REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šią savaitę pasitiksime visą šalį sukrėtusios savo namuose mirtinai sumušto vos ketverių sulaukusio kėdainiečio Matuko mirties metines. Deja, net ir po šios tragedijos priėmus įstatymų pataisas, draudžiančias bet kokį smurtą prieš vaikus, į šalies ligonines ir toliau plūsta, kaip įtariama, savo artimiausių žmonių agresiją patyrę vaikai sulaužytomis galūnėmis, praskeltomis kaukolėmis, sukrėstomis ir net kraujuojančiomis smegenimis, nusėti mėlynių ir t.t.

Šią savaitę pasitiksime visą šalį sukrėtusios savo namuose mirtinai sumušto vos ketverių sulaukusio kėdainiečio Matuko mirties metines. Deja, net ir po šios tragedijos priėmus įstatymų pataisas, draudžiančias bet kokį smurtą prieš vaikus, į šalies ligonines ir toliau plūsta, kaip įtariama, savo artimiausių žmonių agresiją patyrę vaikai sulaužytomis galūnėmis, praskeltomis kaukolėmis, sukrėstomis ir net kraujuojančiomis smegenimis, nusėti mėlynių ir t.t.

REKLAMA

Negana to, nepaisant mažėjančio nepilnamečių skaičiaus šalyje, iš šeimų paimamų vaikų, bent jau Kėdainių rajone, pastaraisiais metais tik daugėja. Deja, krašte auga ir socialinės rizikos šeimų skaičius.

Skaičiai auga

Kėdainių rajono savivaldybės Vaiko teisių skyriaus suvestinių duomenys nedžiugina. Laikinai šio skyriaus vedėjos pareigas einanti Aistė Lekečinskienė patvirtino, kad iš šeimų paimamų vaikų skaičius mūsų rajone palaipsniui auga.

REKLAMA
REKLAMA

Štai 2015 metais Kėdainių rajone iš atsakomybės stokojusių gimdytojų buvo paimti 25 jų vaikai, 2016-aisiais šis skaičius šoktelėjo daugiau nei dvigubai, tuomet per metus iš šeimų buvo paimti net 55 nepilnamečiai, na, o praėjusiais, 2017, metais statistika taip pat išlaikė augimo tendenciją – tėvų globos kuriam laikui pernai neteko 67 vaikai.

REKLAMA

Kaip informavo Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja, vėliau dalis šių vaikų buvo grąžinta tėvams, kitai, didesniajai, daliai, t. y. 37 vaikams buvo nustatyta laikinoji globa (rūpyba).

Anot vaiko teisių specialistės, vaikus iš jais tinkamai pasirūpinti nesugebančių šeimų tenka paimti visus metus, t. y. šventiniais laikotarpiais, taip pat ir žiemos švenčių, kuomet progų švęsti ilgai ir audringai ypač gausu, skyriaus darbuotojai krūvio didėjimo nestebėjo.

„Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistams tiek per šventes, tiek ir nešventiniu laikotarpiu yra gana daug darbo. Atkreiptinas dėmesys, kad „užbaliavoja“ ne tik socialinės rizikos šeimų tėvai, nevengia piktnaudžiauti alkoholiu ir šeimos, kurios iki tol nebuvo žinomos. Vis tik suprasdami išaugusias rizikas šventinėmis dienomis ir savaitgaliais socialinės rizikos šeimas tuomet lanko socialiniai darbuotojai.

REKLAMA
REKLAMA

Apie vaikų nepriežiūrą, smurtą šeimoje mums dažniausiai praneša policija. Yra atvejų, kuomet informuoja kaimynai ar artimieji. Gaila, kad pasitaiko pranešėjų, susipykusių su šeimomis ir dėl nesuprantamų priežasčių, pateikiančių tikrovės neatitinkančios informacijos“, – sako A. Lekečinskienė.

Per praėjusį kalėdinį laikotarpį rajone iš šeimų buvo paimti 2 vaikai, jie apgyvendinti giminaičių šeimoje.

Kėdainių rajone daugėja ne tik tėvų globos netekusių vaikų, bet ir socialinės rizikos šeimų. 2017 m. Vaiko teisių apsaugos skyriaus apskaitoje buvo įregistruota 222 socialinės rizikos šeimos, 2016 m. jų buvo 210.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Lekečinskienė įsitikinusi, kad daugėja tėvų, kuriems stinga atsakomybės vaikui, šeimai. Pagrindinės socialinės rizikos šeimų problemos – nesaikingas alkoholio vartojimas, nedarbas arba nenorėjimas dirbti.

Trūksta globėjų

Buvusiuose Kėdainių vaikų globos namuose „Saulutė“, dabar reorganizuotuose į Kėdainių pagalbos šeimai centrą, rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus duomenimis, šiuo metu gyvena 50 be tėvų globos likusių vaikų. 2016 metų pradžioje jų buvo 60. Iš 10 sumažėjusių keli tapo pilnamečiai, kitus globai priėmė šeimos.

Anot A. Lekečinskienės, šeimų, norinčių globoti vaikus, kol kas nedaugėja. Asmenys, globoti dažniausiai pageidauja mažų vaikučių, paauglių nenori.

REKLAMA

Situacija su budinčiais globotojais, kurie nedelsiant galėtų savo globon paimti iš šeimų paimtus vaikus, tam, kad šie nepatektų į institucinės globos įstaigas, rajone kol kas nėra optimistiška.

„Iki 2018-01-01 Kėdainių rajone turėjome 2 budinčius globotojus. Nuo 2018 m. sausio 1 d. Kėdainių rajono savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintas Budinčio globotojo veiklos organizavimo Kėdainių rajono savivaldybėje aprašas, kur nurodyta, kad Pagalbos šeimai centras yra globos centras, budintis globotojas veiklą gali vykdyti pagal individualios veiklos pažymėjimą ir sudaręs sutartį su Globos centru. Pagal šią tvarką iki šios dienos kol kas neturime budinčių globotojų. Vaiko teisių apsaugos skyriaus (VTAS) specialistai supažindina globėjus su nauja tvarka siekdami paskatinti juos tapti budinčiais globotojais. VTAS organizavo ir dalyvavo socialinėje-informacinėje akcijoje „Vaiko globa – neįkainojama dovana“, dalyvavo susitikimuose su visuomene informuojant apie globos ir svečiavimosi galimybes, organizavo ir dalyvavo globos viešinimo akcijose“, – sako pašnekovė.

REKLAMA

Budinčiam globotojui išmokos yra mokamos iš valstybės ir savivaldybės biudžetų. Tokiems globotojams nuo šių metų sausio 1 d. yra nustatyta nauja išmokų tvarka bei įkainiai.

Budinčiam globotojui laukiančiam globotinio, t. y., jei faktiškai tuo metu neglobojamas nė vienas vaikas, yra mokama 100 Eur mėnesinė išmoka. Jei toks globotojas sulaukia 1 vaiko, valstybė jam skiria fiksuotą 304 Eur mėnesinę išmoką, taip pat išmoką moka ir savivaldybė.

Jeigu apgyvendintas iki 1 metų amžiaus arba vaikas, kuriam nustatytas vidutinis arba sunkus neįgalumas, už kiekvieną tokį vaiką yra papildomai mokama 200 Eur/mėn.

Jeigu apgyvendintas iki 3 metų amžiaus arba vaikas, kuriam nustatytas lengvas neįgalumas, už kiekvieną tokį vaiką yra papildomai mokama 100 Eur/mėn.

Kristina MIRVIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų