REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Kitą sykį, kai policijos pareigūnais tamsinto stiklo akiniais atsisuka į jus, jis galimai bandys išgauti jūsų asmeninę informaciją“, – rašoma Kinijos internetiniame leidinyje „Sixth Tone“.

„Kitą sykį, kai policijos pareigūnais tamsinto stiklo akiniais atsisuka į jus, jis galimai bandys išgauti jūsų asmeninę informaciją“, – rašoma Kinijos internetiniame leidinyje „Sixth Tone“.

REKLAMA

Zhengzhou (centrinės Kinijos provincijos Henano sostinė) traukinių stotyje policininkai pirmieji šalyje pradėjo naudoti veidus atpažįstančius akinius siekiant nustatyti praeivių tapatybes, cituojamas vietos komunistų partijos leidinys. Zhengzhou rytinės traukinių stoties pareigūnams išmanieji akiniai buvo išdalinti siekiant supaprastinti keleivių srautų reguliavimą, tapatybės patikrą, o kai kuriais atvejais ir įtariamųjų nusikaltėlių nustatymą.

Pavasario festivalis, arba kinų naujieji metai, yra vienas iš pačių aktyviausių Kinijos žmonių periodų, sukeliantis didžiules apkrovas šalies transporto sistemai. Šiais metais valdžia tikisi daugiau nei 389 mln. kelionių traukiniais vien vasario 1 – kovo 12 dienomis, kuomet žmonės grįžta namo po kelionių.

REKLAMA
REKLAMA

„Google“ akinius primenantis produktas yra sujungtas su policijos duomenų baze, kuri sulygina keleivius ir kriminalinių nusikaltėlių duomenų bazę. Zhengzhou traukinių stotyje policija pradėjo naudoti šiuos išmaniuosius akinius jau nuo šių metų pradžios, ir tai leido identifikuoti septynis asmenis, kaltinamus pabėgus iš avarijos vietos ar net prekyba žmonėmis.

REKLAMA

Panašiu principu veikiantys aparatai taip pat buvo pastatyti didžiųjų Kinijos miestų stotyse. Taip pat, kaip ir el. paso paslaugos oro uostose, mažos „būdelės“ įlaipinimo metu naudoja veido atpažinimo technologiją „nuskaitant“ keleivį ir jo kelionės dokumentus vos per kelias sekundes.

Kinija bene pirmoji pasaulyje išsikėlė ambicingus dirbtinio intelekto planus pastaraisiais metais, o šalies policija jau pradėjo naudoti veidų atpažinimo technologiją. Šanchajus šią technologiją naudoja nustatant ir baudžiant kelių eismo taisyklių pažeidėjus, o pakrantės miesto Qingdao policijos pareigūnai mieste vykusio žymaus alaus festivalio metu suėmė dešimtis įtariamų nusikaltėlių.

REKLAMA
REKLAMA

Technologijų bendrovės šiais laikais itin glaudžiai bendradarbiauja su valdžios atstovais. Skelbiama, kad netrukus šalyje bus sudaryta duomenų bazė su daugiau nei 1,3 mlrd. žmonių veido atpažinimo informacija, ir jų tapatybę bus galima nustatyti per tris sekundes.

Kritikai dažnai teigia, jog toks masinis duomenų rinkimas galų gale virs totaliniu sekimu, ypač tokioje valstybėje, kaip Kinija. Baiminamasi, kad bus pažeidinėjamos žmonių privatumo ir saugumo teisės. Daugelis šias technologijas lygina su žymaus televizijos serialo „Black Mirror“ vienos iš serijų scenarijumi žmonijos ateityje – tačiau Kinijoje ši ateitis jau dabar tampa realybe.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų