REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
23
Žalia arbata (nuotr. Fotolia.com)

 Jei kada nors susimąstėte apie tai, kiek daug kavos išgeriate, tikriausi ne kartą pagalvojote apie kasdienio gėrimo keitimą į žaliąją arbatą?

23

 Jei kada nors susimąstėte apie tai, kiek daug kavos išgeriate, tikriausi ne kartą pagalvojote apie kasdienio gėrimo keitimą į žaliąją arbatą?

REKLAMA

Kodėl gi to nepadarius? Juk, kaip teigia mokslininkai, dėl šiame gėrime esančių antioksidantų, jis turi teigiamos įtakos mūsų sveikatai. Geriant žaliąją arbatą pagerėja atmintis, ji yra puiki vėžio prevencinė priemonė.

Be to, ją galima vartoti ne tik arbatos pavidalu. Žaliosios arbatos milteliais galima gardinti sveikuoliškus kokteilius, ryžius ar šokoladą.

Deja, tikriausia teko girdėti ir apie žaliosios arbatos žalą. Neseniai internetiniuose portaluose pasirodė straipsnis apie 16-metę merginą, kuri kasdien gėrė internetu pirktą kinietišką žaliąją arbatą ir dėl jos sukeltos kepenų ligos atsidūrė ligoninėje.

Sunerimote? Gali būti, jog paauglė gydymo įstaigoje atsidūrė dėl per didelės koncentracijos žaliosios arbatos vartojimo.

REKLAMA
REKLAMA

Būtent čia ir slypi visos su žaliąja arbata susijusios sveikatos problemos. Per didelis žaliosios arbatos papildų ar dietinių gėrimų vartojimas, per stiprios koncentracijos arbatos žolelės ir toksinai kaupiasi kepenyse ir neleidžia joms atlikti savo darbo, dėl ko atsiranda infekcija.

REKLAMA

Ką dar reikėtų įsidėmėti?

„Šiame gėrime esantis chemikalas taninas gali sutrikdyti geležies pasisavinimą“, - teigė mitybos konsultantas Mike‘as Roussellas.

Tai reiškia, jog jūsų kūnas nesugebės pasisavinti su augalinės kilmės maisto produktais, tokiais kaip pupelės, kiaušiniai ar pienas, gaunamos geležies.

Be to, jei sergate autoimuninėmis ligomis, pavyzdžiui, turite alergiją, sergate astma, vėžiu, B ar C tipo hepatitu ar kitomis virusinėmis infekcijomis, šio gėrimo reikėtų vengti.

Sveikame kūne žalioji arbata pozityviai veikia imunitetą, tačiau, jei turite kokį nors sutrikimą, ji gali tapti natūralios organizmo veiklos sutrikdymo priežastimi.

REKLAMA
REKLAMA

Nors per stiprios koncentracijos žaliosios arbatos vartojimas gali padaryti žalos, neigiamas jos savybes atsveria teigiamos. Visų pirma, žaliojoje arbatoje yra mažiau kofeino nei kavoje.

Arbatoje randama 25-50 mg kofeino, o kavos puodelyje šios medžiagos kiekis padidėja nuo 95 mg iki 200 mg. Tačiau, jei žaliąją arbatą geriate kaip vandenį, kofeino kiekis labai greitai gali prilygti esančiam kavoje.

Per dieną patariama išgerti ne daugiau kaip 4 puodelius žaliosios arbatos. Toks gėrimo kiekis padės tirpdyti lašinukus, jame nėra tiek daug kofeino, be to, jis neturėtų turėti įtakos geležies pasisavinimui, teigė Mike‘as Russellas.

Na, o kad gautumėte kuo daugiau žaliojoje arbatoje esančių medžiagų, šį gėrimą gerkite ant tuščio skrandžio.

„Taip bus geriau įsisavinami visi antioksidantai“, - teigė mitybos konsultantas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų