REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rudeniški orai iš Lietuvos pasitraukė ir jau šią savaitę į duris pasibels daugiau nei 10 laipsnių siekiantis šaltukas. Žema temperatūra ir trumpos dienos energiją tiesiog siurbte siurbia, tad mes paklausėme specialistų, kokiais maisto produktais spaudžiant speigui geriausia taisyti sveikatą.

Rudeniški orai iš Lietuvos pasitraukė ir jau šią savaitę į duris pasibels daugiau nei 10 laipsnių siekiantis šaltukas. Žema temperatūra ir trumpos dienos energiją tiesiog siurbte siurbia, tad mes paklausėme specialistų, kokiais maisto produktais spaudžiant speigui geriausia taisyti sveikatą.

REKLAMA

Senovėje lietuviai nesivargindavo ir tiesiog šlamšdavo lašinius, riebius blynus. Dabar gi dietologai grūmoja pirštu – žiemą reikia valgyti šaknInių daržovių sriubas.

Etnologas: mėsą anksčiau šveisdavo dėl klimato

Etnologas Mardosa pasakoja, kad mėsą senieji lietuviai taip šveisdavo ir dėl krašto klimato ypatumo, mat žiemą ir karvės pieno mažiau duodavo, ir šviežių daržovių lauke neprisiskinsi, taip pat ir dėl religinių tradicijų – laikotarpis po Kalėdų iki Užgavėnių net yra vadinamas „mėsiedu“.

Pasak šefo ir restoranų savininko Liutauro Čepracko, patiekalus su mėsa tautiečiai žiemą mielai kerta ir dabar. Štai vasarą visi pageidauja žalumos, lengvų salotų, o šiais mėnesiais dominuoja vadinamasis sunkesnis maistas.

REKLAMA
REKLAMA

Valgančių daugiau mėsos, ir tų pačių lašinukų, dietologė Vaida Kurpienė nesmerkia, tačiau nereikėtų nepersistengti. Mat 100 gramų lašinių prilygsta net pusei stiklinės aliejaus.

REKLAMA

O štai moterims tai prilygsta pusei visos dienos kalorijų normos, vyrų – trečdaliui. Ir teisintis senolių išmintimi šiais laikais, esą, negalima. Juk nuo aušros iki sutemų prie ūkio darbų dabar nugaras lenkia retas, judėjimo kur kas mažiau, tad ir energijos tiek, kiek senovėje, nereikia.

Nepakenks aštrus maistas

Tad ką gi tuomet valgyti žiemą? Specialistė tikina, jog nepakenks aštresnis maistas, kad ir su žiupsneliu juodųjų pipirų. Jais galima pasiskaninti troškinį su apvirta nerūkyta mėsa, morkomis, svogūnais, įvairiomis šakninėmis daržovėmis.

REKLAMA
REKLAMA

Ne paslaptis, jog šaltuoju sezonu apetitas didesnis. Specialistai norą valgyti sieja ir su trumpesnėmis dienomis. Šviesos trūkumas mažina hormono melatonino kiekį, žmogus jaučiasi apsnūdęs. Energijos pasikrauti galima iš ankštinių augalų. Jie kupini proteino, angliavandenių.

O tikros vitaminų A ir C bombos – moliūgai, pastarnokai, ropės, taip pat ir lietuvių itin mėgstamos bulvės. O jei įprastos bulvės pabodo, Liutauras Čeprackas siūlo paeksperimentuoti.

Valgykite vaisius ir mažinkite kavos kiekius

Sušalę ir dienos šviesos nematantys tautiečiai žiemą tampa vangūs, irzlūs. Neretai norisi valgyti itin saldžiai. Dietologai tuomet siūlo alternatyvą – džiovintus vaisius. Na, o tobuliausiu patiekalu žiemą vadinama raugintų kopūstų sriuba.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nukritus temperatūrai patariama gerti mažiau kavos, nes, pasak mokslininkų, kofeinas skatina organizmą kaupti riebalus. O štai dėl pieno produktų formuojasi gleivės, trukdančios kūnui kovoti su virusais. Na, o pavalgius, dietologai ragina išeiti į lauką ir bent 10 minučių pasivaikščioti. Suaktyvinsite kraujotaką ir taip greitai neišalksite.

Išsamiau žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų