REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Ligoninė (nuotr. 123rf.com)

Portalo tv3.lt redakciją pasiekė vilnietės Lauros (pavardė žinomi) laiškas. Moteris atvirai papasakojo savo skaudžią ir pyktį keliančią istoriją. Galvos traumą slidinėdama patyrusi moteris, gydytojo apžiūros ir konsultacijos laukė kone valandą, nes medikas tuo metu žiūrėjo serialą.

4

Portalo tv3.lt redakciją pasiekė vilnietės Lauros (pavardė žinomi) laiškas. Moteris atvirai papasakojo savo skaudžią ir pyktį keliančią istoriją. Galvos traumą slidinėdama patyrusi moteris, gydytojo apžiūros ir konsultacijos laukė kone valandą, nes medikas tuo metu žiūrėjo serialą.

REKLAMA

Tačiau moterį įskaudino ne tik šis incidentas, tas pats gydytojas leido sau elgtis kur kas įžūliau. Anaiptol, ligoninė tikina niekada anksčiau nėra sulaukusi skundų dėl šio mediko elgesio.

Ten ar šen valanda

Vilnietė portalui tv3.lt pasakojo, kad sekmadienio vakarą čiuožinėdama ant ledo paslydo ir galva trenkėsi į ledą. Vyras ją iškart nuvežė į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę Lazdynuose. Iš pradžių moterį apžiūrėjo neurologas, jis nusprendė pacientę nusiųsti papildomiems tyrimams pas neurochirurgą.

„Kadangi jau beveik valandą laukiau vieno gydytojo pasiteiravau, kiek užtruks laukimas. Gydytojas man atsakė, kad neilgai, nes pas neurochirurgą žmonių nėra ir turėtų greit priimti. Mano vyras visą laiką buvo šalia, todėl matė ir girdėjo, kas vyksta.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojui mus palydėjus prie neurochirurgo kabineto, pastebėjome seselių poste sėdintį vyrą žilais plaukais, kuris kažką veikė prie kompiuterio. Aš jaučiausi blogai, man svaigo galva, džiūvo burna, atsirado mieguistumas“, - prisiminė moteris. Ji tikino, kad per visą laukimo valandą į nurodytą kabinėtą taip niekas ir neužėjo.

REKLAMA

„Mano vyras nuėjo prie seselių posto ir paklausė, kada galima tikėtis gydytojo neurochirurgo pasirodymo. Iškart po to, seselė pasitikslino, ar būtent pas šį mediką esu atsiųsta. Tada priėjo prie vyro, sėdėjusio prie kompiuterio. Mūsų nuostabai, jis iškart atsistojo ir atėjo į kabinetą, prie kurio laukėm“, - pasakojo moteris. Jos teigimu, nors vyras ir buvo su chalatu, tačiau jo nebuvo jo pavardės kortelės, todėl nebuvo net aišku, kas jis toks.

Kabinete – jokių ašarų

Tai, kas vyko gydytojo kabinete, dvi valandas laukusią ir nusilpusią vilnietę tiesiog šokiravo. Moteris tvirtino suprantanti, koks sunkus darbas su žmonėmis, nes pati dirba valstybinėje įstaigoje. Tačiau niekaip negali suprasti tokio gydytojo elgesio.

REKLAMA
REKLAMA

„Atsisėdęs prie kompiuterio kabinete, kažką pradėjo rašyti. Ir manęs paklausė, „ką man tau parašyti, kad galvoj smegenų nėra?“. Tokio pasityčiojimo nebuvau sulaukusi niekur. Kadangi jaučiausi blogai ir suvokiau, kad tas žmogus visą valandą sėdėjo seselių poste, man pradėjo riedėti ašaros.

Vyrui su baltu chalatu atsakiau, rašyti ką jis nori, tik suteikit man pirmąją pagalbą. Pamatęs mano riedančias ašaras, jis pradėjo šaukti, kad čia ne vieta verkti, kad jis nesuteiks pagalbos, kol nenustosiu, kad reikia verkti už durų“, - prisiminusi įvykius, kalbėjo moteris.

Ji gydytojui aiškino, kad nebegali suvaldyti emocijų dėl tokio jo požiūrio ir elgesio, juolab, kai matė jį sėdintį prie kompiuterio ir žiūrintį serialą. „Gydytojas šaukė toliau ir liepė nesikišti į gydytojų darbą, kad jis atėjo tada, kai jam buvo pranešta ir jo net nebuvo seselių poste. Neiškentusi šūkavimų atsistojau, padėkojau ir išėjau iš kabineto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gydytojas iš kabineto puolė paskui mane ir koridoriuje šaukė, kad neva tai aš atsisakau konsultacijos, kad jis negali manęs apžiūrėti. O aš tik prašiau kito gydytojo, nes šis net prašomas pavardės ilgai nenurodė. Koridoriuje sėdėję pacientai buvo pasibaisėję tokiu gydytojo neurochirurgo Artūro Rožuko elgesiu“, - atvirai pasakojo vilnietė.

Pasak jos, buvo iškviestas budintis skyriaus vedėjas, kuris patvirtino, kad kito specialisto nėra ir kad būtent šis turi ją apžiūrėti. Visgi, po vedėjo vizito, nervingo mediko elgesys pasikeitė. Moteriai buvo atlikta tomografija ir tas pats gydytojas davė siuntimą į kitą kliniką.

Ministerija skatina netylėti

Sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė tvirtino, kad tenka apie istorijas girdėti, skaityti, sužinoti iš pacientų ir tai yra gėda. Ir nors tokie atvejai yra pavieniai, tačiau žmonės raginami netylėti ir viešinti tokius atvejus.

REKLAMA

„Pacientai, kurie yra silpnoji pusė, neturėtų patirti tokių nemalonumų, išklausyti, kaip teigiama, įžeidinėjimų, stebėti nepagarbų elgesį jų atžvilgiu. Medikai ir pacientai turėtų bendrauti pagarbiai ir dalykiškai tarpusavyje, be emocijų, įžeidinėjimų, asmeniškumų ir t.t. Ypač tai turėtų suprasti medikai, nes pas juos žmonės ateina gydymo paslaugų ir profesionalių patarimų gauti, todėl neturi būti nepagarbaus elgesio jų atžvilgiu.

Tenka apgailestauti, kad tai - ne pirmas atvejis Lietuvoje, kai pacientai skundžiasi medikų elgesiu. Taip tikrai neturi būti. Svarbu suprasti ir tai, kad ne visi medikai taip elgiasi, tai yra pavieniai atvejai, todėl būtų apmaudu, jei pagal juos būtų sprendžiama apie visus medikus“, - portalui tv3.lt sakė ministro patarėja.

REKLAMA

Pasak jos, SAM atsakingi specialistai tokiais atvejais reaguoja, susisiekia su gydymo įstaigos vadovais, siekdami išsiaiškinti situaciją. Šis atvejis – ne išimtis.

„Pagarba turi būti abipusė. Tik pacientas yra silpnoji pusė, įstaigų vadovai tai turi žinoti ir netoleruoti tokių atvejų. Tai yra proga dar kartą pagalvoti apie pagalbą ir mokymus medikams, kaip bendrauti su pacientu ir spręsti konfliktines situacijas“, - nurodė L. Bušinskaitė-Šriubėnė.

SAM nuomone, šiuo konkrečiu atveju turėtų susirūpinti gydymo įstaigos vadovai, kurie yra tiesioginis darbdavys. Tuo tarpu SAM labai atsiprašo pacientų ir apgailestaujame, kad šiandien dar tenka susidurti su tokiais dalykais, patekti į nemalonias situacijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skundą nagrinės tik gavę oficialiai

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Vyriausioji specialistė ryšiams su visuomene Justina Petravičienė portalui tv3.lt sakė, kad apie minimą atvejį yra girdėjusi. Tačiau kol skundo pacientė nėra pateikusi oficialiai pagal reikalavimus, tyrimas nėra atliekamas.

„Kol nėra situacija išsiaiškinta pilnai, mes nesiimame kaltinti gydytojo. Mes neturėdami skundo, galime tik išklausyti gydytojo versiją. Oficialios išvados ar sprendimo dėl šios situacijos negalime pateikti, tačiau tikrai su gydytoju esame kalbėję.

Be abejo, kai pasklinda žinia apie panašų incidentą, visuomet kalbamės su medikais, aptariama situacija ir galimos priežastys ir svarbiausia, kaip to išvengti ateityje. Žinome ir domėjomės. Nėra taip, kad ligoninė užsimerkia ir neigia tokius dalykus. Jeigu taip atsitiktų, tai niekas to nepateisintų ir būtų smerkiama“, - tvirtino J. Petravičienė. Jos žiniomis, būtent dėl šio mediko anksčiau skundų nėra gauta.

Laura portalui tv3.lt sakė, kad ateinantį pirmadienį oficialiai skundą įteiks minėtos ligoninės administracijai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų