REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
4
Absurdiškas vaizdas Panevėžyje: pas kritinės būklės pacientus – vos pajudančiais automobiliais

VšĮ „Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties“ vadovė Rūta Ramoškienė kasdien baiminasi ar skubią medicininę pagalbą pacientams pavyks suteikti laiku. Nerimą kelia ne įstaigoje dirbantys medikai, o transporto priemonės, kuriomis jie naudojasi. Šios, transportuojant pacientus, jau kelis kartus sugedo. Deja, sveikatos apsaugos ministerija naujų mašinų Panevėžiui neskyrė. Esą situacija dar nėra tokia prasta.

4

VšĮ „Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stoties“ vadovė Rūta Ramoškienė kasdien baiminasi ar skubią medicininę pagalbą pacientams pavyks suteikti laiku. Nerimą kelia ne įstaigoje dirbantys medikai, o transporto priemonės, kuriomis jie naudojasi. Šios, transportuojant pacientus, jau kelis kartus sugedo. Deja, sveikatos apsaugos ministerija naujų mašinų Panevėžiui neskyrė. Esą situacija dar nėra tokia prasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Yra jau buvusios kelios situacijos, kada vykstant į iškvietimą sugedo mašina. Kartą transportuojant pacientą į Kauną mūsų greitosios medicininės pagalbos automobilis sugedo. Žvelgiant į tokį automobilių parką, kokį mes turime šiuo metu, rizika visuomet yra,“ - tv3.lt sakė R. Ramoškienė.

REKLAMA

Baiminasi, jog neturės automobilio nuvykti pas pacientus

Pagal galiojančius teisės aktus Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stočiai pakaktų 6 automobilių. Tačiau įstaiga šiuo metu jų turi 8. Sumažinti mašinų skaičiaus neskubama dėl vienos priežasties.

„Mes turime savivaldybės leidimą parduoti seniausias mašinas. Jį gavome jau pernai. Tačiau to nedarome dėl paprasčiausios priežasties: baiminamės, kad sugedus mašinoms, neturėsime su kuo važiuoti pas pacientus,“ - aiškino R. Ramoškienė.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu greitosios pagalbos medikai į iškvietimus vyksta 4, 2008 metais LR sveikatos apsaugos ministerijos skirtais automobiliais. Dar 2 naujus įstaiga nusipirko savo lėšomis pernai. Kitos dvi mašinos – 2007 bei 2001 metų.

„Pernai savo lėšomis, už 90 tūkstančių eurų, įsigijome 2 naujus automobilius be įrangos, ją persidėjome iš senųjų automobilių. Kitos mašinos 2008 metų ir dar senesnės. Jos genda labai dažnai. Remontas ne tik atsieina didžiulius pinigus, bet ir užtrunka ilgai. Tvarkyti reikia ne paprastus techninius dalykus, o kur kas sudėtingesnius. Tad kol mašinos servisuose, naudojamės seniausiomis,“ - pasakojo R. Ramoškienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Greitosios medicininės pagalbos (GMP) automobilių būklė tokia kaip ir visoj Lietuvoj. Jos dažnai genda. Juk GMP automobilis tai ne nuosavas, jo darbo laikas 24 valandos, jį vairuoja skirtingi vairuotojai. Jeigu nebūtume jų taisę, tikėtina, jog šios mašinos visai nebevažiuotų,“ - pasakojo R. Ramoškienė.

Automobilio iš ministerijos negavo tik Panevėžys

Anot įstaigos vadovės, šiemet LT sveikatos ministerija visos šalies greitosios medicininės pagalbos stotims skyrė naujus automobilius. Jų negavo tik Panevėžys.

„Situacija užvirė po paskutinio ministro patvirtinto įsakymo, sausio 15 dienos, kuomet pagal automobilių parko atnaujinimo programą mums vieninteliems Lietuvoje neskyrė nė vieno automobilio. Mes tikimės į labai viliamės, kad tai – klaida. 2008 metais ministerija paskyrė visai Lietuvai automobilius, mums taip pat. Dabar, 2018 metais, vėl skyrė visai Lietuvai, tik išskyrus Panevėžį. Aš nežinau kuo mes nusikaltome ministerijai, ar čia mus išbraukė iš Lietuvos žemėlapio?“ - retoriškai klausė R. Ramoškienė.

REKLAMA

Esą apie situaciją dėl nuolat gendančių mašinų ministerija buvo informuota.

„Mes teikėme informaciją ministerijai apie automobilių būklę. Parašėme, kad 2017 metais mes savo lėšomis įsigijome du automobilius. Galbūt įsivėlė klaida, ir jie pagalvojo, kad tas mašinas jie mums nupirko? Tačiau taip netiesa. Ministerijos atstovai tikina, kad mums jau yra numatyti 4 automobiliai, tačiau kyla klausimas: kada? Juk dabar važiuoti pas pacientus reikia, o ne po metų,“ - kalbėjo R. Ramoškienė. 

Gydymo įstaigoms 59 nauji automobiliai

Šiais metais Sveikatos apsaugos ministerija iš Europos Sąjungos struktūrinės paramos lėšų nupirko ir šalies gydymo įstaigoms paskirstė 59 naujus automobilius. Šie automobiliai skiriami pagal tam tikrus kriterijus.

REKLAMA

„Pirmiausia – didžiausiais sveikatos netolygumais pasižyminčiose teritorijose esančioms gydymo įstaigoms bei toms įstaigoms, kurių GMP automobiliai yra labiausiai nusidėvėję ir nebetinkami naudoti,” - Tv3.lt situaciją aiškino Alina Žilinaitė, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos, Sveikatos strateginės plėtros skyriaus, Ryšių su visuomene projektų vadovė.

Pagrindiniai kriterijai paskirstant GMP automobilius yra šie: GMP paslaugos teikiamos teritorijose, pasižyminčiose didžiausiais sveikatos netolygumų rodikliais; GMP automobilis netinkamas naudoti dėl autoavarijos, techninio gedimo ar nusidėvėjimo; GMP automobilio rida – daugiau kaip 500 tūkst. Kilometrų; GMP automobilio eksploatavimo trukmė – daugiau kaip 8 metai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nauji automobiliai Panevėžiui - po metų

„VšĮ Panevėžio miesto greitosios medicinos pagalbos stotis turi 11 GMP automobilių (pagal nustatytus normatyvus ir reikalavimus turėtų būti 6 automobiliai). Nors iš 11 turimų GMP automobilių 9 yra senesni nei 8 metų, jų vidutinė rida yra tik kiek didesnė nei 237 tūkst. Kilometrų,“ - dėstė A. Žilinaitė.

Anot ministerijos atstovės, Panevėžys neliks be naujų GMP automobilių. Deja, jų teks palaukti maždaug metus.

„Šiuo metu Panevėžyje esantys automobiliai yra tinkami naudoti, o naujus planuojama paskirti po kito pirkimo, kurį numatoma vykdyti šių metų pabaigoje-kitų metų pradžioje. Iš viso Panevėžio miestui yra planuojama skirti 4 GMP automobilius,” - tv3.lt teigė A. Žilinaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų