REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pietų Korėjos Pjongčango mieste penktadienį spaudžiant šaltukui ir tvyrant viltims, kad pavyks atkurti abiejų Korėjų draugiškus santykius, prasidėjo žiemos olimpiada.

Pietų Korėjos Pjongčango mieste penktadienį spaudžiant šaltukui ir tvyrant viltims, kad pavyks atkurti abiejų Korėjų draugiškus santykius, prasidėjo žiemos olimpiada.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas (Mun Džejinas) žaidynių pradžią paskelbė dukart paspaudęs ranką į ceremoniją atvykusiai Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) seseriai Kim Yo Jong (Kim Jo Čen).

REKLAMA

Moon Jae-inas pirmąkart paspaudė ranką besišypsančiai Kim Yo Jong, atėjęs į žiūrovų VIP zoną, o antrąkart – kai per ceremoniją žygiavo Korėjos sportininkai.

Šis gestas įtvirtino staigų Pietų ir Šiaurės Korėjų santykių pagerėjimą po užsitęsusio didelės įtampos laikotarpio dėl Pchenjano branduolinių ambicijų, raketų bandymų ir agresyvios retorikos.

Šiaurės Korėja tik praėjusį mėnesį paskelbė, kad pietinėje kaimynėje rengiamose žaidynes pirmąkart varžysis ir šios uždaros valstybės atletai.

REKLAMA
REKLAMA

Į šventę penktadienį atvyko aukščiausio rango Šiaurės Korėjos delegacija, kada nors pabuvojusi pusiasalio pietuose.

Be to, per Pjongčango žiemos olimpiados atidarymo ceremoniją Šiaurės ir Pietų Korėjų atletai žygiavo drauge su mėlynai balta suvienijimo vėliava.

Pietų ir Šiaurės Korėjų atstovai kartu žygiavo ir per 2006-ųjų Turino žiemos olimpiados bei per 2000-ųjų ir 2004-ųjų Sidnėjaus ir Atėnų vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijas.

„Įkvėpsite visus mus gyventi kartu taikiai ir harmoningai, nepaisant visų mūsų skirtumų“, – sakė Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas (Tomas Bachas) prieš Moon Jae-inui paskelbiant žaidynes atidarytas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Įkvėpsite mus varžydamiesi dėl aukščiausių apdovanojimų, laikydamiesi olimpinės tobulumo, pagarbos ir garbingo žaidimo dvasios“, – sakė Th. Bachas

„Savo olimpiniu pasirodymu galite džiaugtis tik tada, jei laikotės taisyklių ir išliekate švarūs“, – pridūrė TOK prezidentas.

Per Pjongčango olimpiados atidarymo ceremoniją rusų atletai žygiavo su neutralia olimpine vėliava. Rusija buvo diskvalifikuota dėl sistemingo dopingo vartojimo, bet vėliau 168 rusų atletams, nevartojusiems draudžiamų preparatų, buvo leista dalyvauti žaidynėse su „Olimpinio sportininko iš Rusijos“ statusu.

REKLAMA

Anksčiau penktadienį Sporto arbitražo teismas (CAS) atmetė 47 dopingu įtariamų rusų apeliaciją, kuria siekta užginčyti jų šaliai dėl dopingo paskelbtą TOK draudimą dalyvauti šiose žaidynėse.

Tongos vėliavos nešikas nuoga krūtine

Žiemos olimpinės žaidynės Pjongčange gali būti šalčiausios per kelis pastaruosius dešimtmečius: termometro stulpeliai penktadienį nukrito iki minus 10 laipsnių pagal Celsijų.

Žiemiški orai privertė rimtai nerimauti Pjongčango olimpiados organizatorius ir net Pietų Korėjos prezidentūrą. Siekiant išvengti galimo sportininkų, žiūrovų ir garbių politikų iš viso pasaulio sušalimo per žaidynių atidarymo ceremoniją, tribūnose įrengti halogeniniai šildytuvai, žiūrovams dalijamos rankų šildyklės, pledai ir kepurės.

REKLAMA

Greitojo čiuožimo rungtyje besivaržysiantys japonų atletai netgi nusprendė, kad jiems pernelyg šalta dalyvauti po atviru dangumi vykusioje ceremonijoje.

Tačiau Pita Taufatofua, kuris tapo pasauline sensacija, kai išsitepęs kūną aliejumi ir iki pusės nuogas nešė Tongos vėliavą per Rio de Žaneiro olimpiadą, per Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremoniją vėl tai pakartojo.

34 metų P. Taufatofua bus ypatingas dukart olimpietis: 2016 metais Rio de Žaneire jis varžėsi kaip taekvondo sportininkas, o Pietų Korėjoje varžysis kaip slidininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daug vilčių dedama į amerikiečių slidininkes Mikaelą Shiffrin (Mikaelą Šifrin) ir Lindsey Vonn (Lindsi Von), o dailiojo čiuožimo pasaulyje tuo tarpu svarstoma, ar traumą patyrusiam japonų „ledo princui“ Yuzuru Hanyu (Judzuru Hanju) pavyks vėl iškovoti olimpinio čempiono titulą.

Šių žaidynių favoritu taip pat laikomas prancūzų biatlonininkas Martinas Fourcade‘as (Martinas Furkadas), 2014-ųjų Sočio olimpinėse žaidynėse iškovojęs du aukso medalius.

Olimpinis auksas prognozuojamas ir austrui kalnų slidininkui Marceliui Hirscheriui (Marseliui Hiršeriui).

REKLAMA

Moterų dailiojo čiuožimo rungtyje sėkmė žadama 15-metei rusei Alinai Zagitovai ir jos tautietei Jevgenijai Medvedevai.

Dar viena paauglė, kuriai prognozuojamas olimpinis medalis, yra 17-metė snieglentininkė Chloe Kim (Kloja Kim). JAV atstovausianti sportininkė gimė korėjiečių šeimoje, todėl Pjongčange ji buvo itin šiltai sutikta.

Pietų Korėja daug vilčių taip pat deda į jauną sportininkę, 19-metę Choi Min-jeong (Čoi Minčong). Ji laikoma viena favoričių greitojo čiuožimo trumpuoju taku rungtyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų