalbėjo legionierius.

Nekantrauja išvysti senus draugus

Nors tai ir bus pirmosios Janavičiaus oficialios rungtynės vilkint Lietuvos marškinėlius, rinktinėje jis tikrai nesijaus naujokas. Adomaičio paskelbtame keturioliktuke atsirado vietos ir kitam alytiškiui Vaidui Čepukaičiui, su kuriuo Žygis nuo mažų dienų „terorizuodavo“ varžovus atstovaudami Dzūkijos sostinę ir Lietuvos jaunimo rinktines.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Čia yra ir dar vienas senas geras pažįstamas Adas Juškevičius. Kartu su juo Žygimantas yra ne kartą žaidęs toje pačioje komandoje bei skynęs pergales jaunimo čempionatuose. Pagaliau jie tą patį galės daryti ir vilkėdami nacionalinės Lietuvos rinktinės marškinėlius.

„Nekantrauju kada vėl galėsiu su jais visais pasimatyti. Rinktinės stovyklos ir varžybos mums visada yra puiki proga susitikti. Čia daug smagių vyrukų, todėl labai laukiu kada ir vėl pamatysiu visų jų veidus.“ – idealią Lietuvos komandos atmosferą piešė Janavičius.

Palaiko artimą ryšį su pirmuoju treneriu

Alytuje turbūt nebuvo žmogaus, kuris išgirdęs žinią apie Janavičiaus pakvietimą į rinktinę, džiaugėsi labiau nei jo pirmasis treneris Sigitas Krukis. Būtent jis įdėjo daugiausia pastangų, kad jo auklėtiniai Janavičius ir Čepukaitis šiandien būtų komandos draugai ne bet kur, o pagrindinėje Lietuvos komandoje.

REKLAMA

„Su treneriu nuolatos palaikome ryšį. Kalbamės apie viską, mūsų pokalbių temos tikrai nėra susijusios vien tik apie krepšinį. Jis man labai artimas žmogus ir esu dėkingas už viską, ką jis dėl manęs padarė.“ – prisipažino įžaidėjas.

„Manau, kad jam, kaip treneriui, nėra nieko geriau nei žinoti, kad net du jo auklėtiniai gins Lietuvos garbę oficialiose rungtynėse. Tikiuosi, kad tai įkvėps jį naujiems darbams ir mes dar spėsime pamatyti ne vieną jo išugdytą talentą“ – kitą savaitę 57-ąjį gimtadienį švęsiančiam treneriui linkėjo Žygis.

Galbūt žinia apie Ž.Janavičiaus ir V.Čepukaičio pakvietimą į rinktinę įpūs naują vėjo guosį ne tik Krukiui, bet ir visai Alytaus miesto krepšinio bendruomenei, kurios istorija labai primena ir pačio įžaidėjo karjerą. Įsimintinos pergalės, kovotojų instinktas, nuosmukiai ir pakilimai – apie visa tai yra kalbėję ir Alytaus krepšinio metraščiai.

Antroji vasario mėnesio pusė šiam miestui pagaliau ir vėl žada pakilimą. Alytau, mėgaukis šia diena!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų