REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Kim Jong Unas (nuotr. SCANPIX)

Kitą mėnesį Pietų Korėjoje vyksiančiose Žiemos olimpinėse žaidynėse pasirodys 140 narių turintis orkestras iš Šiaurės Korėjos, po atsargių susitikimų pirmadienį pranešė abi Korėjos, vyraujant įtampai dėl Pchenjano branduolinės programos.

19

Kitą mėnesį Pietų Korėjoje vyksiančiose Žiemos olimpinėse žaidynėse pasirodys 140 narių turintis orkestras iš Šiaurės Korėjos, po atsargių susitikimų pirmadienį pranešė abi Korėjos, vyraujant įtampai dėl Pchenjano branduolinės programos.

REKLAMA

Šiaurės Korėja praėjusią savaitę sutiko į žaidynes Pjongčange atsiųsti savo sportininkų, aukšto lygio pareigūnų ir kitų atstovų.

Abi pusės sutarė, kad į Šiaurės Korėjos delegaciją taip pat bus įtraukta atlikėjų trupė. Pirmadienį Panmundžomo kaimelyje, esančiame prie pusiasalį dalijančios demilitarizuotosios zonos, susitiko po keturis pareigūnus iš abiejų šalių, smulkiau aptarti konkrečių vizito detalių.

140 orkestro „Samjiyon“ narių surengs koncertus Pietų Korėjos sostinėje Seule ir šalies rytuose esančiame Gangningo mieste, netoli Pjongčango, kuriame vyks olimpinės žaidynes, skelbiama po susitikimo paviešintame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Korėja visais įmanomais būdais sieks užtikrinti saugias ir patogias sąlygas atlikėjams iš Šiaurės Korėjos“, – sakoma pranešime, tačiau nepatikslinama, kuriomis dienomis vyks jų koncertai.

REKLAMA

Jeigu koncertai įvyks, tai bus pirmas kartas kai Šiaurės Korėjos atlikėjai pasirodys kapitalistinėje Pietų Korėjoje nuo ankstesnio šiltesnių santykių laikotarpio 2002 metais.

Tuometinis Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Il (Kim Čen Iras) į Seulą atsiuntė dešimtis valstybinių dainininkų, šokėjų ir muzikantų, atlikusių pasirodymą politiniame renginyje, kai Pietų Korėją valdė susitaikymo politikos šalininkas prezidentas Kim Dae-Jung (Kim Dedžungas).

Tarp Šiaurės Korėjos delegatų pirmadienį buvo ir Pchenjano grupės „Moranbong“, sudarytos vien iš moterų, vadovė Hyon Song-Wol (Hjon Songvol), dėl ko imta spėlioti, kad galbūt ši grupė pasirodys Pietų Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, pirmadienį paviešintame pranešime tai nėra minima.

Pietų Korėjos pusėje, tarp delegatų pirmadienį buvo atsiųsti vyresnieji pareigūnai iš valstybinio Korėjos simfoninio orkestro, o tai gali reikšti, kad atlikėjai iš abiejų pasienio pusių pasirodys kartu.

Abi šalys taip pat sutarė dėl susitikimo trečiadienį Panmundžomo kaimelyje aptarti logistines ir kitas Šiaurės Korėjos sportininkų vizito detales.

Abiejų Korėjų atstovai šeštadienį Lozanoje, Šveicarijoje, susitiks su Tarptautiniu olimpiniu komitetu ir suderins Šiaurės Korėjos į olimpines žaidynes siunčiamų sportininkų skaičių.

Pranešimuose cituojamas ministras, tariamai praėjusią savaitę sakęs, kad Pietų Korėja pasiūlė surengti bendras eitynes atidarymo ceremonijos metu ir suvienytą moterų ledo rutulio komandą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seulas ir olimpiados organizatoriai labai norėjo, kad Pchenjanas, kuris boikotavo 1988 metų vasaros olimpiadą Pietų Korėjos sostinėje, dalyvautų Pjongčango „taikos olimpiadoje“.

Tačiau Šiaurės Korėja apie tai neužsiminė iki pat lyderio Kim Jong Uno (Kim Čen Uno) naujametinės kalbos. Manoma, kad šiuo sprendimu yra siekiama sumažinti įtampą tarp JAV ir Šiaurės Korėjos.

Santykiai tarp šių dviejų valstybių pakriko pernai, Šiaurės Korėjai surengus virtinę branduolinių ir balistinių raketų bandymų ir šalies lyderiui besimainant grasinimais karu ir asmeniniais įžeidimais su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu).

REKLAMA

Po Kim Jong Uno naujametinės kalbos imtasi skuiai įgyvendinti įvairius sprendimus, o Pietų Korėja praeitos savaitės pirmą per dvejus metus abiejų Korėjų susitikimą pavadino galimu pirmuoju žingsniu pradėti derybas su Šiaurės Korėja dėl pastarosios branduolinių ginklų arsenalo.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-In (Mun Džejinas), raginantis vykdyti dialogą su Šiaurės Korėją, bet tuo pačiu kritikuojantis Pchenjano ginklų programą, praėjusią savaitę sakė, kad yra pasiruošęs susitikimui su Kim Jong Unu, „esant tinkamoms sąlygoms“, nors pridūrė, kad „turi būti garantuoti tam tikri tokio susitikimo rezultatai“.

Vis dėlto, Pchenjanas tokias Seulo viltis sekmadienį sutrypė, kai pareiškė, kad Moon Jae Inas „neišmanėliškai ir nepagrįstai“ prašo išankstinių susitikimo sąlygų, kurios galimai susiję su žingsniais branduolinio nusiginklavimo link.

REKLAMA

„Pietų Korėjos vadovas neturėtų svajoti“, – vedamajame straipsnyje rašė valstybinė naujienų agentūra KCNA ir apkaltino Moon Jae-Iną „pataikavimu“ JAV.

KCNA pridūrė, kad Šiaurės Korėja dar gali apsigalvoti dėl dalyvavimo olimpinėse žaidynėse.

„Jie turėtų prisiminti, kad traukiniai ir autobusai su mūsų delegacija į olimpines žaidynes tebėra Pchenjane“, – rašė KCNA.

Pietų Korėjoje veikianti Korėjos susivienijimo ministerija nekreipė daug dėmesio į straipsnį, kuris, pasak ministerijos, publikuotas dėl „vidinių priežasčių ir aplinkybių“.

Tačiau pirmadienį vienas vyresnysis Šiaurės Korėjos žurnalistas įspėjo Pietų Korėjos žiniasklaidą nekritikuoti Pchenjano.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbos gali atnešti nelaimę ir neteisinga plunksna gali tapti savo pačios budeliu, – KCNA išspausdintame rašinyje sako Kim Chol Guk (Kim Čolgukas). – Jeigu Pietų Korėjos tarnybos nesiims griežtų priemonių suvaldyti žiniasklaidos ir savo pačių liežuvių, vestuvių ceremonija gali virsti laidotuvių ceremonija.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų