REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1998-ųjų sausį įvykdytas pirmasis Lietuvoje ekstradicijos aktas. Rusijos Kaliningrado srities aukštiems milicijos pareigūnams Lietuvos pareigūnai Nidos pasienio poste perdavė du nusikaltėlius, kurie Lietuvoje įvykdė du ginkluotus apiplėšimus, o anksčiau Rusijoje bent keturis ar penkis nužudymus.

1998-ųjų sausį įvykdytas pirmasis Lietuvoje ekstradicijos aktas. Rusijos Kaliningrado srities aukštiems milicijos pareigūnams Lietuvos pareigūnai Nidos pasienio poste perdavė du nusikaltėlius, kurie Lietuvoje įvykdė du ginkluotus apiplėšimus, o anksčiau Rusijoje bent keturis ar penkis nužudymus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijai perduotas tuomet 28-erių Igoris Maslovas ir metais jaunesnis jo „bendražygis“ Vitalijus Mitrofanovas. Lietuvos pareigūnams jie įkliuvo įvykdę apiplėšimą su šiek tiek net komiškais elementais.

REKLAMA

Simboliška, bet prabėgus daugybei metų ir pašlijus Lietuvos – Rusijos santykiams, pastaroji nebebuvo tokia geranoriška ir Lietuvai neišdavė nei to paties nusikaltėlio Romo Zamolskio, nei liūdnai pagarsėjusio bankininko Vladimiro Romanovo. Bet sugrįžkime prie pradinės istorijos.

Apiplėšimas su dviračiais

1997-ųjų kovo mėnesį Klaipėdos miesto pareigūnai sulaukė pranešimo apie ginkluotą plėšimą vaisių ir daržovių prekybos firmoje, kurios būstinė yra Melnragėje.

REKLAMA
REKLAMA

Tą dieną sandėlininko, o tuo pačiu ir inkasatoriaus pareigas atliko vienas firmos darbuotojas. Per dieną surinkti pinigai buvo vežami į Melnragę, kaip visada be jokios apsaugos ar ginklo.

Išlipęs iš automobilio prie firmos biuro durų, vyras rankose laikė du polietileninius maišelius su pinigais. Staiga jis pamatė artėjančius du statybininkų drabužiais vilkinčius vyrus.

Netrukus išvydo, kad vieno jų rankoje yra nudaužto butelio stiklas, o kitos šaunamasis ginklas. Būtent ginklas ir buvo nutaikytas į užpuolimo auką, tiesa, neiššovė (užsikirto).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai užpuolikai pareikalavo pinigų, inkasatorius metė pinigus ant žemės ir nuskuodė kviestis pagalbos. Žinia apie apiplėšimą pasklido žaibiškai. Netrukus du užpuolikus jau vijosi keli bendrovės darbuotojai bei įmonės direktorius su BMW.

Plėšikams lipant per tvorą, už kurios gulėjo iš anksto paruošti dviračiai, vienas pinigų maišelis suplyšo ir grynieji pabiro ant žemės. Nusikaltėliai sugrūdo antrąjį maišelį į kuprinę ir staiga pasirodė juos besiviję darbuotojai. Šiems vėl pagrasinta ginklu ir pasprukta. Bet vienas pinigų maišas buvo išgelbėtas. Bėglius netrukus pastebėjo BMW važiavęs direktorius su dar keliais vyrais.

REKLAMA

Neįtikėtinos gaudynės

Vienas plėšikų dviratį nusviedė į šoną ir spruko į mišką. Tuo tarpu kitam pavyko pasiekti sutartą vietą, kur jau laukė „Volvo“ automobilis su dar vienu bendrininku.

Prasidėjo gaudynės. „Volvo“ nebuvo toks galingas ir nesugebėjo atsiplėšti nuo BMW. Tada plėšikas iškišo ginklą pro langą ir iššovė į BMW. Šįkart ginklas neužsikirto, bet ir nieko nesužeidė.

Į BMW buvo mėtomi įvairiausi daiktai, kad tik automobilio vairuotojas sutriktų ir padarytų klaidą bei pavyktų atsiplėšti. Prispausti persekiotojų, plėšikai net išmetė maišą su pinigais, o patys įsuko į akligatvį. Bet ir tai jų nesustabdė. Jie staiga apsisuko ir pasileido tiesiai į BMW. Pastarojo vairuotojas greitai įjungė atbulinį bėgį ir susidūrimo išvengė tik įlėkęs į griovį.

REKLAMA

Kaip paaiškėjo vėliau, išmestame maiše buvo ne visi pinigai. Plėšikams pavyko pasisavinti apie 12 tūkst. litų. Nusikaltėlius pavyko susekti pagal valstybinį „Volvo“ automobilio numerį. Nors šie dar bandė slapstytis, bet netrukus buvo sulaikyti.

„Spalvingos“ asmenybės

Sulaikius V. Mitrofanovą ir I. Maslovą buvo kreipiamasi į Rusiją. Netrukus paaiškėjo, kad šie asmenys priklauso nusikalstamai grupuotei ir yra paieškomi dėl itin sunkių nusikaltimų.

Gaujos vadas V. Mitrofanovas, gimęs Čeliabinsko srityje, anksčiau buvo dukart teistas. 1994-siais kartu su bendrais jis nužudė du konkuruojančios nusikalstamos grupuotės narius. Nuo tos dienos jis ir pradėjo slapstytis. Naudojosi padirbtais pasais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

I. Maslovas buvo anksčiau taip pat teistas. O 1995-siais kartu su V. Mitrofanovu ir dar keliais bendrais užpuolė ir nužudė tramvajų ir troleibusų valdybos kasininką bei pagrobė jo turėtus pinigus.

Atvykę į Lietuvą jie tikėjosi „legalizuotis“, bet ir vėl ėmėsi senų darbelių. Rezultatas – jie buvo perduoti Rusijai, kur už jų padarytus nusikaltimus tais laikais grėsė aukščiausia bausmė – mirtis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų