REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo 2014 m. vykdoma perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams eiga. Ši pertvarka sulaukė nevienareikšmio ją praktikoje įgyvendinančių asmenų įvertinimo.

Nuo 2014 m. vykdoma perėjimo nuo institucinės globos prie šeimoje ir bendruomenėje teikiamų paslaugų neįgaliesiems ir likusiems be tėvų globos vaikams eiga. Ši pertvarka sulaukė nevienareikšmio ją praktikoje įgyvendinančių asmenų įvertinimo.

REKLAMA

Penktadienį Seime vyko konferencija „Deinstitucionalizavimo patirtys ir iššūkiai“ šiai problematikai aptarti. Tą pačią dieną žiniasklaidoje pasirodė informacija apie pablogintas laikinųjų globotojų sąlygas, socialinės apsaugos ir darbo ministerijai patvirtinus naują tvarką.

L. Kukuraitis: žmonės yra suklaidinti

Linas Kukuraitis portalui tv3.lt aiškino, kad nauja tvarka labiau atspindės Lietuvos situaciją ir individualios veiklos pažymėjimai labiau atitinka paskirtį. „Mūsų galva žmonės yra suklaidinti, jie gali tęsti budinčio globotojo veiklą lygiai tuo pačiu pagrindu ir šitas naujas aprašas nepanaikina tų kitų formų, kuriuo dabar egzistuoja.

Individualios veiklos pažymėjimo reikalavimo tikslas toks, kad ši forma yra daug lankstesnė ir viskas susiję su darbo kodeksu dėl apmokėjimu. Tai legitiminis kelias“, – sakė ministras. Pasak jo, kilęs nepasitenkinimas yra labiau nesusipratimas ir niekas nesiekė bloginti situacijos. Juolab, jis tvirtina, kad tvarką rengė būtent tie, kurie dirba su budinčiais globėjais.

REKLAMA
REKLAMA

2018 m. sausio 1 dieną, įsigaliojus Civilinio kodekso ir Socialinių paslaugų įstatymo nuostatoms, atsirado nauja vaiko globos (rūpybos) forma – vaiko globa (rūpyba) Globos centre, kuomet vaiko įstatyminis atstovas – Globos centras, tačiau vaikas prižiūrimas (t.y. vaikas gyvena) budinčio globotojo šeimoje. Tokiu vaiko globos (rūpybos) atveju budintys globotojai veikia pagal individualios veiklos pažymėjimą.

REKLAMA

Tvirtina: situacija neeblogės

Įsigaliojęs naujas teisinis reguliavimas nepablogina sąlygų iki tol veikusiems ir vaikus globojusiems žmonėms, t. y. fiziniams asmenims, kurie vykdo susijusio giminystės ryšiais vaiko globą (rūpybą) ir yra įstatyminiai vaiko atstovai. Pagal Išmokų vaikams įstatymą vaikai, tiek globojami (rūpinami) fizinių asmenų, tiek prižiūrimi budinčio globotojo, gauna globos (rūpybos) išmoką (4 BSI), kuri visada eina „paskui vaiką“ (152 Eur).

Jeigu fizinis asmuo yra vaiko įstatyminis atstovas, jis taip pat gauna ir globos (rūpybos) išmokos tikslinį priedą (152 Eur). Globos centras globos (rūpybos) išmokos tikslinį priedą gali naudoti papildomai pagalbai vaikui ir (ar) pagalbai budinčiam globotojui organizuoti, bet tikslinis priedas gali būti skiriamas ir tiesiogiai budinčiam globotojui, jei taip sutarta tarpusavio bendradarbiavimo ir paslaugų teikimo sutartyje.

REKLAMA
REKLAMA

Kai kuriose savivaldybėse dar iki 2018 m. buvo taikoma praktika, kuomet fiziniai asmenys, kurie globoja vaikus ir yra jų įstatyminiai atstovai, papildomai buvo įdarbinami įstaigose, kurios vykdo Globos centro funkcijas.

„Tačiau reikia pastebėti, kad tokie asmenys gavo darbo užmokestį dėl to, kad su įstaigomis yra susieti darbo santykiais, o ne dėl to, kad vykdo vaiko globą (rūpybą). Jeigu tokia praktika yra priimtina globėjams (rūpintojams), Globos centrams, savivaldybėms, ji ir toliau galima, tačiau nėra privaloma.

Savivaldybė bei Globos centras, įvertindami geriausius interesus ir savivaldybės gyventojų poreikius, tardamiesi su pačiais vaikus globojančiais asmenimis, gali pasirinkti, kokia forma bus organizuojama vaikų globa šeimoje: Globos centre per budinčius globotojus ar kaip iki 2018 m. sausio 1 d. pas fizinius asmenis (šeimose)“, – nurodoma socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų