REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai įspėja, kad sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sparčiai auga visoje Lietuvoje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai įspėja, kad sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sparčiai auga visoje Lietuvoje.

REKLAMA

2018 m. 3-ąją savaitę (sausio 15-21 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI (ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis) rodiklis buvo 98,4 atv./10 tūkst. gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 3-ąją savaitę registruotas Utenos administracinėje teritorijoje, didžiausias – Alytaus administracinėje teritorijoje. 2016-2017 m. gripo sezono 3-iąją savaitę bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo didesnis – 123,5 atv./10 tūkst. gyventojų.

2018 m. 3-ąją savaitę visoje Lietuvoje dėl gripo į ligoninę paguldyti 77 asmenys. Iš jų - 3 vaikai iki 2 metų, 33 asmenys – 2-17 metų, kiti – suaugusieji. 5 asmenys hospitalizuoti intensyvios terapijos skyriuje.

REKLAMA
REKLAMA

Gripas ar peršalimas?

Devyni simptomai sieja gripą ir peršalimą. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena, kad gripo simptomai prasideda staiga, o peršalimo - vystosi lėtai.

REKLAMA

Gripui yra būdingas staigus karščiavimas, gerklės, galvos ir raumenų skausmai. Tuo tarpu peršalimas vystosi lėtai, pirmiausia susirgusiajam paperšti gerklę, užgula nosį, prasideda sloga, asmuo pradeda čiaudėti, švelniai kosti. Šiuos simptomus dažniausiai sukelia virusai, tačiau ne gripo.

Susirgus gripu būdingas dažnas bendras silpnumas, didelis nuovargio jausmas, galimas dažnas šaltkrėtis, didelis krūtinės diskomfortas, staigi ir aukšta temperatūra, pakylanti virš 38 laipsnių. Tuo tarpu peršalus temperatūra pakyla maždaug iki 37 laipsnių arba jos visai nebūna.

REKLAMA
REKLAMA

Susirgus gripu pasireiškia stiprus sausas kosulys, kurio pikas pasireiškia 2-3 susirgimo dieną.

Skirtingai nei peršalimui gripui būdinga staigi simptomų pradžia, kuri išsivysto per 12 val., o peršalus minėti simptomai vystosi laipsniškai. Gripu sergama apie savaitę, peršalimas trunka apie 3-4 dienas.

ULAC medikai primena, jog peršalimui komplikacijos dažniausiai nebūdingos, o susirgus gripu - jos dažnos ir sunkios, kurios dažniau kyla vyresnio amžiaus žmonėms ir tiems, kurie sega lėtinėmis ligomis.

Naujausiais ULAC duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis pastarąją savaitę didėja.

ULAC primena, kad skiepytis gripo vakcina dar nevėlu. Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kauno klinikinės ligoninės infektologų duomenimis, jau kyla gripo ir kitų peršalimo ligų banga. Tikėtina, kad virusai suaktyvės per ateinančius atodrėkius.

Kaune situacija tik prastėja 

Ketvirtą sausio savaitę Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų I skyriuje buvo gydoma 10 sunkiai gripu sergančių ligonių.

„Kol kas tai nėra didžiausias skaičius, koks būna epidemijos metu. Tada pas mus guli iki 40 gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcinėmis ligomis sergančių ligonių“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės Infekcinių ligų I skyriaus vedėja Rimantė Balčiūnaitienė.

Ypač gripas pavojingas vyresnio amžiaus žmonėms. Jiems paūmėja lėtinės ligos, o pagrindinės komplikacijos yra plaučių uždegimas, bronchitas, šlapimo takų infekciniai susirgimai, meningitas.

REKLAMA

Pasak medikės, gripo virusas labiausiai suaktyvėja drėgnu ir žvarbiu oru. „Kiekvienas sinoptikų prognozuojamas ciklono atėjimas į Lietuvą žiemos metu mums reiškia didesnį darbo krūvį“, – kalbėjo R.Balčiūnaitienė.

Gripas bei viršutinių kvėpavimo takų ligos neaplenkia ir vaikų. Kauno klinikinės ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius informavo, kad per paskutines dvi sausio savaites ligoninėje gydyti 9 sunkiai gripu susirgę vaikai.

„Tikėtina, kad jų nemažės, o tik daugės. Dešimtimis vaikų per parą atvyksta ir dėl viršutinių kvėpavimo takų susirgimų. Praėjusį sekmadienį sulaukėme 42 tokių ligoniukų“, – teigė medikas.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų