REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Šokoladas ir moteris (nuotr. 123rf.com)

Mėnesinių ciklo sutrikimai dažnai vargina daugelį Lietuvos moterų. Jas kankina kraujavimo acikliškumai, per gausus ar ilgas kraujavimas, skausmai menstruacijų metu. Tačiau kaip tinkamai pastebėti menstruacijų sutrikimus, kas juos sukelia ir kaip natūraliai paspartinti jų atsiradimą, komentuoja Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų gydytoja akušerė – ginekologė Ramunė Skirmantaitė.

31

Mėnesinių ciklo sutrikimai dažnai vargina daugelį Lietuvos moterų. Jas kankina kraujavimo acikliškumai, per gausus ar ilgas kraujavimas, skausmai menstruacijų metu. Tačiau kaip tinkamai pastebėti menstruacijų sutrikimus, kas juos sukelia ir kaip natūraliai paspartinti jų atsiradimą, komentuoja Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų gydytoja akušerė – ginekologė Ramunė Skirmantaitė.

REKLAMA

Menstruacijų sutrikimai – tai problema, su kuria skirtingais amžiaus tarpsniais susiduria dažna moteris.

Vilniaus „Kardiolitos“ klinikų gydytoja akušerė – ginekologė Ramunė Skirmantaitė mano, kad Lietuvoje kas trečia vaisingo amžiaus moteris susiduria su vienokiais ar kitokiais ciklo sutrikimais.

„Apie pusę mergaičių patiria nereguliarius kraujavimus iš gimdos pirmais metais po pirmųjų mėnesinių, vadinamų menarche.

REKLAMA
REKLAMA

Apie penktadaliui moterų nereguliarūs mėnesinių ciklai išlieka dar keletą metų po menarche. Apie pusę premenopauzės amžiaus moterų (40 – 50 metų) vargina necikliniai ir/ar gausūs kraujavimai“, – vardija ginekologė.

REKLAMA

Tačiau neretai moterims kyla dvejonių, kokį mėnesinių ciklą vertėtų laikyti normaliu ir įprastu. Ginekologė R. Skirmantaitė pasakoja, kad mėnesinių ciklo trukmė skaičiuojama nuo pirmos mėnesinių dienos iki kitų mėnesinių pradžios.

„Mėnesinės kartojasi kas 21 – 35 dienas, daugumai moterų kas 28 dienas. Svarbu, kad mėnesinių ciklo svyravimai nebūtų ilgesni kaip septynios dienos.

Pačių menstruacijų normali trukmė yra dvi – septynios dienos. Mėnesinių ciklas priklauso nuo sudėtingų neurohumoralinių ryšių, kuriuos reguliuoja smegenų žievė, pogumburis, posmegininė liauka, kiaušidės, periferiniai organai ( gimda, kiaušintakiai, makštis).

REKLAMA
REKLAMA

Didelis vaidmuo tenka skydliaukei, antinksčiams ir kepenims, kuriose vyksta lytinių hormonų apykaitos procesai“, – paaiškina ji.

Sutrikus bent vienai grandžiai, moterį ima kankinti menstruacijų sutrikimai. Ginekologė R. Skirmantaitė pateikia dažniausiai pasitaikančius menstruacijų sutrikimus:

1. Cikliškumo sutrikimai. Ciklas tampa nereguliarus, jo svyravimų trukmė daugiau nei septynios dienos,

2. Visiškai dingsta iki tol buvusios reguliarios mėnesinės,

3. Menstruacijų gausumo ir trukmės pokyčiai. Ilgiau nei savaitę trunkančios, gausios menstruacijos, acikliniai kraujavimai, tepimai ir skausmingumas.

Greta sutrikimų ginekologė išskiria ir priežastis, kurios dažniausiai sukelia menstruacijų sutrikimus:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1.Supanti aplinka. Stresas, stiprios emocijos, mityba (V badavimai ir dietos arba greitas svorio priaugimas), darbo ir poilsio režimo pokyčiai (intensyvus fizinis krūvis, aktyvus sportavimas), klimato juostos kaitos.

2.Funkciniai organizmo sutrikimai, kuriuos dažniausiai lemia hormoniniai endokrininiai moters organizmo pokyčiai. Funkciniams sutrikimams priskiriami kraujo krešėjimo, kiaušidžių funkcijos sutrikimai, biocheminiai gimdos gleivinės pokyčiai, vaistų poveikis (kraujo krešėjimo sistemą veikiantys preparatai, antidepresantai).

3.Struktūriniai pokyčiai gimdoje, gimdos kaklelyje. Tai gimdos polipai, miomos, adenomiozė, gimdos gleivinės ir kaklelio onkologinės ligos, gimdos kaklelio erozija, polipai.

REKLAMA

Nustačius kuri menstruacijų normalų ciklą reguliuojanti grandis yra pažeista, parenkamas gydymas. „Gali būti patariama keisti darbo ir poilsio, fizinio krūvio ar mitybos įpročius. Taip pat gali būti skiriamas medikamentinis, hormoninis ar operacinis gydymas.

Pas gydytoją vertėtų kreiptis, jeigu mėnesinės visiškai išnyksta, pakinta jų cikliškumas ( – daugiau nei septyniomis dienomis).

Taip pat vertėtų apsilankyti pas specialistus, kai pasikeičia ir pradeda varginti menstruacijų gausumas ir trukmė “, – rekomenduoja ginekologė.

Laimę randa šokolade

Daugeliui moterų per mėnesines norisi riebaus maisto ir išsvajoto šokolado. Ginekologė R. Skirmantaitė atskleidžia, kad tokį stiprų norą sukelia pakitusi lytinių hormonų – progesterono, estrogeno ir testosterono pusiausvyra.

REKLAMA

„Sumažėja estrogenų lygis. Šis hormonas dalyvauja geros nuotaikos hormono seratonino gamyboje smegenyse.

Potraukis šokoladui, riebesniam maistui atsiranda dėl smegenyse sumažėjusio serotonino kiekio, todėl valgant riebesnį, saldų maistą smegenyse išsiskiria daugiau laimės hormonais vadinamų medžiagų“, – sako gydytoja.

Susilaikiusias menstruacijas pagreitinti galima ir natūraliomis priemonėmis ar būdais. Ginekologė pirmiausia rekomenduoja įsitikinti, ar nėra nėštumo,

atkreipti dėmesį ar nėra vartojami psichotropiniai ar priešalerginiai medikamentai bei ar nesergama skydliaukės hipofunkcija, onkologinėmis ligomis, kai taikoma chemoterapija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei užsilaikiusių menstruacijų priežastis stresas, negatyvios emocijos, padėti gali poilsis, subalansuota mityba, joga ar meditacija, neintensyvus sportas, žolelių arbatos: mėlynųjų rugiagėlių, vaistinės verbenos, debesylo šaknų nuoviras.

Paspartinti mėnesines gali ir prieskoninės žolelės: petražolės, bazilikas, rozmarinas, raudonėlis, ramunėlės, ciberžolė.

Menstruacijas antroje ciklo pusėje gali paskatinti karšta vonia, pirtis, taurė raudonojo vyno ir seksas“, – pataria R. Skirmantaitė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų