REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Pūga

Šis vasaris, kol kas mums demonstruoja visai neprastus, žiemiškus orus. Tačiau jie gana įprasti, neišsiskiriantys. Visgi vasarių Lietuvoje yra buvę įvairiausių.

20

Šis vasaris, kol kas mums demonstruoja visai neprastus, žiemiškus orus. Tačiau jie gana įprasti, neišsiskiriantys. Visgi vasarių Lietuvoje yra buvę įvairiausių.

REKLAMA

Šiemetinio vasario mėnesio vidutinė oro temperatūra numatoma žemesnė už normą, kuri Lietuvoje siekia -3,2 °C. Ypatingai rytiniuose ir šiauriniuose regionuose anomalija gali siekti net -2...-3 °C. Tad šaltų dienų šį mėnesį tikrai sulauksime, žinoma, didelių rekordų tikėtis neverta.

Spaudė ir 40 laipsnių šaltukas

Žemiausia oro temperatūra vasario mėnesį yra siekusi net –42,9 laipsnius. Tai yra absoliutus oro temperatūros minimumas Lietuvoje, jis buvo užfiksuotas 1956 metais, vasario pirmą dieną Utenoje.

Galvojate, na va, ankščiau tai būdavo žiemos, bet šalčio bangų pasitaikė ir ne taip seniai. 2012 metais, vasario 5 dieną Radviliškyje oro temperatūra nukrito iki -33 laipsnių.

REKLAMA
REKLAMA

Aukščiausia oro temperatūra, kuri siekė +16,5 laipsnių buvo užfiksuota 1990 metais, vasario 21 dieną Kybartuose ir Jonavoje.

REKLAMA

1969 metais, vasario 8 - 11 dienomis Lietuvoje (Panevėžyje) siautė ilgiausia pūga, kuri truko net 78 val. 25 min. (ilgiau nei tris paras), vėjo greitis siekė 16 m/s, o gūsiai be vargo pasiekdavo iki 20 m/s greitį.

1962 metais, vasario 17 - 18 dienomis vėjo greitis pūgos metu siekė 20 m/s, o gūsiai net 26 m/s. Šilutėje tokia pūga truko 22 val., o Marijampolėje - 32 val.

1962 metais vasario mėnesio 17 dieną vėjo greitis Klaipėdoje siekė 30 m/s.

1980 metų vasario 22 – 25 dienomis Biržuose maksimalus sudėtinio apšalo ir šlapio sniego apdrabos skersmuo siekė 68 mm, o masė sudarė 152 g.

REKLAMA
REKLAMA

1975 metais, vasario 23 – 24 dienomis, Vėžaičiai 16 valandų 18 minučių skendėjo tirštame rūke.

Ši žiema dar gali pasikandžioti

Sausio pabaigoje, vasarį galimos trumpalaikės šalčio bangos. Šiuo laikotarpiu dažnai stebimas arktinio oro įsiveržimas į vidutines platumas, kuomet fiksuojamos neigiamos oro temperatūros anomalijos, siekiančios -10,0 °C ir daugiau. Vis dėlto, šią žiemą ilgai trunkančios su itin neigiama oro temperatūra, nukritusia iki < -15,0 °C ir daugiau, šalčio bangos mažai tikėtinos.

Temperatūros vidurkis skaičiuojamas sudėjus visas mėnesio dienas, sumuojama tiek naktis, tiek diena. Tai reiškia, kad šaltų dienų taip pat gali pasitaikyti.

„Vidurkis yra vidurkis, bet tų šaltų dienų tikrai dar gali pasitaikyti. Pagal daugiametę normą, vasaris Lietuvoje yra lygiai toks pats šaltas, kaip ir sausis. Jo vidutinė temperatūra yra 3,2 laipsniai šalčio“, – kalbėjo Donatas Valiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų