REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Etikos sargų ir opozicijos dėmesį skandalais ar interesų konfliktais ne kartą patraukęs Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir jo pavaduotojas Artūras Bogdanovas šį kartą, regis, klimpsta giliau. Naujienų portalą tv3.lt pasiekė garso įrašas, kuriame ministras ir viceministras grasindami spaudžia atsistatydinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) buvusį direktorių Danielių Kuprį.  

Etikos sargų ir opozicijos dėmesį skandalais ar interesų konfliktais ne kartą patraukęs Žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir jo pavaduotojas Artūras Bogdanovas šį kartą, regis, klimpsta giliau. Naujienų portalą tv3.lt pasiekė garso įrašas, kuriame ministras ir viceministras grasindami spaudžia atsistatydinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) buvusį direktorių Danielių Kuprį.  

REKLAMA

„Aš tau dabar galiu pasirašyti ant papeikimo, kad nevaldai visiškai situacijos“, - tokiais žodžiais ir grasinimu Generaline prokuratūra žemės ūkio ministras Bronius Markauskas ir viceministras Artūras Bogdanovas pernai vasarą spaudė iš darbo pasitraukti NŽT vadovą D. Kuprį, rodo tv3.lt turimas įrašas.

Jam grasinama, kad nepasitraukus, prie atleidimo prisidės Generalinė prokuratūra, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA), o galiausiai per surengtą neeilinę atestaciją teks aiškintis tuometinei Vyriausybės kanclerei Mildai Dargužaitei.

REKLAMA
REKLAMA

Grasino susidorojimu

Toliau pateikiame svarbiausias įrašo ištraukas:

Bronius Markauskas: Jeigu būtum savarankiškas, padarytum, kaip norisi. Bet kadangi nesi dabar savarankiškas... Bet sakau, nu, bliamba, man niekada tokie metodai nepatiko, žinai, knistis, ieškoti, daspaudinėti ką nors. Sakau, tą vieną straipsnį mes tau tuoj galime užsimesti neeilinį. Ir, aišku, rasime.

REKLAMA

Danielius Kuprys: Nu, jei rasit, tai rasit.

Bronius Markauskas: Nu kaip nerasime. Aš tau dabar galiu pasirašyti ant papeikimo, kad nevaldai visiškai situacijos ir, kad nedirba Nacionalinės žemės tarnyba vienareikšmiškai. Be graužaties jokios.

Danielius Kuprys: Supratau.

Bronius Markauskas: Iš prokuratūros irgi tokį atsakymą, irgi su VTEK pagalba galime parašyti. Iš principo užtenka. Bus, aišku, teismai.

Danielius Kuprys: Bet čia jau bus mano reikalas.

Bronius Markauskas: Jo jo, bus, aišku, bus tavo reikalas. Ir visuomenės nuomonė...

Artūras Bogdanovas: Kažkokių pažeidimų, supranti. Tu pradėk ir apie save galvoti, o ne kas pasako. Pagalvok paprasčiausiai. Tikrai aš šnekėjausi su Eriku, bet sakau, gal galima ir numalšinti. Žinote, kad buvo pradėta dėl ūkininkavimo kažkokia priemonė, kad mato pažeidimų. Sakau, gal galime nematyti.

REKLAMA
REKLAMA

Danielius Kuprys: Tai jų realiai nėra.

Artūras Bogdanovas: O jis sako, kad yra. Tai gal žino žmogus, ką sako. Sakau, gal galima netaikyti, jeigu ir yra kažkokių pažeidimų, galima netaikyti. Sako, galima netaikyti.

Viceministro minimas Erikas, greičiausiai yra Erikas Bėrontas, buvęs Nacionalinės mokėjimų agentūros vadovas, apklaustas specialiuoju liudytoju teisėsaugos tyrime dėl beveik 4 mln. eurų iššvaistymo. Šiemet B. Markauskas E. Bėrontą paskyrė antrai kadencijai, tačiau vėliau turėjo atleisti, nes šis figūravo teisėsaugos tyrime.

<...>

Artūras Bogdanovas: Tai, kaip pasakyti, žiūrėk, laike yra problema. Laike yra problema, nes mes turime į VTEK atsakymą siųsti. Nu šiandien turėjome gauti, jo, tai rytoj turime per vieną dieną siųsti. Nu galbūt vėliausiai penktadienį ryte galime siųsti. Tai...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danielius Kuprys: Supratau, labai nedaug teduodat.

Artūras Bogdanovas: Kas iš to tau, savaitė ar diena, jeigu tu žinai dabar atsakymą, tu dabar sakyk. Supranti. Kam mes visi gaištame. Puikiai supranti, rugpjūčio 16 diena yra labai kritinė NŽT, kurioje nebus pavaduotojų, nebus trijų departamentų vadovų. Kas tada bus? Juos reikia dabar. Aš tau pasakysiu atvirai, niekas neina, kol tu esi. Nė vienas specialistas nenori į tas vietas ateiti, kol tu esi. Tai man kelia didžiulį nerimą, aš tikrai labai pergyvenu. Todėl tavo protingas pasirinkimas dabar, žinok, pagelbėtų NŽT. <...>

Artūras Bogdanovas: Ne, tikrai pagalvok, žinok. Neeilinėj atestacijoj sėdėsi prieš Dargužaitę akis į akį. Tu suvoki, prieš ką apsiginti reikės? Kas per klausimai ir kaip tai atrodys?

REKLAMA

Danielius Kuprys: Suvokiu.

Artūras Bogdanovas: Jeigu tu galvoji... Mes su tavim kalbėjome dar sausio mėnesį, tu man pasakojai – labai paprastas dalykas. Sakai, aš noriu valstybės tarnyboje padaryti karjerą. Kaip tu manai, per kokias pažintis tu paskui darysi karjerą, jeigu tu nueisi ir, pavyzdžiui, neapsiginsi? Supranti, tu turi autoritetą savo kelti, kažkaip puoselėti. Kokia nuomonė formuojama apie tave dabar?

Danielius Kuprys: Aš, viceministre, supratau tą mintį, tą pasiūlymą supratau. Taigi, pasitart reikia.

Artūras Bogdanovas: Turi gi atsakymą dabar, teisingai? Kam tau dar tartis?

Danielius Kuprys: Nu, reikia ir pasitarti.

Artūras Bogdanovas: Su kuo, su žmona pasitarsi ar su draugais?

Danielius Kuprys: Su vaikais.

Artūras Bogdanovas: Su vaikais? Taigi maži vaikai dar?

Danielius Kuprys: Nu nieko, dukra trečiokė, tai...

Artūras Bogdanovas: OK, nu jeigu tu taip sakai, kad pasitarsi dėl savo darbovietės su dukra.

Danielius Kuprys: Tai gerai, aš jūsų laiko nebegaišinsiu.

Bronius Markauskas: Tai iki kada?

Danielius Kuprys: Iki penktadienio.

Artūras Bogdanovas: Ne, tai rytoj, nes mes turime išsiųsti vienokią arba kitokią išvadą.

Danielius Kuprys: Tai aš supratau.

Iš karto viešino neteisėtą atleidimą

Kuprys NŽT vadovauti ėmėsi 2016 m. gegužės 30 d., tačiau sekančių metų rugpjūčio 21 d. nuspręsta jį atleisti. Atleidimo priežastimi tapo VTEK nuosprendis, kad D. Kupriui nuolat kyla interesų konfliktas, nuomojantis žemės sklypus 13 iš 50 NŽT padalinių prižiūrimų teritorijų. D. Kuprys teigė, kad jo atleidimas nebuvo teisėtas ir tai bandė įrodyti teisme. Rugpjūčio 18 d. Kriminalinės policijos pareigūnai D. Kuprio kabinete atliko kratą ir paėmė dokumentus.

REKLAMA

"Mane beveik metus vertė išeiti iš darbo savo noru, nors galiu užtikrinti, kad per savo tarnybos laiką nepažeidžiau jokio įstatymo ir nesupainiojau jokių viešųjų ir privačių interesų. Juolab tokių faktų nenustatė jokio institucija“, - praėjusį rugpjūtį žurnalistams kalbėjo D. Kuprys. Vis dėlto šių metų sausį Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė skundą dėl atleidimo iš darbo ir priėmė sprendimą, kad D. Kuprio atleidimas pagrįstas ir teisėtas.

Krito ir kitos institucijos galva

Portalas tv3.lt primena, kad šį sausį iš pareigų atleistas ir kitos Žemės ūkio ministerijai pavaldžios institucijos – Nacionalinės mokėjimų agentūros (NMA) – vadovas Erikas Bėrontas. Jis taip pat apskundė savo atleidimą teismui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Antrą kadenciją vadovauti NMA E. Bėrontas paskirtas šiemet sausį, nors šalies vadovai ir kritikavo tokį B. Markausko sprendimą. Taip pat E. Bėrontas paskirtas į pareigas nepaisant to, kad buvo specialiuoju liudytoju teisėsaugos tyrime dėl beveik 4 mln. eurų iššvaistymo.

Visas B. Markausko, A. Bogdanovo ir D. Kuprio pokalbio įrašas:

   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų