REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV prezidentas Donaldas Trumpas stengėsi nuslopinti pasipiktinimo audrą, kilusią dėl numanomo jo pareiškimo apie imigrantus iš „sušiktų šalių“, smerkiamo Amerikoje ir užsienyje kaip rasizmo apraiška.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas stengėsi nuslopinti pasipiktinimo audrą, kilusią dėl numanomo jo pareiškimo apie imigrantus iš „sušiktų šalių“, smerkiamo Amerikoje ir užsienyje kaip rasizmo apraiška.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau ne pirmieji D. Trumpo išsakyti rasistinio pobūdžio komentarai buvo vienbalsiai pasmerkti Afrikos šalių ir Jungtinių Tautų, o mažiausiai dviejose valstybėse JAV ambasadoriai buvo iškviesti pasiaiškinti.

REKLAMA

Anksti penktadienį D. Trumpas aptakiai paneigė ištaręs tuos žodžius per ankstesnę dieną Baltuosiuose rūmuose vykusį susitikimą su įstatymų leidėjais dėl imigracijos reformos klausimų.

'DACA susitikime aš pavartojau šiurkščių posakių, bet ne tokių“, – sakoma jo „Twitter“ žinutėje, aiškiai turėdamas omenyje komentarus, cituotus dienraščių „The Washington Post“ ir „The New York Times“.

Tačiau susitikime dalyvavęs demokratų senatorius Dickas Durbinas viešai atmetė prezidento pasiteisinimus ir sakė, kad D. Trumpas ne kartą vartojo „šlykščius ir rasistinius“ išsireiškimus.

REKLAMA
REKLAMA

Per ketvirtadienį Baltuosiuose rūmuose surengtą pasitarimą buvo tariamasi dėl abiejų pagrindinių partijų siūlomo susitarimo apriboti imigraciją ir neleisti atvykėliams kviestis į Ameriką savo šeimų narių, apriboti JAV vizų („žaliųjų kortų“) loteriją ir sustiprinti sienų apsaugą, tačiau apsaugoti nuo deportacijos tūkstančius jaunuolių, žinomų kaip „svajotojai“ (Dreamers).

D. Trumpas atmetė savo pirmtako Baracko Obamos DACA (Atidėtų veiksmų atvykstančių vaikų atžvilgiu) programą, suteikusią teisinę apsaugą 800 tūkst. jaunų imigrantų. Jis paliepė Kongresui iki kovo pakeisti šią tvarką, nors kol kas federalinis teismas yra užblokavęs tokias pastangas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip pranešama, įstatymų leidėjams iškėlus klausimą dėl teisinės apsaugos imigrantams iš Afrikos valstybių, Haičio ir Salvadoro, prezidentas esą pareikalavo atsakyti, kodėl Jungtinės Valstijos turėtų priimti imigrantus iš „sušiktų šalių“, o ne, pavyzdžiui, turtingos Norvegijos, kurioje gyvena daugiausiai baltaodžiai.

Pasak D. Durbino, D. Trumpas konkrečiai paklausė: „Ar mums reikia daugiau haitiečių?“. Paskui jis pradėjo ilgą tiradą, peikdamas imigrantus iš Afrikos.

D. Trumpas „pasakė neapykantos kupinų, šlykščių ir rasistinių dalykų“, teigė D. Durbinas ir pridūrė, kad epitetas „sušiktos“ yra „tikslus žodis, pavartotas prezidento – ir ne kartą, o kelis kartus“.

REKLAMA

Prezidentas savo ruožtu neigė sakęs „kažką paniekinama“ apie žmones iš Haičio. „Išgalvota demokratų, – jis rašė tviteryje. – Mano santykiai su haitiečiais – nuostabūs!“

Vis dėlto Haičio vyriausybė, penktadienį minėjusi katastrofinio žemės drebėjimo, nusinešusio mažiausiai 200 tūkst. žmonių gyvybių, aštuntąsias metines, pareiškė esanti „įtūžusi ir sukrėsta“ šių „rasistinių“ išvedžiojimų.

Žiniasklaidos paskelbti D. Trumpo komentarai taip pat buvo vienbalsiai pasmerkti Afrikos ambasadorių prie JT grupės. Jos pareiškime sakoma, kad šios valstybės yra „nepaprastai pasibaisėjusios“ JAV lyderio „rasistiniais ir ksenofobiniais pareiškimais“.

REKLAMA

Grupė paragino atsiimti šiuos žodžius ir atsiprašyti, taip pat sakė esanti susirūpinusi dėl „JAV administracijoje stiprėjančio polinkio juodinti (Afrikos) žemyną ir spalvotuosius“.

JAV Valstybės departamentas stengėsi švelninti padarytą žalą. Vienas aukštas pareigūnas sakė, kad nors D. Trumpas neigia ištaręs jam priskiriamus žodžius, diplomatams buvo nurodyta pareikšti Vašingtono pagarbą valstybėse, kur amerikiečių ambasadoriai buvo iškviesti pasiaiškinti – kaip nutiko Haityje ir Botsvanoje.

Gaisras buvo gesinamas ir JAV atstovybėse. Ambasada Pietų Afrikos Respublikoje paskelbė, kad JAV „giliai gerbia“ Afrikos žmones ir kad „mūsų pasišventimas partneriams ir draugams visame žemyne niekaip nesikeičia“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Demokratų ir respublikonų įtūžis

D. Trumpo pasisakymai išprovokavo tiek demokratų, tiek respublikonų kritikos bangą. Kongreso juodaodžių frakcijos pirmininkas Cedricas Richmondas (Sedrikas Ričmondas) ir Atstovų Rūmų teisėtvarkos komiteto vyriausiasis demokratas Jerroldas Nadleris sakė sieksiantys ateinančią savaitę mėginsiantys pateikti D. Trumpą drausminančią rezoliuciją.

„Turime parodyti pasauliui, kad šis prezidentas neatstovauja daugumos Amerikos žmonių jausmams“, – sakoma jų pareiškime. Tokia rezoliucija D. Trumpui gali būti itin nepatogi, jeigu už ją nubalsuotų Kongreso žemųjų rūmų respublikonai.

REKLAMA

Per 2016 metų rinkimus dėl prezidento posto kovojusi demokratė Hillary Clinton savo „Twitter“ žinutėje peikė D. Trumpo „neišmanėlišką, rasistinį požiūrį į kiekvieną, kas neatrodo panašus į jį“.

Kai kurie respublikonai irgi neslėpė nepasitenkinimo. Atstovų Rūmų pirmininkas Paulas Ryanas sakė, kad prezidento pasisakymas buvo „itin nevykęs“ ir „nenaudingas“.

Haitietiškas šaknis turinti Jutos deputatė Mia Love sakė, kad D. Trumpo žodžiai buvo „nemalonūs“ ir „priešinantys“, o Pietų Karolinos atstovas Timas Scottas, vienintelis juodaodis respublikonų senatorius, pareiškė, kad būtų „nuviliama“, jeigu prezidentas iš tikrųjų pavartojo minėtą išsireiškimą.

REKLAMA

Nebe pirmas skandalas

Keistas sutapimas, kad JAV prezidentas penktadienį pasirašė deklaraciją, pagerbiančią nužudytą pilietinių teisių judėjimo ikoną Martiną Lutherį Kingą Jr. (Martiną Liuterį Kingą jaunesnįjį), likus trims dienoms iki federaliniu lygiu minimos šio aktyvisto atminimo dienos.

D. Trumpas ignoravo pasipiktinusių klausytojų klausimus apie rasizmą ir per M. L. Kingo pagerbimo ceremoniją kalbėjo apie šio dvasininko „taikų kryžiaus žygį už teisingumą ir lygybę“.

Naujausias skandalas paskatino prisiminti ankstesnius D. Trumpo pareiškimus, įžiebusius kaltinimų rasizmu. D. Trumpas tapo nacionalinės politinės arenos garsenybe savo pastangomis įrodyti klaidingą prielaidą, kad B. Obama, pirmasis JAV prezidentas afroamerikietis, yra gimęs ne Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Be to, D. Trumpas meksikiečius imigrantus vadino žagintojais, ne kartą kėlė klausimą dėl musulmonų imigrantų lojalumo, smerkė Nacionalinės amerikietiškojo futbolo lygos (NFL) žaidėjus, priklaupdavusius skambant Amerikos himnui ir tokiu būdu protestuodavusius prieš policijos žiaurumą afroamerikiečių atžvilgiu. D. Trumpas yra išsakęs ir abejotinų komentarų apie vienas baltosios rasės viršenybės šalininkų eitynes, aptemdytas smurto.

Naujausias D. Trumpo pasisakymas buvo itina atšiauriai įvertintas norvegų, kai prezidentas pateikė juos kaip puikų pavyzdį, kokių žmonių jis laukia atvykstant į Ameriką.

„Vienintelis dalykas, galintis suvilioti mane emigruoti į JAV – jūsų spalvinga daugiakultūrė visuomenė. Neatimkite šito, – pareiškė Janas Egelandas, buvęs JT generalinio sekretoriaus pavaduotojas, dabar vadovaujantis Norvegijos pabėgėlių tarybai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų