REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įrašą, kuriame žemės ūkio ministras kartu su viceministru spaudžia tuometinį Nacionalinės žemės tarnybos vadovą (NŽT) pasitraukti iš pareigų paviešino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, nes jų vadovybė nereagavo, mano parlamentaras Remigijus Žemaitaitis.

Įrašą, kuriame žemės ūkio ministras kartu su viceministru spaudžia tuometinį Nacionalinės žemės tarnybos vadovą (NŽT) pasitraukti iš pareigų paviešino Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, nes jų vadovybė nereagavo, mano parlamentaras Remigijus Žemaitaitis.

REKLAMA

Portalas tv3.lt paviešino įrašą, kuriame girdėti, kaip žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir viceministras Artūras Bogdanovas spaudė iš darbo pasitraukti NŽT vadovą Danielių Kuprį.

Įraše girdėti, kaip pernai vasara D. Kupriui grasinama, kad nepasitraukus, prie atleidimo prisidės Generalinė prokuratūra, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), o galiausiai per surengtą neeilinę atestaciją teks aiškintis tuometinei Vyriausybės kanclerei Mildai Dargužaitei.

Viešino patys pareigūnai?

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas R. Žemaitaitis mano, kad įrašą padarė ir paviešino STT pareigūnai, nes jų vadovybė galimai atsisakė imtis veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

„Toks man vaizdas yra. Aš bent jau suprantu iš to, kad įrašas, jeigu papuola į viešąją erdvę ir spaudą, faktas matomai, kad ne pats direktorius darė tą įrašą. Klausimas yra, kur specialiųjų tyrimų vadovai, kada mato tokius įrašus, kada daromas yra spaudimas netiesioginis, plius poveikis vieniems ar kitiems sprendimams priimti, jie jokių veiksmų nesiima“, - tv3.lt kalbėjo R. Žemaitaitis.

REKLAMA

Parlamentaras abejoja, kad įrašą pokalbio metu galėjo padaryti pats D. Kuprys, kadangi įrašas darytas pernai vasarą, o apie jį girdime tik dabar.

„Daeinam iki to, kad ar pareigūnai, ar iš pareigūnų gavę įrašą turi eiti per viešąją erdvę, per spaudą, platinti įrašus, kurie iš tikrųjų yra skandalingi. Klausimas čia, ar sureaguos jų viršininkai, ar sakys, čia nieko nereaguoja, nes negalim prieš premjero komandą kažką tai pasakyti.

O kai dabar jau praėję šiek tiek laiko, realiai jau pusė metų, matydami, matyt, STT pareigūnai, kad nieko neina įveikti ir nieko neina įrodyti savo viršininkams, kad vis dėlto tai yra rezonansiniai dalykai, kad neturėtų taip būti valstybėje, neturėtų kartotis „Vilniaus brigados“, eina į viešumą“, - teigė R. Žemaitaitis.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu STT atstovė Renata Endružytė portalą tv3.lt informavo, kad dėl R. Žemaitaičio pareiškimo kreipsis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją.

„Atsakydami į Jūsų paklausimą, informuojame, kad STT šio įrašo nedarė. STT planuoja kreiptis į Seimo Etikos ir procedūrų komisiją, kad būtų įvertintas Seimo nario R. Žemaitaičio pasisakymas, jog neva šį įrašą paviešino STT“, - atsakyme tv3.lt rašė R. Endružytė.

Kreipėsi į etikos sargus

Įrašui pasirodžius viešojoje erdvėje, R. Žemaitaitis teigia kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, STT, Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją, Seimo Etikos ir procedūrų komisiją bei Seimo pirmininką. Parlamentaro manymu, tiek ministras, tiek viceministras turėtų atsistatydinti jau šiandien.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Čia yra skandalinga situacija. Ir ministras, ir viceministras šiandieną, aš manau, turėtų atsistatydinti ir neturėti teisės užimti tų pareigų. Nes, kaip galės žvelgti kiti pavaldiniai ar asmenys, kurie dalyvaus dabar atrankoje į NMA, ar dar kažkur. Tai dabar paklausys įrašą ir išgirs, kad jei jie kažko nevykdys ministro ar viceministro nurodymų, tai jiems bus užsiundyta prokuratūra“, - sakė R. Žemaitaitis.

Sakė, kad atleido neteisėtai

D. Kuprys NŽT vadovauti ėmėsi 2016 m. gegužės 30 d., tačiau sekančių metų rugpjūčio 21 d. nuspręsta jį atleisti. Atleidimo priežastimi tapo VTEK nuosprendis, kad D. Kupriui nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13 iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų.

REKLAMA

D. Kuprys teigė, kad jo atleidimas nebuvo teisėtas ir tai bandė įrodyti teisme. Rugpjūčio 18 d. Kriminalinės policijos pareigūnai D. Kuprio kabinete atliko kratą ir paėmė dokumentus.

„Mane beveik metus vertė išeiti iš darbo savo noru, nors galiu užtikrinti, kad per savo tarnybos laiką nepažeidžiau jokio įstatymo ir nesupainiojau jokių viešųjų ir privačių interesų. Juolab tokių faktų nenustatė jokio institucija“, - praėjusį rugpjūtį žurnalistams kalbėjo D. Kuprys.

Vis dėlto šių metų sausį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė skundą dėl atleidimo iš darbo ir priėmė sprendimą, kad D. Kuprio atleidimas pagrįstas ir teisėtas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų