REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iranas panaikino suvaržymus, kurie per neseniai vykusius protestus buvo įvesti populiariausiai šalyje socialinės žiniasklaidos programėlei „Telegram“.

Iranas panaikino suvaržymus, kurie per neseniai vykusius protestus buvo įvesti populiariausiai šalyje socialinės žiniasklaidos programėlei „Telegram“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujienų agentūros AFP žurnalistai sekmadienį galėjo naudotis šia programėle, ir pareigūnai patvirtino, kad ji atblokuota. „Informacija apie „Telegram“ filtravimo užbaigimą yra tiksli“, – AFP sakė Telekomunikacijų ministerijos atstovas.

REKLAMA

Per penkias Naujųjų metų šventės dienas neramumai krėtė dešimtis Irano miestų, kai maždaug 25 mln. vartotojų šioje šalyje turinti „Telegram“ mobiliuosiuose telefonuose buvo užblokuota.

Pusiau oficiali naujienų agentūra ISNA pranešė, kad „Telegram“ suvaržymai prezidento Hassano Rouhani „nurodymu buvo visiškai panaikinti“. Vyriausybė kaltino „kontrrevoliucionierius“ ir užsienio grupes smurto kurstymu neramumų metu per socialinę žiniasklaidą.

REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai taip pat blokavo mobiliuosiuose telefonuose dalijimosi nuotraukomis programėlę „Instagram“ ir kai kuriuos virtualius privačius tinklus (VPN), kuriais naudojamasi norint apeiti draudimus tokiems socialiniams tinklams kaip „ Twitter“, „YouTube“ ir „Facebook“.

H. Rouhani per neramumus sakė, kad šie suvaržymai yra būtini, bet neturėtų būti neriboti. Jis teigia, kad konservatyvieji oponentais naudojasi protestais dėl plačios cenzūros įvedimo.

„Jūs norite pasinaudoti galimybe amžiams uždaryti šią socialinę žiniasklaidą. Gal jūs miegat gerai, bet 40 mln. žmonių turėjo problemų ... 100 tūkst. žmonių prarado darbą“, – sausio 9 d. sakė H. Rouhani, turėdamas omenyje skundus, kad „Telegram“ draudimas paveikė daug privačių kompanijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irano kovos su kibernetiniais nusikaltimais komiteto vadovas Abdolsamadas Khoramabadi kritikavo vyriausybę, kad ji anksčiau neužblokavo „Telegram“, ir sakė, kad pareigūnai turėtų būti baudžiami, jei nustatoma, kad jie tyčia neveikė prieš „tvarkos drumstėjus ir priešus“ internete.

Konservatoriai taip pat ragino plėtoti vietos programėles, kurios pakeistų „Instagram“ ir „Telegram“. H. Rouhani parama laikiniems suvaržymams reiškia tam tikrą prezidento nuomonės pasikeitimą, nes anksčiau jis žadėjo nutraukti bet kokią interneto cenzūrą.

Vos trys savaitės prieš neramumus, gruodžio 19 dieną, H. Rouhani pirmajai šalies konferencijai dėl pilietinių laisvių sakė: „Mes nesieksime filtruoti socialinės žiniasklaidos. Mūsų telekomunikacijų ministras žada žmonėms, kad niekada nepalies filtravimo mygtuko.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų