REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
17
Pilvo skausmas (nuotr. 123rf.com)

Ar esate ciklo viduryje jutę skausmą, apimantį dešinį arba kairį šoną, pilvo apačią? „Tiesą sakant, šis reiškinys toks dažnas, jog kas penkta moteris tai patiria kiekvieną mėnesį“, - teigė akušerė-ginekologė Nicole Scott.

17

Ar esate ciklo viduryje jutę skausmą, apimantį dešinį arba kairį šoną, pilvo apačią? „Tiesą sakant, šis reiškinys toks dažnas, jog kas penkta moteris tai patiria kiekvieną mėnesį“, - teigė akušerė-ginekologė Nicole Scott.

REKLAMA

Šiuo vokišku žodžiu apibūdinamas aštrus ovuliacijos metu apatinės pilvo dalies šone patiriamas skausmas. Jis pasireiškia tuomet, kai kiaušidės į kiaušintakius paleidžia kiaušinėlį.

„Tai ganėtinai dažnas reiškinys, tačiau ne visos moterys tai patiria, o jei tai joms nutinka, patirtis būna nevienoda“, - tęsė gydytoja.

Viskas apie kiaušinėlius

Vaisingais metais, vienoje iš jūsų kiaušidžių subręsta po vieną kiaušinėlį. Tai nutinka iki mėnesinių likus maždaug 2 savaitėms.

„Iš folikulo, kuriame brendo, į kiaušides kiaušinėlis turi prasiskverbti naudodamas jėgą, kadangi kiaušidėje nėra jokios specialios tam skirtos angos“, - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Daugelis moterų nejaučia, kuomet kiaušinėlis yra išleidžiamas, tačiau kai kurios moterys teigia, jog tuo met pajaučia aštrų, trumpai trunkantį skausmą. Tai visiškai normalu.

REKLAMA

Jei ir jūs jaučiate būtent tokius skausmus, nerimauti tikrai neverta. Be to, kai kurias moteris toks skausmas aplanko kiekvieną mėnesį, tačiau kaskart vis kitame šone, o kitos tai pajaučia tik kas du mėnesius ir visuomet toje pačioje kūno pusėje. Taip yra todėl, jog kiaušidės kiaušinėlius paleidžia paeiliui – vieną mėnesį viena, kitą – kita.

Be to, šie ovuliacijos skausmai turi vieną teigiamą savybę. Jei sekate savo vaisingumą, žinojimas, kada tiksliai prasideda ovuliacija, gali padėti tiksliai nustatyti iki mėnesinių likusias dienas. 

REKLAMA
REKLAMA

Ką daryti?

Kadangi šie ovuliacijos skausmai trunka labai trumpai ir yra pakankamai švelnūs, per daug apie tai negalvokite ir nesijaudinkite.

Tačiau, jei, kaip ir mėnesinių metu, prasidedant ovuliacijai, jūs vargiai galite iškęsti šį nemalonų pojūtį, išgerkite tabletę nuo skausmo.

Kai kurioms moterims sumažinti skausmą padeda karšto ar šalto vandens pūslė. Nors ovuliacijos metu atsiradę skausmai retai kada būna itin stiprūs ir trukdo normaliam gyvenimo ritmui, pasikonsultuokite su gydytoju, kuris paskirs kontraceptines tabletes, sustabdančias ovuliaciją, o kartu ir šiuos skausmus.

Atminkite, kad ne visi pilvo srityje ciklo viduryje atsiradę skausmai yra susiję su ovuliacija.

Iš pradžių tokį patį diskomfortą gali sukelti kiaušidžių cistos, nepiktybiniai augliai, vėžys, audinių pažeidimai ar gyvybei pavojingas negimdinis nėštumas.

Skirtumas tas, jog pastarųjų ligų sukeliamas skausmas vis stiprėja ir niekur nedingsta.

Jei šoną skaudėti pradėjo anksčiau, nei iki mėnesinių likus 14 dienų arba trunka ilgiau nei 3 dienas, jis tikriausiai nėra susijęs su ovuliacija ir jums reikėtų kuo skubiau pasimatyti su gydytoju.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų