REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors prostitucija Lietuvoje uždrausta, kad ir vidury dienos rasti sekso paslaugas teikiančią moterį užtrunka vos kelias minutes. Internetas tiesiog mirga parsidavinėjančių „plaštakių“ skelbimais.

Nors prostitucija Lietuvoje uždrausta, kad ir vidury dienos rasti sekso paslaugas teikiančią moterį užtrunka vos kelias minutes. Internetas tiesiog mirga parsidavinėjančių „plaštakių“ skelbimais.

REKLAMA

Nelegalia veikla užsiimančios merginos dažnai nė neslepia veido ir atvirai pasako savo kainą. O ką apie tai mano policija? Pareigūnai sako, kad tokie skelbimai pro jų akis neprasprūsta, tiesiog laukiama, kol užkibs stambesnė žuvis - prekyba žmonėmis užsiimančios grupuotės.

Pasirodo, jog dėl sekso paslaugų Marijos žemėje galima susitarti net ir iš pat ankstyvo ryto, ir tai užtrunka vos kelias minutes. Šios merginos telefono numerį nesunkiai radome viename iš populiariausių šalies internetinių skelbimų portalų. Ji be skrupulų pateikia, kokiu tikslu ieško klientų, taip pat ir kainyną.

O užsukti galima nors ir po pusvalandžio. Internete verslaujančias seniausios profesijos moteris čia galima skaičiuoti dešimtimis, o gal ir šimtais. Štai kalnai skelbimų, kuriuose dažnai pateikiamos ne tik kūniškų grožybių, bet ir tapatybę atskleidžiančių veidų nuotraukos. Neretai prostitučių paslaugos yra maskuojamos masažo skelbimais.

REKLAMA
REKLAMA

Esą vyrams siūlomas tik erotinis masažas, nors ir su pusnuogėmis merginomis, tačiau be lytinių santykių. Dažniausiai tokie skelbimai labai akivaizdūs – nors ir rašoma, jog moteris turi medicininį išsilavinimą, šalia įdėtos nuotraukos tikrai neprimena vaizdelio iš profesionalaus salono. Tarp tokios daugybės pasiūlymų nesunku pasimesti ir dažnai sekso ištroškę vyrai išties paskambina į masažo saloną.

REKLAMA

Beje, nors merginos ir gana atvirai siūlo paslaugas internete, yra atsargios. Štai paskambinus iš laidinio telefono pokalbis nutrūksta nė neprasidėjęs.

Prostitucija šalyje yra draudžiama, tad natūralu, kad daugeliui kyla klausimas – kodėl policija leidžia šitaip paprastai siūlyti sekso paslaugas internete. Anot pareigūnų, skelbimai yra filtruojami ir neretai klientais apsimetę policininkai pas „plaštakes“ vyksta.

Per metus surašoma mažiausiai keli šimtai protokolų. Visgi dažnai užklumpamos tos pačios moterys, kurios administracinių baudų, ko gero, ant rankų pirštų nesuskaičiuotų, tad policija laiką ir resursus nukreipia į pagrindinę prostitucijos grandį – sąvadautoją arba prekyba moterimis besiverčiančią grupuotę.

REKLAMA
REKLAMA

O tokia veika jau užtraukią baudžiamąją atsakomybę. Ramūnas Matonis taip pat priduria, jog patys skelbimai dar neįrodo nusikaltimo ir už juos žmonės nėra baudžiami. Kiekvienu atveju reikia vykdyti operaciją.

„Yra susitariama dėl paslaugų, susitariama dėl kokių konkrečiai paslaugų, sutariamas įkainis ir prieš prasidedant veiksmui policijos pareigūnas parodo tarnybinį pažymėjimą ir merginai yra surašomas protokolas. Vien tik už tai, kad žmogus įdėjo skelbimą atsakomybės tikrai nebus. Nes jis gali pasakyti, kad juokauja ar, kad mano paslaugos yra tik masažas“, – sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

„Carito“ programos „Pagalba prostitucijos ir prekybos žmonėmis aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė sako, kad parsidavinėjančių moterų skelbimai tiek internete, tiek ir spaudoje mirga jau daugybę metų. Tačiau ne tuo reikėtų stebėtis. Labiausiai, moterį pykdo faktas, jog sausi iš vandens išlipa klientai. Per metus už seksą mokančių vyrų nubaudžiama vos 30.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kodėl mes galime nuteisti tikrai sudėtingų grupuočių narius, prekybos žmonėmis vadeivas, bet mes esame visiškai bejėgiai prieš sekso pirkėjus. Prieš tuos, kurie ir sukuria paklausą. Vardan jų sukasi ta išnaudojimo mašina“, – pasakojo programos vadovė Kristina Mišinienė.

„Sudėtingiau yra dėl to, kad tai vėlgi yra administracinis pažeidimas. Tu negali naudoti kriminalinės žvalygbos būdų ir metodų. Kaip dažniausiai jie pagaunami, tai kai policijos pareigūnai jau būna atvykę ir formina pažeidimą, jie išgirsta, kad ateina dar vienas žmogus, klientas, tai pagavimas tikrai sudėtingesnis“, – kalbėjo R. Matonis.

REKLAMA

Pirmą kartą sučiuptos prostitutės ar jų klientai yra baudžiami 15 eurų bauda. Pakartotinis administracinis nusižengimas piniginę paplonina jau rimčiau – 289 eurais. Daugiausiai „plaštakių“ darbuojasi didmiesčiuose ir tik mažoji dalis gatvėse.

Paslaugos teikiamos ne tik internetu, bet ir naktiniuose klubuose, viešbučiuose. O tai, jog į prostitucijos tinklą įtraukiamos tik priklausomybių turinčios moterys – senas mitas. Seksu prekiauja ir studentės, ir mokytojos, net jaunos mamos.

Plačiau apie tai TV3 reportaže

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų