REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
24
Ole Einaras Bjorndalenas (nuotr. SCANPIX)

Jei reikėtų įvardyti žinomiausią žiemos sporto atstovą, daugelis nesudvejotų. Tai – biatlonininkas Ole Einaras Bjorndalenas. 43-ejų norvego apdovanojimai krinta iš lentynų, bet vietos Pjongčango žaidynėse biatlono karalius kol kas neturi.

24

Jei reikėtų įvardyti žinomiausią žiemos sporto atstovą, daugelis nesudvejotų. Tai – biatlonininkas Ole Einaras Bjorndalenas. 43-ejų norvego apdovanojimai krinta iš lentynų, bet vietos Pjongčango žaidynėse biatlono karalius kol kas neturi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rekordininkas ir vaikystės herojus

O. E. Bjorndalenas sportuoti pradėjo sulaukęs 10-ies.

Norvegas olimpinėse žaidynėse debiutavo 1994-aisiais Lilehameryje, bet O. E. Bjorndaleno olimpinė žvaigždė pirmąkart sužibo prieš 20-metį Nagane. Tuomet 24-erių norvegas pirmąkart tapo čempionu sprinto varžybose, o estafetėje iškovojo sidabro medalį.

REKLAMA

Tada prasidėjo O. E. Bjorndaleno era. Ryškiausias įspaudas – 2002-aisiais Solt Leik Sityje. Norvegas tiesiog dominavo, laimėjęs keturis aukso medalius – 20 kilometrų, persekiojimo lenktynėse, sprinto varžybose ir estafetėje.

Nors prieš ketverius metus O. E. Bjorndalenui buvo 40 metų, jis šį jubiliejų Sočyje pažymėjo dviem aukso medaliais – sprinto varžybose ir mišrioje estafetėje.

O. E. Bjorndalenas – visų laikų rekordininkas. Nė vienas sportininkas olimpinėse žaidynėse nėra laimėjęs tiek medalių. Norvego sąskaitoje – 13. Aštuoni aukso, keturi sidabro ir vienas bronzos.

REKLAMA
REKLAMA

Karaliaus rezultatai pasaulio čempionatuose – dar įspūdingesni. O. E. Bjorndalenas iškovojęs 45 medalius. 20 jų aukso, 14 – sidabro, 11 – bronzos.

O. E. Bjorndalenas penkis kartus laimėjo pasaulio biatlono taurę ir 95 taurės etapus. Pastarasis rezultatas – taip pat rekordas.

Norvegas dėl įspūdingų laimėjimų pramintas biatlono karaliumi.

O. E. Bjorndalenas tapo pavyzdžiu ne vienam sportininkui.

„Jis – mano vaikystės herojus. Esu iš tos kartos, kuri užaugo žiūrėdama Ole Einarą per televizorių. Tai paskatino mane siekti būti tokiu pat geru“, – kalbėjo 29-erių dukart olimpinis čempionas prancūzas Martinas Fourcade’as.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sportinis principas nugalėjo titulus

Nepaisant įspūdingų praeities pergalių, 43-ejų biatlonininko žvaigždė leidžiasi. Šiemet norvegas neiškovojo vietos Pjongčango olimpinėse žaidynėse.

„Ši diena turėjo išaušti“, – sakė pats O. E. Bjorndalenas.

„Netikėta. Tačiau galbūt ir gerai. O. E. Bjorndalenas Pjongčange medalio nelaimėtų, tad norvego pasitraukimas iš sporto nebūtų labai gražus. Dabar visi prisimins, kad O. E. Bjorndalenas buvo stiprus Sočyje“, – tv3.lt vertino Lietuvos biatlono rinktinės lyderis Tomas Kaukėnas.

REKLAMA

O. E. Bjorndalenas tikėjosi, kad šį savaitgalį jam bus suteiktas bene paskutinysis šansas – įrodyti vertę šeštajame pasaulio taurės etape Italijoje. Vis dėlto, taip neįvyko.

„O. E. Bjorndalenas – išskirtinė figūra. Manau, treneriai padarytų viską, kad jis būtų Pjongčange. Vien dėl kultinio statuso. Tačiau nepanašu, kad O. E. Bjorndalenas galėtų patekti į estafetės ekipą, nes joje broliai Johannesas Thingnesas ir Tarjei Boe, šiemet neblogai komandinėje rungtyje startuojantis Larsas Helge Birkelandas, jaunesni Erlendas Bjontegaardas ir Henrikas L’Abee-Lundas. Kol kas prognozė tokia: olimpiada – be O. E. Bjorndaleno“, – tv3.lt spėjo sporto komentatorius Maksimas Vojevodinas.

REKLAMA

Jis svarstė, kad O. E. Bjorndalenui liko bene vienintelė galimybė – Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) malonė. Legendą galėtų išgelbėti TOK vardinis kvietimas. Tačiau kadangi O. E. Bjorndalenas Norvegijos rinktinei nereikalingas, biatlonininkas startuotų ne su savo šalies, o olimpine vėliava – kaip neutralus sportininkas.

Pasak Lietuvos biatlono federacijos (LBF) atstovo spaudai Roberto Trakio, apie tai, kad O. E. Bjorndalenas nevyks į Pjongčangą pranešė ne tik užsienio žiniasklaida, o ir Norvegijos olimpinis komitetas.

„Norvegijos biatlono komandoje konkurencija bene didžiausia pasaulyje. Šiuo atveju sportinis principas nugalėjo titulus, – tv3.lt vertino R. Trakys. – Olimpinėms žaidynėms galima registruoti ne daugiau kaip šešis vienos šalies sportininkus, o O. E. Bjorndalenas pasaulio taurės įskaitoje tarp norvegų septintas. Jis rezultatais neblizga – nė vienose varžybose nepateko į dešimtuką.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

R. Trakys nemano, kad jei O. E. Bjorndalenas Pjongčange nesivaržys, kris biatlono varžybų prestižas. Esą užaugo naujų žvaigždžių. Išsiskiria J. Boe, M. Fourcade’as. Jie ne tik dominuoja trasoje, o ir varžybų metu nevengia šou elementų.

„Pavyzdžiui, prancūzas po lemiamo šaudymo kelias sekundes neskuba į trasą, numeta žvilgsnį į bešaudantį J. Boe ar kitaip įaudrina žiūrovus stadione“, – pasakojo R. Trakys.

Kita biatlono žvaigždė – baltarusė Darya Domracheva, kuri yra O. E. Bjorndaleno žmona – neseniai patvirtino, kad jos vyras vyks į Pjongčangą. Jei ne kaip dalyvis, tai bent jau kaip sirgalius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų