REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iš JAV pareigūnų sekmadienį piktai reikalaujama atsakymų dėl netikro pavojaus pranešimo apie atskriejančias balistines raketas, ir dėl to kilusios panikos Havajuose, kur ir taip tvyrojo didžiulė įtampa po raketų bandymų Šiaurės Korėjoje.

Iš JAV pareigūnų sekmadienį piktai reikalaujama atsakymų dėl netikro pavojaus pranešimo apie atskriejančias balistines raketas, ir dėl to kilusios panikos Havajuose, kur ir taip tvyrojo didžiulė įtampa po raketų bandymų Šiaurės Korėjoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šeštadienį apie 8 val. vietos (20 val. Lietuvos) laiku į mobiliuosius telefonus buvo pasiųsta tokia žinutė: „Balistinių raketų pavojus gresia Havajams. Nedelsdami ieškokite slėptuvės. Tai ne pratybos“.

REKLAMA

Vėliau Havajų pareigūnai daug kartų atsiprašė ir paaiškino, kad pavojaus pranešimas buvo išsiųstas kažkam paspaudus ne tą mygtuką, keičiantis budėjimo pamainai.

Tačiau kitas pranešimas apie netikrą pavojų mobiliuosius telefonus pasiekė tik po beveik 40 minučių. Havajų gubernatorius sakė, kad nebuvo galimybių automatiškai atšaukti netikro pavojaus, todėl tai reikėjo daryti rankiniu būdu.

Federalinė komunikacijų komisija (FCC), kuri yra atsakinga už netikrą pavojaus žinutę pasiuntusios Pavojaus pranešimų sistemos standartus, procedūras ir bandymų protokolus, pažadėjo „nuodugnų tyrimą“.

REKLAMA
REKLAMA

Klaidingas pavojaus pranešimas apie atskriejančias balistines raketas sukėlė didžiulę paniką – žmonės puolė slėptis, palikę automobilius keliuose ar ieškodami prieglobsčio voniose, rūsiuose, šuliniuose, po čiužiniais. Kai buvo išplatintas pranešimas, kad pavojus netikras, ir panika nuslūgo, kilo pasipiktinimas, daugelis klausė, kaip galėjo įvykti tokia klaida.

„Apimti siaubo ir pikti“

„Visiems Amerikoje reikia suprasti, kad jeigu jums būtų tekę tai patirti, jūs būtumėt tokie pat pikti kaip aš“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė Havajams atstovaujanti Atstovų Rūmų narė Tulsi Gabbard.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes apimti siaubo ir pykčio. Skambinau savo tėvams. Skambinau savo seseriai. Vyras ir aš drebėjome, vos sulaikėm ašaras. Pataisymo laukėme 40 minučių. Jokio pasitikėjimo šia pavojaus pranešimų sistema“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė fotografė Aislinn Victoria. Nuotykių ieškotoja Alison Teal pavadino tai „blogiausia gyvenimo akimirka“.

Klaidingas pavojaus pranešimas buvo išsiuntinėtas tokiu metu, kai prieš kelis mėnesius didžiulč įtampą tarp Vašingtono ir Pchenjano sukėlė Šiaurės Korėjos teigimas, kad ji sėkmingai išbandė balistines raketas, galinčias nunešti branduolines kovines galvutes į JAV žemyninę teritoriją, taip pat ir Havajų salyną.

REKLAMA

„Mes suklydome“

„Nuoširdžiai atsiprašau už problemas ir širdies skausmą, kurį šiandien sukėlėme. Mes suklydome“, – spaudos konferencijoje sakė Havajų pavojaus valdymo agentūros administratorius Vernas Miyagi.

„Pastaruosius kelis mėnesius bandėme padaryti pažangą dėl visos šios grėsmės, kad galėtume kuo geriau perspėti ir parengti visuomenę“, – sakė jis ir pažadėjo ištirti incidentą, kad daugiau tai nepasikartotų“.

Socialinėje žiniasklaidoje išplitus mobiliųjų telefonų ekrano kopijoms su minimu perspėjimu, T. Gabbard tviteryje greit paskelbė, kad tai „netikras pavojus“, o Havajų pavojaus valdymo agentūra tviteryje patvirtino, kad „raketų pavojaus Havajams nėra“. Tačiau tas pranešimas nepasiekė prie „Twitter“ neprisijungusių žmonių.

REKLAMA

JAV kariškių atstovas Davidas Benhamas vėliau sakė, kad JAV Ramiojo vandenyno vadovybė „balistinių raketų grėsmės Havajams nenustatė“ ir kad „ankstesnė žinutė buvo išsiuntinėta per klaidą“.

Galiausiai išsiuntinėtoje pataisytoje žinutėje buvo sakoma: „Raketų grėsmės ar pavojaus Havajų valstijai nėra.“ „Tai, kas įvyko šiandien, yra visiškai nepriimtina, – sakė Havajų gubernatorius Davidas Ige. – Apgailestauju dėl skausmo ir sąmyšio, kuriuos žmonės galėjo patirti.“

Baltieji rūmai paskelbė, kad prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) buvo pranešta apie incidentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Siaubas“

Havajuose gyvenanti nuotykių ieškotoja A. Teal sakė, kad „visus buvo apėmusi panika“. Kaip ekstremali nuotykių ieškotoja keliaudama po pasaulį buvau atsidūrusi labai baisiose situacijose, nuo pūgų iki ryklių ir karštos lavos. Niekas nekėlė tokio siaubo kaip raketa, atskriejanti nužudyti visų, kuriuos pažįsti ir myli“, – naujienų agentūrai AFP sakė ji.

Lauren McGowan, kuri su šeima ir draugais atostogavo Havajų Maujo saloje, ėjo pusryčiauti, kai gavo perspėjimą. Kompanija grįžo į viešbutį, kur darbuotojai greit nuvedė juos į kavinę rūsyje ir dalijo vandenį bei maistą. Skubėjimas į priedangą kėlė sąmyšį, ypač – tarp grupėje buvusių vaikų, pasakojo L. McGowan.

REKLAMA

Andy Priestas tviteryje parašė, kad jo tėvai galvojo mirsią. „Mano mama kėlėsi eiti, o tėtis jai pasakė, kad jei jiems laikas išeiti, jis nori žiūrėti į vandenyną ir gėrėtis vaizdu“, – rašė A. Priestas.

Netikras pavojus paveikė ir kelis golfo žaidėjus, dalyvavusius JAV PGA turnyre Honolulu. „Po čiužiniais vonioje su žmona, kūdikiu ir uošviais, – tviteryje parašė amerikiečių golfo žaidėjas Johnas Petersonas. – Prašau, Viešpatie, tegu ši bombos grėsmė nebūna tikra.“

Pagrindiniame greitkelyje H3, šiauriau Honolulu, palikę automobilius, vairuotojai puolė bėgti į netoliese esantį tunelį, rašė laikraštis „Honolulu Star-Advertiser“.

REKLAMA

Cherese Carlson (Čeriz Karlson), kurios vaikai buvo mokykloje Honolulu, sakė skubiai paskambinusi, kad įsitikintų, jog jos vaikai jau saugiai pasislėpę. 

„Pagalvojau, o Dieve, na štai. Bus kažkas labai blogai, aš galiu mirti“, – sakė ji.

„Trumpas pozuoja“

Vos prieš mėnesį Havajai išbandė savo perspėjimo dėl branduolinių atakų sirenų sistemą. Tai buvo padaryta pirmą kartą po Šaltojo karo, per pratybas, kurios dabar vyks kas mėnesį, naujienų agentūrai AFP sakė pavojaus valdymo agentūros atstovas.

D. Trumpas, kuris vartojo pompastišką retoriką apie Šiaurės Korėją ir jos lyderį Kim Jong-Uną, dar nepaskelbė reakcijos į netikrą perspėjimą apie raketas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neseniai jis sakė, kad norėtų pasikalbėti tiesiogiai su Kim Jong-Unu. Abu lyderiai pastaraisiais mėnesiais svaidėsi tarpusavio įžeidimais dėl Šiaurės Korėjos raketų ir branduolinių bandymų.

Tačiau T. Gabbard apkaltino D. Trumpą pozavimu ir sakė, kad jis rimtai nevertina Šiaurės Korėjos branduolinių grasinimų. Atstovų Rūmų demokratė paragino prezidentą be išankstinių sąlygų pradėti tiesiogines derybas su Pchenjanu.

„Havajų žmonės niekada neturėjo to patirti. Amerikos žmonės šiuo metu neturėtų susidurti su šia grėsme. Mums reikia taikos, o ne politinių rietenų“, – sakoma jos tviterio žinutėje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų