REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
11
Vėžys (nuotr. 123rf.com)

Moterų kūnai nuolatos keičiasi ir kartais įprastus primenantys simptomai gali būti pirmieji vėžio požymiai. Svarbiausia yra stebėti savo kūną ir supratus, jog vyksta kažkas neįprasto, to neignoruoti bei išsiaiškinti, ką tai gali reikšti.

11

Moterų kūnai nuolatos keičiasi ir kartais įprastus primenantys simptomai gali būti pirmieji vėžio požymiai. Svarbiausia yra stebėti savo kūną ir supratus, jog vyksta kažkas neįprasto, to neignoruoti bei išsiaiškinti, ką tai gali reikšti.

REKLAMA

Taigi, kokie simptomai yra laikomi pavojingais?

Krūtų pokyčiai

Daugelis krūtyse atsirandančių guzelių nėra pavojingi, tačiau tai nustatyti privalo tik gydytojas. Pas medicinos specialistą apsilankyti reikėtų ir tada, kai pasikeičia spenelių forma, jie leidžia išskyras, paraudonavo aplink spenelius esanti oda.

Kad būtų nustatyta šių pokyčių priežastis, gydytojas atliks specialius tyrimus.

Pilvo srities išsipūtimas

Kaip teigė onkologė Marleen Meyers, moterys „pučiasi“ dėl pačių įvairiausių priežasčių. Jei padidėjo apatinė pilvo dalis, palaukite savaitę ar dvi.

Jei šis simptomas neišnyko, jūs netekote svorio, ėmėte kraujuoti, apsilankykite pas gydytoją, kadangi tai gali būti vienas iš krūties, žarnyno, kiaušidžių, gaubtinės žarnos, gimdos ar kasos vėžio požymių.

REKLAMA
REKLAMA

Kraujavimas ne mėnesinių metu

Jei vis dar sergate mėnesinėmis ir tarp ciklų kraujuojate, būtinai apie tai papasakokite savo gydytojui. Ne mėnesinių metu atsiradęs kraujavimas gali atsirasti dėl labai įvairių priežasčių. Nedelsti pasirodyti specialistui reikėtų ir tada, jei kraujavimas atsirado po menopauzės.

REKLAMA

Odos pokyčiai

Dažnas odos vėžio požymis – pasikeitusi apgamo forma, dydis ar spalva. Taip pat suklusti reikėtų jei atsirado naujų įtarimą keliančių dėmelių. Kad įsitikintumėte, jog visi šie pokyčiai nėra pavojingi, gydytojas jums atliks išsamų tyrimą, galbūt teks darytis biopsiją.

Kraujas šlapime ir išmatose

Jei kraujuojate iš kūno vietos, kuri paprastai to nedaro, ypač jei tai tęsiasi daugiau nei dieną ar dvi, būtina apie tai praneškite medicinos darbuotojui. Kraujas išmatose dažnai siejamas su hemorojumi, tačiau tai taip pat gali būti vienas iš gaubtinės žarnos požymių, o kraujas šlapime praneša apie šlapimo pūslės ar inkstų vėžį.

REKLAMA
REKLAMA

Pasikeitę limfmazgiai

Limfmazgiai – nedidelės po visą kūną išsidėsčiusios pupelės formos liaukos. Jei pastebėjote jų pokyčius, dažniausiai taip nutinka dėl įprastų infekcijų, tačiau tokį pat simptomą turi ir leukemija bei limfoma. Jei limfmazgis ištino ir tai tęsiasi ilgiau nei mėnesį, kuo skubiau registruokitės vizitui pas gydytoją.

Sunkumai ryjant

Jei sunkumai ryjant atsiranda dažnai, po to seka vėmimas arba ima kristi svoris, nuvykus pas gydytoją reikėtų paprašyti, kad šis patikrintų ar jūs nesergate gerklės ar skrandžio vėžiu.

Nepaaiškinamas svorio kritimas

Daugelis moterų nori, kad joms magiškai išnyktų keli kilogramai, tačiau jei nepakeitus mitybos ar nepradėjus sportuoti jūs netekote daugiau nei 5 kg, tai gali būti vienas iš apie problemas pranešančių požymių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be jokių pastangų svoris krenta ir dėl patiriamo streso arba skydliaukės sutrikimų, tačiau tai gali įvykti ir dėl kasos, gaubtinės žarnos, skrandžio ar plaučių vėžio.

Rėmuo

Rėmuo padidėti gali dėl per didelio maisto ir alkoholio kiekio, padidėjusio streso. Jei taip nutiko ir jums, bent savaitę pasimaitinkite sveikiau. Jei simptomas išnyko, nerimauti neverta, o jei tai tęsiasi ilgiau nei 2 savaites, metas vykti pas gydytoją, kadangi tai gali būti vienas iš skrandžio, gerklės ar gimdos vėžio simptomų.

Nuolatinis rėmuo gali pažeisti išorinius stemplės audinius, dėl ko gali išsivystyti liga, vadinama Bareto stemple. Diagnozavus šią ligą padidėja rizika susirgti gerklės vėžiu.

REKLAMA

Pokyčiai burnoje

Jei rūkote, burnoje ar ant lūpų ieškokite geltonos, pilkos, baltos arba ryškiai raudonos spalvos dėmelių. Šis žalingas įprotis gali paskatinti atsirasti pūslelinei, savo išvaizda primenančiai opą. Jei aptikote bent vieną iš šių burnos vėžio požymių, kreipkitės į gydytoją ir prašykite, kad jums būtų atliekami specialūs tyrimai.

Pakilusi kūno temperatūra

Jei be jokios priežasties pakilo jūsų kūno temperatūra, jos „nenumuša“ jokie vaistai, tai gali byloti apie jus užklupusią leukemiją arba kitą kraujo vėžio rūšį. Kad nustatytų tikslią šio simptomo priežastį, gydytojas privalo atlikti tam tikrus tyrimus.

Nuovargis

Dėl gan aktyvaus ir chaotiško gyvenimo būdo, daugelis moterų dienos pabaigoje jaučiasi pavargusios. Jei nuovargis kankina nuolatos, jis neišnyksta net po ramaus ir lovoje praleisto savaitgalio, pasikonsultuokite su gydytoju.

REKLAMA

Kosulys

Kosulys dažniausiai praeina per 3-4 savaites. Jei jis jus kankina ilgiau, neignoruokite to, ypač jei rūkote ar sunkiai atgaunate kvapą. Jei kosėjate krauju, būtinai kreipkitės į gydytoją, nes tai vienas iš dažniausių plaučio vėžio požymių.

Skausmas

Vėžys nesukelia daug skausmo, tačiau ilgai besitęsiantis skausmas gali būti susijęs su kaulų, smegenų ir kitomis vėžio rūšimis, išplitusiomis po organizmą.

Pilvo skausmas ir depresija

Retai kada, bet būna, jog žmogų vienu metu kankina pilvo skausmas ir depresija. Ar reikėtų nerimauti? Jei šeimoje nebuvo žmonių, sirgusių kasos vėžiu, ne. Jei priešingai, pasirodykite savo gydytojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų