REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Vilnius (nuotr. Fotodiena.lt)

Pokyčiai Vilniaus centre: ilgai laukti pėsčiųjų, bet ne vairuotojų

Vietų sąrašas, kur pokyčiai jau patvirtinti

Eismo ypatumai, o tiksliau trukdžiai, Vilniaus senamiestyje žinomi tiek vairuotojams, tiek pėstiesiems. Bent kartą pasivaikščiojęs sostinės centre žino, kiek automobilių tenka apeiti, nuo kiek skubiai bėgti į šoną. Vairuotojams irgi nelengvas iššūkis – vietų mažai, siauros gatvės, judėjimas – nenutrūkstantis.

8

Eismo ypatumai, o tiksliau trukdžiai, Vilniaus senamiestyje žinomi tiek vairuotojams, tiek pėstiesiems. Bent kartą pasivaikščiojęs sostinės centre žino, kiek automobilių tenka apeiti, nuo kiek skubiai bėgti į šoną. Vairuotojams irgi nelengvas iššūkis – vietų mažai, siauros gatvės, judėjimas – nenutrūkstantis.

REKLAMA

Todėl dažnas žino – į miestą geriau važiuoti viešuoju transportu ir tiesiog pasivaikščioti. Savo ruožtu, Vilniaus miesto valdžia paskelbė dar vieną gerą žinią pėstiesiems, kuri nepatiks nedrausmingiems vairuotojams.

Stulpeliai išdygs ne tik miesto centre

Dešimčių laiškų su skundais dėl netinkamai statomų automobilių mieste kasdien sulaukiantis Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis, pasakė, kaip keisis situacija artimiausiu metu. Aiškėja, kad mieste atsiras apsauginiai stulpeliai, saugantys pėsčiuosius ir užkertantys kelią vairuotojų savivalei.

„Yra patvirtintas sąrašas vietų, kuriuose tie stulpeliai atsiras. Žinoma, tai labiau orientuota į miesto centrą. Tai yra normali priemonė, ribojanti užvažiavimą ant šaligatvių, kurie skirti pėstiesiems. Tokių stulpelių jau tikrai yra mieste“, – tikino administracijos direktorius.

REKLAMA
REKLAMA

P. Poderskis sakė, kad minėtas sąrašas nėra galutinis ir žmonės dar gali siūlyti vietas, kur reikėtų šių drausminimo priemonių.

„Vietos išsirinktos pagal gautus gyventojų skundus ir apklausos duomenis, taip pat, pagal mūsų specialistų vertinimus. Gali būti, kad sulauksime įvairių reakcijų juos įrengus, bet reikia suvokti, jog įrengus stulpelius, nesumažės automobilių aikštelių. Nes tose vietose tiesiog ir nebuvo galima jų statyti. Nenaikinam to, ko nėra. O ir bus proga daugiau pasivaikščioti.

REKLAMA

Judėt aukštos kultūros link visada yra kur. Žmonės vakaruose sutelpa daug ankštesnėse vietose, tam pačiam Niujorke prekes pristato ne autobusiuku įvažiuodami į duris, o užsikraudami ant ratukų ir priveždami“, – sakė P. Poderskis.

Preliminariai šaligatviai stulpeliais bus atitverti šiose vietose:

Šeškinės g. 22A, Antakalnio g. 86, Lukiškių skg., Strazdelio g. 4, Olimpiečių g. 1, Vytenio g. dalyje tarp T. Ševčenkos ir Vytenio g. 22, Linkmenų g. 4, J. Kairiūkščio g. 2, 5, Krokuvos g. 5, K. Ulvydo g. 7, 11, Smetonos g. 2, 4, 6, Trinapolio g. 9, Žydų g., Salomėjos Nėries g., Panerių g. 39, Vydūno g. ties nuleistais bortais, prie sankryžų, išvažiavimų, Aušros Vartų g. ties įvažiavimu į mokyklą, Laisvės pr. 39, Laisvės pr. prie PC Kubas, Pylimo g. 9, Rotundo g. 2, Rodūnios g. 26, Antakalnio g. 77, T. Ševčenkos g. 20, Lvovo g. prie Registrų centro, Šv. Stepono g. 16, S. Nėries g. 21, Savanorių pr. 56, Kauno g. 1A, Islandijos g. 2, Eglių g.

REKLAMA
REKLAMA

Mažosios architektūros elementų (bumbulų) pastatymo vietos:

Telšių g. ties Dariaus ir Girėno g. 8; Raugyklos, Kauno g.; Kauno g. (tarp Švitrigailos ir Algirdo g.); Savanorių pr. 11, ties Vingio kino teatru; Savanorių pr. 13-15; V. Pietario g. 8; Lukiškių skg.; J. Basanavičiaus g.; P.Lukšio g. (nuo Verkių iki P. Lukšio g. 18); Kalvarijų g. ties 125; Lvovo g. ties Ligonių kasa; Žvėryno žiedas.

Vairuotojai žinos ribas

Pėsčiųjų asociacijos narys Tomas Šinkūnas portalui tv3.lt teigė, kad net šis mažas pokytis pagerins pėsčiųjų situaciją sostinėje.

Vilnius nebuvo pritaikytas tokiam dideliam automobilių srautui. Todėl, kai persipildė ir atsirado visos problemos. Žinoma, nepaimsi ir neuždarysi viso centro nuo automobilių. Tad protingas sprendimas – stulpeliai. Aš kaip pėsčiasis, tikrai jausiuosi saugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad jie parodys vairuotojams ribas ir įves šiek tiek kultūros. Tačiau kur kas gilesnė problema – gatvių nepritaikymas automobilių statymui. Žiūrint į Vilnių, reikia atlikti studiją ir padaryti išvadą, kad centras nėra pritaikytas tokiam kiekiui automobilių. Ir tada keisti struktūrą miesto“, – įsitikinęs T. Šinkūnas.

Pasak jo, šis sprendimas leis Vilniui būti europietišku miestu. Tomo teigimu, dabar važinėja kas kur nori, nes mato, kad taip galima daryti ir žmonės susitaikę su tuo.

Stulpelių problema prie daugiabučių

Tuo pačiu, buvo prisiminta ir opi stulpeliai prie senų daugiabučių namų problema. Socialiniame tinkle Vilniaus gyventojai skundėsi, kad neranda bendros kalbos ir problemos sprendimo būdo. Esą, norėdami pašalinti senus ir tikėtina neteisėtai įrengtus stulpelius namų kiemuose, sulaukė žinios iš savivaldybės, kad turi kreiptis į bendriją. Pastaroji, nusiuntė atgal – tad ratas užsidarė be rezultato.

REKLAMA

Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyrius vedėjas Gintaras Leperskas portalui tv3.lt sakė, kad problemą galima tikrai greitai išspręsti. Ir, pasirodo, savivalės čia yra tikrai daugiau nei manyta.

„Skundus dėl tokių teisėtų ar neteisėtų užtvarų, iš tiesų nagrinėja savivaldybė. Didžioji dalis tų skundų atkeliauja būtent į mūsų skyrių. Pirmiausia būtina išsiaiškinti – kam priklauso sklypas, valstybei ar savivaldybei.

Jeigu valstybei, tai užtvarų statymas turi būti suderintas su savivaldybe ir Kelių policijos valdyba, o jeigu žemės sklypą nuomoja bendrija ar kitas fizinis arba juridinis asmuo, tai jis sprendžia, kaip savo valdomame sklype teisingai organizuoti eismą“, – pabrėžė G. Leperskas.

REKLAMA

Jis tvirtino, kad tiek teisėtų, tiek neteisėtų užtvarų įrengimo atvejų Vilniuje nemažai. Neteisėtų pašalinimą organizuoja savivaldybė. Paaiškėjo, kad nemažai gyventojų nori turėti išskirtinių teisių turėti.

„Gėlių vazonų prideda,ir ženklų prisistato, grandinėmis užtveria ir pan. Dešimtimis turime skundų dėl to. Ten, kur įrengti neteisėtai, patys pašalina arba savivaldybė. Žmonės dar nuo senų laikų mėgsta apeiti tai, kas jiems netinka. Įsivaizduoja, kad pvz. turint butą ir vieta jam priklauso. Bet žmogui priklauso tik tai, ką jis įsigijo su nuosavybės teise“, – tikino Administracinės veiklos skyrius vedėjas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų