REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Atlikta įmonių apklausa trijose Baltijos šalyse atskleidė ne tik, kur labiausiai planuoja didinti atlyginimą, bet ir dėl kokių priežasčių atleidžiama iš darbo. 

Atlikta įmonių apklausa trijose Baltijos šalyse atskleidė ne tik, kur labiausiai planuoja didinti atlyginimą, bet ir dėl kokių priežasčių atleidžiama iš darbo. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

CV-Online 2017 metų pabaigoje trijose Baltijos šalyse vykdytos apklausos metu darbdavių teiravosi apie personalo planus 2018-iems metams. Jos metu paaiškėjo, kad 2018 metais Lietuvoje 43 proc. darbdavių planuoja priimti naujų darbuotojų, Estijoje – 53 proc., Latvijoje – 46 proc.. Pagrindinė naujų darbuotojų paieškos priežastis – įmonės plėtra, apimčių didėjimas.

REKLAMA

2016 metais 44 proc. Estijos darbdavių planavo įmonės augimą ir naujų darbuotojų paiešką, per metus plėtrą planuojančių įmonių išaugo 9 procentais iki 53 proc.. Lietuvos darbdaviai darbo rinkos perspektyvas vertina gan nuosaikiai, o plėtrą planuojančių įmonių skaičius per metus sumažėjo 1 proc., nuo 44 proc. – 2016 metais iki 43 proc. – 2017 metais.

Personalo pokyčių neplanuoja 12 proc. Lietuvos, 17 proc. – Latvijos ir 15 proc. – Estijos įmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Didžioji dauguma darbdavių (64 proc. Estijos, 45 proc. - Latvijos, 37 proc. - Lietuvos įmonių) planuoja priimti 1-4 darbuotojus. Apie 6 procentus įmonių 2018 metais įdarbins 30 ir daugiau darbuotojų.

Paklausiausi darbuotojai

Atliktos apklausos duomenimis, Estijoje 2018 metais paklausiausi bus: specialistai (20 proc.), kvalifikuoti darbininkai (17 proc.), klientų aptarnavimo specialistai (14 proc.), žemesniosios grandies vadovai (10 proc.).

Latvijoje situacija gan panaši, įmonės daugiausiai darbo pasiūlymų teiks šiems darbuotojams: specialistams (24 proc.), žemesniosios grandies vadovams (12 proc.), klientų aptarnavimo specialistams (11 proc.), vyr. specialistams (11 proc.).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lietuvoje 2018 metais itin didelis poreikis planuojamas specialistams (22 proc.), kvalifikuotiems darbininkams (15 proc.), žemesniosios grandies vadovams (11 proc.), vyr. specialistams (10 proc.), pardavimų atstovams (10 proc.), nekvalifikuotiems darbininkams (10 proc.).

Šiuo metu www.cvonline.lt tinklalapyje daugiausiai darbo pasiūlymų yra šių sričių darbuotojams:

1. Informacinių technologijų

2. Pardavimų

3. Prekybos / pirkimų / tiekimo

4. Organizavimo / Valdymo

5. Gamybos / Pramonės

6. Bankų / Draudimo

7. Finansų / Apskaitos

8. Inžinerijos

9. Transporto / Logistikos

10. Administravimo

Atleidimo iš darbo priežastys

Gerokai skiriasi planuojamų atleidimų iš darbo priežastys, jei Estijoje ir Latvijoje pagrindinė atleidimo iš darbo priežastis yra darbuotojo neefektyvumas, tai Lietuvoje atleidimai gan dažnai atsiremia į darbuotojo neigiamas asmenines savybes.

REKLAMA

Darbdavių taip pat teirautasi, ar 2017 metais jiems buvo sunkiau surasti darbuotojų nei prieš metus. Nors bendras situacijos vertinimas trijose šalyse yra labai panašus, bet palyginus su 2016 metais atliktos apklausos rezultatais, Estijoje darbuotojų surasti kasmet tampa vis sunkiau. 2016 metais 45 proc. Estijos darbdavių nurodė, kad jiems sunkiau surasti darbuotojų nei prieš metus, o 2017 metais net 65 proc. įmonių mano, kad darbuotojų paieška tapo komplikuota. Atitinkamai Latvijoje, įmonių manančių, kad surasti reikalingų darbuotojų sunkiau nei prieš metus, nuo 2016 metų 61 procento 2017 metais išaugo iki 69 proc..

REKLAMA

Lietuvos darbdavių nuomonė apie naujų kolektyvo narių paiešką per metus pasikeitė į gerąją pusę, nuo 74 proc. – 2016 metais, iki 65 proc. – 2017 metais.

Daugiausia užsieniečių ketina įdarbinti Lietuva. Pranešime spaudai nurodoma, kad ketvirtadalis Lietuvos įmonių 2018 metais ketina įdarbinti užsieniečius, Estijoje tokių planų turinčių įmonių – 17 proc., Latvijoje – 21 proc..

Atlyginimų kėlimo planai

49 proc. Lietuvos darbdavių planuoja kelti atlyginimus, 26 proc. iš jų atlyginimus planuoja kelti 1–5 proc., 22 proc. – 6–10 procentų. Latvijoje atlyginimų kėlimą yra numatę 41 proc. įmonių. Tiek Lietuvoje, tiek Latvijoje atlyginimų kėlimo planai yra tokie patys kaip 2016 metais ir juos galima vadinti atsargiais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ryžtingiausiai darbo užmokesčio didinimo klausimu nusiteikę estai. Net 53 proc. darbdavių (17 proc. daugiau nei 2016 metais) planuoja darbuotojams kelti atlyginimus ir didžioji jų dalis numato 6-10 proc. didesnius atlyginimus.

Pagrindinės atlyginimų kėlimo priežastys: esamų gerų darbuotojų išlaikymas ir motyvavimas, bei darbuotojų kaitos mažinimas. 18 proc. apklausoje dalyvavusių Lietuvos įmonių nurodė, kad atlyginimai jų įmonėse peržiūrimi/keliami kasmet.

Apklausa vykdyta 2017 metų lapkričio mėnesį Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Apklausoje dalyvavo 859 įmonių vadovai, personalo vadovai ir už personalą atsakingi specialistai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų