REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
25
Jautri oda (nuotr. 123rf.com)

Mūsų oda atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų – per odą kvėpuojame, ji palaiko mūsų kūno temperatūros balansą, o svarbiausia – atlieka apsauginę funkciją. Oda saugo mūsų organizmą nuo kenksmingų išorės veiksnių – cheminių, mechaninių, šiluminių, įvairios spinduliuotės, todėl svarbu ja tinkamai pasirūpinti kiekvieną dieną.

25

Mūsų oda atlieka daug gyvybiškai svarbių funkcijų – per odą kvėpuojame, ji palaiko mūsų kūno temperatūros balansą, o svarbiausia – atlieka apsauginę funkciją. Oda saugo mūsų organizmą nuo kenksmingų išorės veiksnių – cheminių, mechaninių, šiluminių, įvairios spinduliuotės, todėl svarbu ja tinkamai pasirūpinti kiekvieną dieną.

REKLAMA

Mažamečio vaiko oda yra kur kas jautresnė ir labiau pažeidžiama nei suaugusiojo.

Jau nuo pat gimimo, vaiko, o tiksliau naujagimio oda reikalauja daugiau priežiūros, nes turi silpnesnę apsauginę funkciją ir yra jautresnė įvairiems aplinkos dirgikliams. Susilaukę atžalos tėvai susiduria su svarbiausiu rūpesčiu – kaip tinkamai prižiūrėti ir apsaugoti augančio vaiko odą nuo išorinių dirgiklių, kad ji būtų sveika, graži, o atžala – laiminga.

Dažniausios odos problemos

Vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Kristina Zacharevič pastebi, kad vertinant labiau išsivysčiusių Europos ir pasaulio šalių rodiklius dėl vaikų odos ligų, pastebima, kad vis daugiau vaikų susiduria su atopiniu dermatitu.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat pastebima tendencija – ikimokyklinio amžiaus vaikus dažnai vargina egzemos, bėrimai (įvairios alergijos), odos išsausėjimas (kai oda šerpetoja, pleiskanoja), paraudimas ar niežulys. Todėl atsižvelgiant į tai, reikia labai atsakingai vaikams rinkti kasdieninės higienos priežiūros ir kosmetikos priemones.

REKLAMA

„Visų pirma, reikėtų žinoti, kad įvairias odos problemas ikimokyklinio amžiaus vaikui gali sukelti ne tik genetika, aplinka, maistas, drabužiai, bet ir netinkamai parinktos higienos ar kūno priežiūros priemonės. Tai, kas tinka suaugusiam, nebūtinai tiks ir jūsų vaikams, – tikina vaistininkė K. Zacharevič.

– Ir jeigu pastebėjote pas vaiką atsiradusias odos problemas, nereikėtų laukti ar patiems eksperimentuoti renkantis gydymo priemones, bet atvirkščiai – reikėtų kuo skubiau kreiptis į gydytoją, nes gali prireikti rimtesnio medikamentinio gydymo“.

REKLAMA
REKLAMA

Tinkamiausios priemonės vaikams

Odos ligų specialistai kasdieninei vaiko odos priežiūrai rekomenduoja naudoti maitinamąsias ir drėkinamąsias kosmetikos priemones – aliejų, kūno losjoną, balzamą, kremą. Geriausia, kad jos būtų hipoalerginės ir bekvapės. Kasdien naudojant tokias priemones, vaiko oda bus ne tik maitinama, taps švelnesnė, bet odai suteiks ir elastingumo. „Vaiko kasdieninei higienai palaikyti, reikėtų naudoti prausimosi priemones be muilo (nenaudoti šarminių muilų), be konservantų, be cheminių ir kvapiųjų medžiagų. Taip tėveliai apsaugos vaiko odą nuo alergizavimo, sausėjimo ir pleiskanojimo. Vaiką reikėtų stengtis prausti drungnu vandeniu, per daug nenusausinti odos ir naudoti tik švelnaus audinio rankšluosčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat iškart po prausimosi, rekomenduojama vaiko kasdieniniam odos drėkinimui, naudoti emolientus-tepalus, kurie drėkina ir minkština odą, atstato odos lipidų struktūrą ir atkuria odos barjerines funkcijas.

Kadangi šie tepalai slopina niežėjimą, pleiskanojimą, malšina uždegimus, todėl tinka ir sveikai odai prižiūrėti, ir odos alergijai bei uždegimams gydyti“, – informuoja K. Zacharevič ir primena, kad geriausių rezultatų tėveliai pasieks, jei vaiko kūno odą po vonios ar dušo emolientais išteps per 3 minutes. Taip greičiau pavyks atstatyti pažeistą odos plėvelę.

Dar viena klaida, kurią dažnai daro tėvai, – į vaiko odą įtrina per mažą emoliento-tepalo kiekį. Tuomet oda nebūna tinkamai sudrėkinama. Įtrinant reikėtų didesnį dėmesį skirti sausiausioms kūno vietoms: alkūnėms, keliams, padams.

REKLAMA

Žiemą – dėmesys veidui

Prieš einant į lauką ypatingą dėmesį reikia skirti vaiko veido odai ir neužmiršti reikalingų priemonių sąrašą papildyti specialiais apsauginiais kremais. Žiemą specialūs riebūs apsauginiai kremai ant veido turėtų būti tepami maždaug pusvalandį iki išėjimo į lauką.

Į lauką galima eiti, kai kremas yra visiškai susigėręs, o tai reiškia, kad vaiko veidas neblizga. Būtina ištepti ir tas veido vietas, kurios yra pažeistos, pavyzdžiui, atopinio dermatito ar išbertos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų