REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kaip dažnai pagalvojate apie savo bambą? Kiek laiko jos priežiūrai kasdien skiriate? Kai kurie šią kūno vietą papuošia auskaru, kiti retkarčiais pašalina tai, kas joje susikaupia, tačiau tai yra viskas.

Kaip dažnai pagalvojate apie savo bambą? Kiek laiko jos priežiūrai kasdien skiriate? Kai kurie šią kūno vietą papuošia auskaru, kiti retkarčiais pašalina tai, kas joje susikaupia, tačiau tai yra viskas.

REKLAMA

Viskas, kol staiga bambos nesuskausta. Nors šis skausmas taip pat greitai praeina, kaip ir atsiranda, tai yra ženklas, jog kažkas ne taip.

Ką reikėtų daryti, kai ima skaudėti šią išties neįprastą kūno vietą?

„Iš pradžių reikėtų kreiptis į pirminės sveikatos priežiūros specialistą, kuris padės nustatyti ar šis skausmas yra pavojingas, ar jis praeis savaime“, - teigė gastroenterologė Elana Maser.

Taip pat reikėtų nepamiršti ir apie pavojų sveikatai pranešančių požymių: kraujo išmatose, nesišlapinimo, maisto nelaikymo. Jei tai patiriate, vertėtų kuo skubiau vykti į ligoninės priimamąjį.

REKLAMA
REKLAMA

Kadangi toks skausmas gali atsirasti dėl pačių įvairiausių priežasčių, gydytojai žino daugybę įvairių jūsų problemos gydymo būdų. Gali būti, jog būsite nusiųstas pas gastroenterologą, chirurgą arba dermatologą, tačiau kartais užtenka pakeisti mitybą arba kelias dienas vartoti vaistus.

REKLAMA

Ar pasidarė smalsu, kas sukelia jūsų bambos skausmą? Štai 5 pagrindinės to priežastys.

1. Krono liga

Krono liga, uždegiminis vidurių sutrikimas, dažniausiai pažeidžiantis nedideles žarnas, ten, kur yra jūsų bamba, sukelia labai nemalonų skausmą, atsirandantį maždaug 20-30 minučių po valgio.

„Krono liga nėra diagnozuojama tik tada, kai pacientą kamuoja pilvo skausmas. Ši liga turi ir daugiau simptomų, tarp kurių viduriavimas, nuovargis ir svorio netekimas“, - pasakojo E.Maser.

Vis dar nėra žinoma, kas sukelia Krono ligą, tačiau teigiama, jog tam įtakos turi sutrikęs imunitetas ir šeimos ligos istorija. Vien tik JAV šia liga serga daugiau nei 1 mln. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

„Dažniausiai ji nustatoma 18-24 metų asmenims, tačiau Krono liga galima susirgti ir vėlesniame amžiuje“, - sakė ji.

Ši liga turi itin skaudžias komplikacijas. Gali būti, jog po to sutriks jūsų mityba, atsiras opos, užkietės viduriai. Jei gydytojas vis dėlto įtaria būtent šį sutrikimą, gali būti, jog būsite gydomas priešuždegiminiais vaistais, antibiotikais, vitaminų papildais ar kitais preparatais, gali tekti apriboti mitybą ir valgyti per vamzdelį, o jei niekas nepadės, reikės gultis ant operacinio stalo.

2. Bambagyslės užveržimas

Jums gimus, gydytojas nukirpo bambagyslę, kurios dėka viso nėštumo metu jūs buvote maitinami. Atliekant šį procesą, pašalinami visi bambagyslę supę raumenys. Kartais šie pilvo raumenys netinkamai sugyja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai per šią atsiradusią ertmę pradeda lysti žarnos ar pilvo riebaliniai audiniai, susidaro nedidelis gumbelis, žinomas kaip bambagyslės išvarža. Kaip teigiama, tai nutinka kas penktam naujagimiui. 90% jų ši liga išnyksta iki kol jie sulaukia penkerių metų.

Kitiems 10%, kuriuos sudaro 3 kartus daugiau moterų, nei vyrų, išvarža lieka. Su ja gyventi galima, tai nesukels papildomų problemų, tačiau išlindę audiniai gali užsiveržti, atsiranda skausmas. Jei į audinius nebeatiteka kraujas, jie tampa nebegyvi ir gali išsivystyti gyvybei pavojinga infekcija.

Turint bambagyslės išvaržą, skauda ne tik pačią bambą. Aplink ją atsiradusius audinius galimą sukišti atgal į bambą, ji gali pamėlynuoti. Tokią ligą turintiems žmonėms dažnai užkietėja viduriai, išsipučia pilvas, atsiranda pykinimas ir vėmimas.

REKLAMA

3. Maisto nevirškinimas

Jei pilve ėmė kauptis dujos, jos dažniausiai atsiranda viršutinėje pilvo dalyje. Jei nepatogumo jausmas jaučiamas žemiau bambos, tai reiškia, jog sutriko jūsų virškinimas.

Labiausiai virškinimui kenkia greitas, gruzdintas ir aštrus maistas.

„Bet kokį labai riebų maistą suvirškinti gan sunku, todėl skrandyje jis lieka ilgesniam laikui, ima kauptis dujos“, - sakė E.Maser.

Jei norite to išvengti, patariama nevartoti anksčiau išvardintų maisto produktų ir vengti sportuoti iškart pavalgius. Jei simptomai neišnyksta kelias dienas, būtų pravartu pasirodyti savo gydytojui.

4. Apendicitas

Apendicitas – mažas organas, esantis ties ta vieta, kurioje susitinka didelės ir mažesnės žarnos. Vienas iš pirmųjų trūkusio apendicito požymių – aplink bambą atsiradęs skausmas.

REKLAMA

„Įprastai apendicito keliamas skausmas atsiranda pilvo viduryje, o po kelių valandų jis išplinta į dešinę apatinės pilvo dalies pusę“, - teigė E.Maser.

Gydytojai nežino tikslios apendicito trūkimo priežasties, tačiau dažniausiai tai nutinka 15-30 metų amžiaus žmonėms. Jei įtariate, jog jums nutiko būtent taip, kuo skubiau kvieskite pagalbą, kadangi vėliau gali išsivystyti gyvybei itin pavojinga infekcija.

Jei ėmė skaudėti pilvą, šis skausmas laikui bėgant tik stiprėja, jūs negalite judėti, jums darosi sunku kvėpuoti, jus pykina, vemiate, karščiuojate, viduriuojate arba jums užkietėjo viduriai, sunerimkite. Gydymo įstaigoje gali būti nuspręsta šalinti patį apendicitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Tulžies akmenys

Tulžies akmenys – maži, kieti iš cholesterolio susidarę dariniai, susikaupę pačioje tulžies pūslėje. Gali būti, kad jūsų organizme yra net keli tokie dariniai.

Pravartu žinoti ir tai, jog akmenų būna pačių įvairiausių dydžių – nuo aguonos grūdelio iki golfo kamuoliuko. Tulžies akmenys kamuoja maždaug 10-15% visų žmonių, tačiau net 90% jų nežino apie šio darinio egzistavimą, kadangi tai nesukelia beveik jokių simptomų.

Pasak E.Maser, tulžies akmenys dažniau diagnozuojami vyresnėms nei 40 metų viršsvorio turinčioms moterims.

Kartais tulžies akmenys užkemša vidaus organų kanalus, dėl ko pilvo viduryje po krūtinkauliu atsiranda sunkiai pakeliamas staigus skausmas. Tikslią skausmo vietą nustatyti sudėtinga, todėl neretai atrodo, jog skauda pačią bambą. Skausmas tęsiasi maždaug 8-9 valandas – tol kol organizmas natūraliu būdu pašalina tulžies akmenį.

Tačiau, jei nebegalite ilgiau kentėti arba skausmas tik stiprėja, jūsų oda įgavo geltoną atspalvį, jus krečia drebulys, būtinai pasirodykite gydytojui, kuris nustatys ar jums ne tulžies pūslės uždegimas. Gali tekti atlikti operaciją, kurios metu reikės pašalinti tulžies akmenis arba pačią tulžies pūslę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų