REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
63
Apsipirkimas Lenkijoje (nuotr. 123rf.com)

Tuntais į Lenkiją vykstantys apsipirkti lietuviai nėra naujiena. Tačiau, anot ekonomistų, situacija gali pradėti keistis, mat vieno iš trijų veiksnių, lėmusių Lenkijos kainų žavesį, nebelieka.

63

Tuntais į Lenkiją vykstantys apsipirkti lietuviai nėra naujiena. Tačiau, anot ekonomistų, situacija gali pradėti keistis, mat vieno iš trijų veiksnių, lėmusių Lenkijos kainų žavesį, nebelieka.

REKLAMA

Pastebima, kad jau kurį laiką zlotas vis brangsta. O tai reiškia, kad už tuos pačius eurus lietuviai gali įsigyti vis mažiau zlotų, kas gali priversti dar kartą pasiskaičiuoti, ar tikrai kelionė į kaimyninių šalių parduotuves atsipirks.

Zlotas dar brangs

SEB banko vyriausiasis analitikas Tadas Povilauskas teigia, kad apsipirkinėjantiems Lenkijoje piešiasi vis nepalankesnis scenarijus. Mat valiutų kursų pokytis darosi ganėtinai reikšmingas, o prognozės rodo, kad zlotas tikrai nepigs.

„Kartais būdavo ir 4,4 zloto už eurą, dabar 4,2. Jei kursas liks apie 4 zlotus, tai 10 proc. brangimas bus fiksuojamas nuo geriausių laikų. Tai tas skirtumas jau naudą valgo. Tai nėra esminis lūžis, bet tai jau tą apsipirkimo patrauklumą mažina.

REKLAMA
REKLAMA

Kainų skirtumas tarp Lietuvos ir Lenkijos sudaro apie 10–15 proc., kalbant grubiai bendra ekonomine prasme. Tai jei euro zloto kursas būtų žemiau 4, tas pokytis būtų radikalesnis ir padarytų ryškesnę įtaką“, – svarsto analitikas.

REKLAMA

„Danske Bank“ vyriausiasis Baltijos šalių ekonomistas Rokas Grajauskas tv3.lt pasakoja, kad pigiausias zlotas buvo 2016 metų gruodį (1 euras atnešdavo 4,5 zloto). Pasak ekonomisto, tuo metu ir buvo kilusios didžiausios diskusijos dėl lietuvių važiavimo apsipirkti į kaimyninę šalį. Visgi nuo to laiko zlotas pradėjo brangti ir dabar vienas euras nuperka apie 4,16 zloto.

„Mūsų prognozė, kad ir toliau zlotas brangs, nes Lenkijos ekonomikos augimas atrodo pakankamai užtikrintai. Lenkijos ekonomika yra viena iš greičiausiai augančių, tos perspektyvos ir toliau yra pakankamai geros. Šia prasme panaši tendencija buvo prieš praeitą krizę, tada ir matėme, kad zlotas iš viso buvo užbrangęs – 1 euras 3 zlotus kainavo. Tai iš esmės tai pagrindinė priežastis dėl ko zlotas brangsta yra: ekonomika atsigauna, atlyginimų augimas įsibėgėja, infliacija pradės augti ir bus didesnė nei euro zonoje, palūkanų norma bus keliama, tai lems ir zloto brangimą. Ir tai mažins Lenkijos patraukimą lietuviams važiuoti apsipirkti, nes Lenkija darosi brangesnė“, – sako jis.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi neprognozuojama, kad zloto kaina turėtų pasukti žemiau 4 ribos, nes dabar nuotaikos pasaulinėje ekonomikoje realistiškesnės nei prieškriziniu metu. Bent jau šiais metais. Vėliau, anot ekonomisto, viskas priklausys nuo to, kaip atrodys Lenkijos ekonomika.

Tačiau jau šiais metais lietuviai gali pajusti, kad Lenkijoje apsipirkti taps perpus brangiau nei buvo prieš tai.

„Jei valiuta pabrangsta 10 proc. ar daugiau, o pasinagrinėjus statistiką matyti, kad kainų skirtumas yra maždaug apie 20 proc., vien dėl kurso per pusę gali kainos pasikeisti, tai jau nemenkas poveikis tam patrauklumui“, – nurodo R. Grajauskas.

Kainos vis tiek bus mažesnės

Vis dėlto abu analitikai pabrėžia, kad Lenkija yra pigi ne vien dėl zloto. Įtakos turi dar du veiksniai: šalies dydis ir pridėtinės vertės mokesčio dydis maisto produktams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lenkija apskritai yra pigesnė valstybė dėl masto ekonomikos. Ir prekybos tinklai daug didesni, jie sutaupo daug sąnaudų, nes yra kitokios derybinės pozicijos su tiekėjais – pigiau perka. Šis veiksnys išliks. Kitas veiksnys – lengvatiniai PVM tarifai maisto produktams, kurie toliau išlieka. Tai zlotas yra tik vienas iš trijų veiksnių, kuris dar labiau prisidėjo didinant Lenkijos patrauklumą. Dabar šio veiksnio nebelabai lieka, bet lieka kiti du veiksniai“, – komentuoja R. Grajauskas.

Dėl to ekonomistas prieina išvados, kad Lenkija ir toliau bus pigesne šalimi nei Lietuva.

„Žmonės tikrai pastebi pokyčius, bet tai nėra esminis skirtumas. Ar išsikeitęs 10 eurų gauni 44 ar 42 zlotus, tai tie 2 zlotai nėra kažkas daug, bet santykinis pranašumas nyksta. Darosi šiek tiek mažiau pelninga važiuoti į Lenkiją“, – prideda analitikas T. Povilauskas.

R. Grajausko įžvalgomis, tiems, kurie gyvena arčiau sienos ir toliau bus patogu važinėti į Lenkiją, tačiau gyvenantys tolėliau gali pradėti mažiau traukti į kaimyninę šalį pasiskaičiavę visas išlaidas. Tad bendrai važiuojančiųjų į Lenkiją skaičius turėtų mažėti, mano jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų