REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
20
Medikas su vaistais (nuotr. 123rf.com)

Vadinamas „energijos vitaminu“, B12 palaiko tinkamą nervų funkciją, atlieką svarbų vaidmenį DNR ląstelių gamyboje bei padeda kūną užpildyti raudonaisiais kraujo kūneliais, po visą organizmą nešiojančiais deguonį. Taip skelbia womenshealthmag.com

20

Vadinamas „energijos vitaminu“, B12 palaiko tinkamą nervų funkciją, atlieką svarbų vaidmenį DNR ląstelių gamyboje bei padeda kūną užpildyti raudonaisiais kraujo kūneliais, po visą organizmą nešiojančiais deguonį. Taip skelbia womenshealthmag.com

REKLAMA

Vos prieš Naujuosius metus Lietuvoje kilo tikras skandalas - tada į Santaros klinikas buvo atvežtas vos septynių mėnesių kūdikis, maitintas mamos veganės pienu. Medikai tada teigė, kad kūdikis buvo atvežtas kritinės būklės, jam diagnozuota anemija ir gyvybiškai svarbaus vitamino B12 trūkumas.

Šis ypač reikalingas vitaminas gaunamas tik su maistu ir papildais. Gausiausiai jo aptinkama mėsoje, pieno produktuose ir vitaminizuotuose grūduose, tad, jei esate vegetaras, veganas arba maitinatės gliuteno neturinčiais produktais, jūs padidinate rizika turėti šio gyvybiškai svarbaus vitamino nepakankamumą.

Tuo tarpu žmonės, kuriems diagnozuota piktybinė mažakraujystė ar atrofinis gastritas, gali nevisiškai pasisavinti vitaminą B12.

REKLAMA
REKLAMA

Tapo aišku, kodėl net 15% visų amerikiečių trūksta šios medžiagos. Kai taip nutinka, gali atsirasti išties nemalonūs kūno pokyčiai.

REKLAMA

Pasak Nacionalinio sveikatos instituto, mūsų kūnai iš paskutiniųjų bando išsaugoti vitamino B12 likučius ir juos tinkamai panaudoti, todėl, jei staiga pakeičiama mityba ir šios medžiagos nebegaunama, gali praeiti 3-4 metai, kad atsirastų pirmieji apie vitamino B12 nepakankamumą pranešantys požymiai.

Tačiau jiems pasirodžius linksma nebus. Didžiausia problema slypi tame, jog šiuos simptomus dažnai palaiko prasto miego, ilgų darbo valandų ar kitų neurologinių ligų pasekmėmis.

Būtent todėl svarbu žinoti, kokie yra apie šio vitamino trūkumą pranešantys simptomai ir, pastebėjus bent vieną iš jų, kuo greičiau kreiptis į gydytoją.

REKLAMA
REKLAMA

Silpnumas ir nuovargis

Nuovargis – vienas iš ankstyvųjų vitamino B12 trūkumo simptomų. Sumažėjus šios medžiagos atsargoms, jūsų organizmas nebesugeba gaminti raudonųjų kraujo kūnelių, reikalingų deguonies išnešiojimui po visą kūną. To rezultatas - mažakraujystė.

Sergant mažakraujyste jaučiamas silpnumas. Be to, šis požymis dažniausiai siejamas su stresu, miego trūkumu. Jei kasdien jaučiatės vis prasčiau ir nesuprantate, dėl ko taip yra, metas vizitui pas gydytoją.

Iš pradžių specialistas atliks kraujo tyrimus ir nustatys, ar jūs nesergate mažakraujyste. Jei taip, bus atliekami kiti tyrimai, tikrinantys vitamino B12 ir kitų maistinių medžiagų kiekį organizme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dilgčioja rankos ir kojos

Nuo smegenų per nugarą iki rankų ir kojų eina ilgas nervų takas, kurį gaubia balta riebalinė medžiaga mielinas. Jis ne tik apsaugo ir izoliuoja nervus, bet ir pagreitina nervinių impulsų sklidimą į rankas ir kojas.

Bėda ta, jog mielino gamybai reikalingas vitaminas B12. Kai jūsų organizme jo trūksta, mielino sluoksnis sutrūkinėja, o nerviniai impulsai nebegali keliauti taip greitai, kaip anksčiau. Dėl to ima dilgčioti rankos ir kojos.

Pablogėjusi pusiausvyra

Mielino trūkumas sukelia nemalonius pojūčius rankose ir kojose, tačiau jis taip pat neigiamai veikia propriocepciją – kūno padėties jutimą.

„Propriocepcija yra raktas, norint turėti puikią pusiausvyrą. Jei ji sutrikusi, dažnai krentate, svyruojate į šonus, užkliūnate už savo kojų ar kitų objektų“, - teigė Michaelas Roizenas, Klyvlendo gerovės instituto vyr. direktorius.

REKLAMA

Jei nedėvite batelių beprotiškai aukštu kulnu, kritimas ar svyravimas nėra normalus dalykas. Jei dažnai netenkate pusiausvyros, būtinai atlikite kraujo tyrimus.

Užmarštis

Jei mielinas, balta medžiaga, sauganti nervus, ima trūkinėti, galite tapti labiau užmaršūs.

Visi mes kartais nerandame telefono ar raktų, niekaip negalime prisiminti kolegos vardo, tačiau jei pastebėjote, jog pamirštate tokius dalykus, kurie anksčiau jums nekėlė jokių problemų, vertėtų surimtėti ir pasikonsultuoti su gydytoju.

Jei to nepadarysite, vitamino B12 nepakankamumas metų laikotarpyje virs gerokai rimtesne bėda – demencija.

Depresija

Pastaruoju metu jaučiatės kiek prasčiau, nei įprastai, tačiau tam nerandate priežasties (išsiskyrimas, bėdos šeimoje, pykčiai ir t.t.)?

REKLAMA

Galbūt dėl to reikėtų kaltinti sumažėjusį vitamino B12 kiekį organizme. Kadangi ši gyvybiškai svarbi medžiaga atsakinga už tinkamą smegenų veiklą ir mielino gamybą, pastarajai sutrikus gali pasireikšti simptomai, primenantys depresiją.

Taigi, nerizikuokite savo fizine ir protine sveikata bei pasikonsultuokite su gydytoju.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų