REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Informacinė ataka prieš portalą tv3.lt, kai išplatinta melaginga informacija apie krašto apsaugos ministro seksualinę orientaciją – ne pirmas ir greičiausiai ne paskutinis žiniasklaidos priemonių puolimas. Kol ministerija tiria išpuolį, saugumo ekspertai įspėja, kad tokių atakų sulauksime ir daugiau, nes jos – repeticija prieš karą.

Informacinė ataka prieš portalą tv3.lt, kai išplatinta melaginga informacija apie krašto apsaugos ministro seksualinę orientaciją – ne pirmas ir greičiausiai ne paskutinis žiniasklaidos priemonių puolimas. Kol ministerija tiria išpuolį, saugumo ekspertai įspėja, kad tokių atakų sulauksime ir daugiau, nes jos – repeticija prieš karą.

REKLAMA

Įsilaužus į naujienų portalą tv3.lt ketvirtadienio vakarą paskelbta išgalvota melaginga žinia apie krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį. Portale publikuotame ir šalies pareigūnams, politikams bei žurnalistams elektroniniu paštu išplatintame tekste rašoma netikra istorija, kaip R. Karoblis priekabiavo prie „Žinių radijo“ žurnalisto Rido Jasiulionio.

Pirminiais duomenimis, pagal IP adresą nustatyta, kad įsilaužta iš Sankt Peterburgo. Krašto apsaugos ministerijos duomenimis, išplatintas laiškas turėjo prisegtą failą ne tik su šmeižiančiu tekstu, bet ir įterptą kenksmingą kodą.

REKLAMA
REKLAMA

Repetuoja karą su Vakarais

Pasak Vilniaus politikos analizės instituto vyriausiojo analitiko Mariaus Laurinavičiaus, ši ataka – tarsi besitęsiančios Rusijos ir Baltarusijos karinės pratybos „Zapad“, tik kitomis priemonėmis, o tokių atakų dar bus.

REKLAMA

„Jų yra, buvo ir bus, bet to tikrai nereikia sieti nei su ministru asmeniškai, nei su Magnickio sąrašu. Tai yra pasirengimas iš esmės. Tai, kas buvo atskleista apie „Zapad“ pratybas, tai yra karo su Vakarais repetavimas. Tai, kas yra padaryta dabar, visi šie išpuoliai yra lygiai tas pats, tik kibernetinėmis priemonėmis“, - tv3.lt kalbėjo M. Laurinavičius.

Nors pagrindiniai „naujienos“ objektai – krašto apsaugos ministras ir žurnalistas, M. Laurinavičius teigia, kad ši ataka nebuvo nukreipta tiesiogiai prieš ministrą, programišiams svarbiau buvo patikrinti informacinių sistemų atsparumą.

REKLAMA
REKLAMA

„Aišku, jie pasirenka ką nors, ką labiausiai norėtų atakuoti, galbūt ministras iš to sąrašo dabar yra viršuje, nes su kariuomene viskas yra gerai, geras ministras ir visa kita. Bet šiaip tai yra žymiai rimtesni dalykai – jie repetuoja, tai, ką jie repetavo galimam karui su NATO, jie repetuoja, kaip išjungti visas informacines sistemas, visas komunikacines priemones šalyje, kaip skleisti dezinformaciją ir panašiai. Tai yra rimto, tikro karo repetavimas“, - sakė analitikas.

Kadangi tekste naudota gera lietuviu kalba, įdėta darbo renkant kontekstinę informaciją, o elektroniniai laiškai su nuoroda į tekstą pasiekė visas ambasadas, M. Laurinavičius netiki, kad tai – vieno mėgėjo programišiaus darbas. Jo teigimu – tai koordinuotas puolimas, turintis aiškius tikslus – išjungti informacijos kanalus ir skleisti dezinformaciją. Taip pat M. Laurinavičius neabejoja, kad prie atakos prisidėjo ir Lietuvos piliečiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip, jie tikrinasi, kaip tai veikia. Atakuoja žiniasklaidos priemonę. Tai atsitiktinis taikinys pasižiūrėti, kaip apsaugotos sistemos, kaip lengvai galima įsilaužti, kiek lengvai per jas galima paskleisti tą žinią, per kiek laiko yra sureaguojama. Jie fiksuoja, per kiek laiko, ar spėjo išsiųsti visą informaciją su nuoroda, ar spėjo kažkas pamatyti. Čia labai rimti kariniai dalykai“, - teigė pašnekovas.

Užkratas pasiekė institucijų kompiuterius

Iškart po įsilaužimo į portalą Nacionalinis kibernetinio saugumo centras pradėjo tyrimą. Pasak krašto apsaugos viceministro Edvino Kerzos įvykdyta ataka – tik viena didelio paveikslo dalis.

„Bandoma užkrėsti labai aukštas pareigas užimančių pareigūnų kompiuterius, telefonus, kad būtų galima prieiti prie jų informacijos. Tai tik dalelė visos atakos. Indikatorius įnešti sumaišties ir sumaišties metu, pasinaudojus informacija, kad kažkas vyksta su ministru, bandoma užkrėsti kitų žmonių kompiuterius“, - tv3.lt kalbėjo E. Kerza.

REKLAMA

Viceministras neįvardijo, kiek tiksliai kompiuterių galėjo būti užkrėsta, tačiau sakė, kad kai kuriose institucijose laiškai su užkratu buvo atidaryti, tiesa – nukentėjusių skaičius, anot ministro, nedidelis.

Vis dėlto E. Kerza nėra linkęs pritarti M. Laurinavičiaus minčiai, kad ši ataka – Rusijos repeticija prieš karą. Anot viceministro, ministerija kasdien stebi didesnes ir mažesnes atakas, bet kažko netipiško kol kas nemato.

„Mes turime ne tik kibernetinio, bet ir informacinio turinio fiksavimo sistemas ir žinodami patirtį ir strategiją oponentų, kaip jie organizuoja tuos dalykus, tai sakyti, kad dabar vyksta pasiruošimas kažkam didesniam – negalėčiau. Juo labiau, kad nelabai žinome arba tiksliai nežinome, kas konkrečiai už to slypi. Dažnu atveju tai būna pavieniai chuliganai, kurie yra pakankamai protingi ir turėdami ideologinių sumetimų, nemėgdami įvairių valstybių, šalių, bando joms daryti kažkokią kenkėjišką veiklą“, - teigė E. Kerza.

REKLAMA

Paklaustas, ar ataką įvykdę programišiai galėtų būti iš Lietuvos, viceministras sakė, kad ministerija kartu su kriminaline policija tirs šią versiją, tačiau realiau, kad ataka naudota vykdant tarpines stotis, mėtant pėdas. 

Nebūtinai ataka iš Rusijos

Kiek skeptiškiau į situaciją žiūri kibernetinio saugumo ir informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius. Jo teigimu, portale išplatinta melaginga informacija – ne informacinė ataka, o portalo administratorių žioplumas. Pasak M. Pareščiaus, nors melaginga informacija išplatinta sąmoningai, portalas pats paliko skyles, per kurias galima patekti.

Kritiškai M. Pareščius vertina ir galimybę, kad netikra naujieną į portalą pateko būtent per Rusijos programišius. Pasak eksperto, IP adresą galima pakeisti įvairiausiais būdais.

„Aš nesakau, kad Rusijos. Tai piktavaliai iš kažkur. Tvirtinti, kad tai yra Rusija, gerai, gal tai yra Rusija, taip, mes juos jaučiame, kaip vienus iš tų, kurie atakuoja dažniausiai. Aš IP adresą jums bet kokį galiu uždėti. Kodėl šįkart Sankt Peterburgas? Pavyzdžiui, supykęs lenkas ant Lietuvos, norėdamas pakišti rusus, rodo rusišką IP adresą. Logiška? Logiška. Aš neginu Rusijos, aš sakau, kad tai gali būti bet kas“, - tv3.lt kalbėjo M. Pareščius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų