REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skrandžio vėžio simptomai itin paslaptingi, o ankstyvosiose ligos stadijose sveikatos sutrikimų galite net nepastebėti. Taip pat konkretūs rizikos veiksniai, kodėl šia liga susergama – irgi nenustatyti.

Skrandžio vėžio simptomai itin paslaptingi, o ankstyvosiose ligos stadijose sveikatos sutrikimų galite net nepastebėti. Taip pat konkretūs rizikos veiksniai, kodėl šia liga susergama – irgi nenustatyti.

REKLAMA

„Nors specifinių skrandžio vėžio simptomų nėra, dar ankstyvose stadijose gali atsirasti nevirškinimo jausmas, taip pat pykinimas ir vėmimas ar atsiradusi mažakraujystė.

Skrandžio vėžys dažniausiai pasireiškia be skausmų, šis gali atsirasti tik vėlesnėse ligos stadijos, tačiau pasireikšti individualiai, priklausomai nuo to, kiek vėžys progresavęs“, – aiškina gydytoja onkologė-chemoterapeutė Daiva Preimontienė.

Kaip laiku atpažinti ligą?

Kiti skrandžio vėžio požymiai gali būti apetito praradimas, kūno svorio mažėjimas, pasunkėjęs rijimas ir rėmuo.

REKLAMA
REKLAMA

Gydytojos teigimu, vienas iš rizikos veiksnių, galinčių sukelti skrandžio vėžį yra Helicobacter pylori bakterija. Ši infekcija dažnai lemia žarnyno ir skrandžio ligas, ne išimtis ir skrandžio vėžys. Pirmiausia ši bakterija gali sukelti skrandžio uždegimą, opą, kitas ligas, kurios vėliau gali išsivystyti į vėžį. Žmonėms, turintiems šią bakteriją, skrandžio vėžio susirgimo rizika padidėja 6 kartus.

REKLAMA

„Ligos atsiradimą gali skatinti ir alkoholis bei nikotinas. Neigiamą poveikį turi ir nitratai, esantys maisto produktuose. Ligos, kaip skrandžio uždegimai ar skrandžio polipai – nepiktybiniai augliai, taip pat padidina vėžio atsiradimo riziką 20 proc. Daug ką lemia ir paveldimumo faktorius ir būna atvejų, kada šia liga serga ištisos šeimos“, – pasakoja Daiva Preimontienė.

Remiantis Nacionalinio vėžio instituto pateikiama informacija, skrandžio vėžio rizika glaudžiai susijusi ir su mityba. Šio vėžio atsiradimo riziką didina sūdyti, rauginti, marinuoti, aštrūs, rūkyti maisto produktai, kadangi tokiame maiste gausu kancerogenų.

REKLAMA
REKLAMA

Onkologė įvardina, kad Lietuvoje kasmet skrandžio vėžiu suserga apie 900 žmonių.

Skrandžio vėžio prevencija

Aptikus skrandžio vėžį pirmoje ir antroje stadijoje, liga dažniausiai išgydoma, tačiau anot gydytojos, beveik pusė skrandžio vėžio atvejų nustatoma jau ligai išplitus, kada prognozės nėra džiuginančios.

Skrandžio vėžio prevencijai ypač svarbi tinkama mityba – reikėtų stengtis kuo daugiau vartoti šviežio, mažiau apdoroto maisto. Pasak gydytojos, reikėtų vengti valgyti ir per daug karštą maistą, o įtarus pirmuosius skrandžio vėžio simptomus, nedelsiant kreiptis į gydytoją, kad ligos atveju pasveikimo tikimybė būtų kuo didesnė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų