REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ar kada nors teko girdėti apie tonzilių akmenis? Tai visai kas kita nei inkstų ar tulžies akmenys. Jie susiformuoja ant gerklės gale esančių tonzilių.

Ar kada nors teko girdėti apie tonzilių akmenis? Tai visai kas kita nei inkstų ar tulžies akmenys. Jie susiformuoja ant gerklės gale esančių tonzilių.

REKLAMA

Tonzilių akmenys – maži ir kieti tam tikros medžiagos gabalėliai, atsirandantys ant tonzilių. Juos pastebėti yra gan sudėtinga.

Oficialus šios ligos pavadinimas yra tonzilitas. Ją sukelia ant tonzilių iš gleivių, negyvų ląstelių ir kitų nuosėdų, susikaupusių tonzilėse esančiose kišenėlėse ir pamažu susikoncentravusių į nedidelius šviesios spalvos akmenėlius, susidarę gumulėliai.

Tonzilių paviršius nusėtas įvairiais įdubimais, kuriuose kaupiasi maisto likučiai, gleivės ir kiti nešvarumai. Šios nuosėdos pritraukia bakterijas. Laikui bėgant visa tai sukalkėja ir įgauna kietą pavidalą bei šviesą spalvą.

Tonzilių akmenų simptomai

Blogas burnos kvapas

Tai vienas dažniausių šios ligos simptomų, dar kitaip žinomas kaip halitozė. Nemalonų iš burnos sklindantį kvapą sukelia aplink tonzilių akmenis susibūrusios bakterijos.

REKLAMA
REKLAMA

Perštinti gerklė

Tonzilių akmenys gali sukelti gerklę draskantį pojūtį arba erzinantį kosulį.

Patinusios tonzilės

Tonzilių akmenys gali sukelti infekcijas ar uždegimus, dėl kurių ištinsta pačios tonzilės. Kartais gali būti sunku atskirti, kas sukelia skausmą ir patinimą – tonzilių akmenys ar tonzilitas.

REKLAMA

Sunkumas ryjant

Priklausomai nuo to, kurioje vietoje yra tonzilių akmenys ir kokios jie dydžio, gali atsirasti bėdų ryjant maistą. Jei atrodo, jog gerklės gale kas nors įstrigę, tai nepranyksta net išgėrus vandens, gali būti, jog jums būtent ši liga.

Skauda ausį

Tonzilės su ausimis dalinasi vienu taku, o tai reiškia, jog jei tonzilė yra šalia nervo, jai ištinus ar kitaip pakitus gali pradėti skaudėti ausį. Aišku, jog tonzilės tiesiogiai neliečia ausies. Patį skausmą sukelia nervo dirginimas.

Baltos nuosėdos

Kai kuriais atvejais tonzilių akmenis galima pamatyti plika akimi. Jie slepiasi gerklės gale, yra baltos ar gelsvos spalvos, kieto pavidalo. Daugeliu atveju tonzilių akmenų nepamatysite, kadangi jie slepiasi pačių tonzilių grioveliuose ir įlinkimuose.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip gydyti tonzilių akmenis?

Jei patys akmenys nėra dideli, nesukelia didelių nemalonumų, gali būti, kad jie išnyks savaime. Tiems, kas jaučia nedidelį nepatogumo jausmą, tonzilės yra šiek tiek patinusios, pakaks gerklę praskalauti šiltu vandeniu su jame ištirpinta druska.

Jei dėl tonzilių akmenų kreipsitės į gydytoją, jis išrašys antibiotikų arba, jei akmenys yra itin dideli, paskirs operaciją.

Kokios šios ligos prevencijos priemonės?

Nepašalinus tonzilių šios ligos išvengti neįmanoma. Tie, kuriems akmenys atsiranda gan dažnai, serga lėtiniu tonzilitu. Šiuo atveju patariama atlikti operaciją arba pasikonsultuoti su gydytoju, kuris pasiūlys kitus tonzilių akmenų gydymo būdus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų