REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
13
Santykiai 123rf.com

 Ar esate skaičiusios Antoine de Saint-Exupéry „Mažąjį princą“? Jis turėjo rožę, kuri buvo labai lepi ir išdidi. Jos žodžiai Mažajam princui iš pradžių atrodė tušti ir bereikšmiai. Kartą keliaudamas jis užėjo sodą, pilną tokių pat rožių kaip jo. Mažasis princas nuliūdo, kad jo rožė – ne vienintelė visoje visatoje, ir apsiverkė.

13

 Ar esate skaičiusios Antoine de Saint-Exupéry „Mažąjį princą“? Jis turėjo rožę, kuri buvo labai lepi ir išdidi. Jos žodžiai Mažajam princui iš pradžių atrodė tušti ir bereikšmiai. Kartą keliaudamas jis užėjo sodą, pilną tokių pat rožių kaip jo. Mažasis princas nuliūdo, kad jo rožė – ne vienintelė visoje visatoje, ir apsiverkė.

REKLAMA

Tačiau po kurio laiko jis šį tą suprato ir štai ką pasakė sodo rožėms: „Jūs gražios, bet tuščios. Dėl jūsų neverta mirti. Žinoma, apie mano rožę koks praeivis manytų, kad ji panaši į jus. Bet ji viena brangesnė už jus visas todėl, kad aš ją laisčiau. Todėl, kad ją apvožiau gaubtu. Todėl, kad ją atitvėriau širma. Todėl, kad nurankiojau nuo jos vikšrus, palikdamas tik du ar tris, kad būtų peteliškių. Be to, klausydavausi, kaip ji skundžiasi, giriasi, o kartais net ir tyli. Todėl, kad tai mano rožė.“

Šis pasakojimas apie lepiąją rožę yra tarsi „nepatogios“ moters pavyzdys. Paaiškinti, kuo skiriasi „patogi“ moteris nuo „nepatogios“ ir kodėl vyrai myli „nepatogias“ moteris, paprašėme santykių eksperto Šarūno Mažuolio.

REKLAMA
REKLAMA

Gana dažnai nutinka, kad vyras išeina pas kitą moterį, palikdamas tą, kuri viską dėl jo darė ir nieko neprašė sau. Vyrai myli moteris, apie kurias reikia pagalvoti, kuriomis reikia pasirūpinti, kurios kelia problemų, kartu skleisdamos šilumą, rūpestį ir maloniai besielgdamos. Ką labiausiai vertina vyrai, kurie turi kokį nors pomėgį – kolekcionuoja pašto ženklus, augina gėles, kuria kompiuterines programas? Tai, ką gavo veltui, be pastangų, ar tai, dėl ko reikėjo gerokai pasukti galvą ir sugaišti laiko? Taip pat jie vertina ir moteris, kurių ne tik siekia, bet dėl kurių jiems reikia stengtis visą gyvenimą.

REKLAMA

Kokia moteris yra „patogi“, o kokia „nepatogi“?

„Patogi“ moteris, tegu ir kantriai plušanti dėl vyro bei šeimos gerovės, yra šiurkšti, nepatenkinta, nepagarbi, žarstanti priekaištus. „Nepatogi“ moteris pasakoja apie savo norus ir poreikius, prašo paslaugų, kalba apie problemas ir tai, kas jos netenkina, tačiau kartu išlieka maloni, šilta, rūpestinga ir kantri. O įvertinti, ar esi „patogi“, ar „nepatogi“ moteris, gali atlikusi testą.

Vyras žodžiai tave įskaudino. Kaip reaguoji?

a) nutyli ir užlaikai savyje arba pratrūksti kąsdama atgal, primindama senas nuoskaudas;palauki, kol nuslūgs didžioji pykčio banga, ir nusiraminusi, pasakai vyrui, kas tave įskaudino.

REKLAMA
REKLAMA

Sugedo vandens čiaupas. Kaip elgiesi?

imiesi darbo pati ir tyliai pyksti ant vyro, kad jis vėl nieko nedaro, ir kaip paprastai tau tenka rūpintis pačiai. pasakai vyrui, kad sugedo čiaupas ir jį būtina pataisyti, bei ramiai primeni jam apie tai kiekvieną dieną, kol jis išsprendžia problemą – pats sutvarko čiaupą arba iškviečia meistrą.

Vyras klausia, ką norėtum nuveikti savaitgalį? Ką atsakai?

įvertini finansines galimybes, pagalvoji, ko labiau norėtų vyras, apmąstai koks sprendimas būtų optimaliausias, ir pasakai vyrui (tyliai atsidusdama, kad vėl negausi ko nori). aiškiai ir paprastai pasakai, ko iš tikrųjų nori ir lauki, kol vyras išsakys savo nuomonę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tau prasta nuotaika, esi suirzusi, dėl kažko neramu. Kaip elgiesi? apsimeti, kad viskas gerai.

neslepi, kaip jautiesi, ir papasakoji vyrui apie tai, pasidalini priežastimis, jei tokių yra, paprašai, kad skirtų tau dėmesio ir kantriai išklausytų.

Visi atsakymai „a“ atskleidžia „patogios“, tačiau dažniausiai nemalonios ar potencialiai nemalonios moters elgesį. Visi atsakymai „b“ apibūdina nepatogios, tačiau malonios moters elgesį.

Ar galima išmokti būti „nepatogia“ moterimi?

Galima. Klausk, jei kyla klausimų, ir kelk santykių problemas į dienos šviesą. „Patogios“ moterys, kurios tyli ir nieko nesako, rizikuoja tapti nemalonios, o nuo tokių dailiosios lytoes atstovių vyrai bėga kuo toliau. Nutylėtos problemos kaupiasi, nepasitenkinimas auga, tai atsispindi moters balso tone, žodžiuose ir elgesyje. Šiurkštus balso tonas yra viena iš greičiausių vyrų atbaidymo priemonių. „Nepatogi“ moteris turi daugiau šansų likti maloni, nes ji iš karto kalba apie tai, kas skaudina, kas netenkina, nekaupdama nuoskaudų ir nusivylimo. Nuo tokių dailiosios lyties atstovių vyrai nebėga, jie jas myli.

REKLAMA

Bet „nepatogi“ moteris, pavyzdžiui, susipažindama su vyru, rizikuoja jį nubaidyti būtent savo „nepatogumu“?

Dalį vyrų – tų, kurie ieško „patogios“ moters ne visam gyvenimui, – tikrai gali nubaidyti. „Nepatogi“ moteris tai iškart supranta ir pasitraukia arba tampa dar „nepatogesnė“, taip atsijodama netinkamus kandidatus. Taigi, jei nori tapti tikra „nepatogi“ moteris, turi būti taktiška, maloni, šilta, rūpestinga.

Su tavimi turi būti gera bendrauti. Vyras turi jausti dėkingumą už savo pastangas, už tai, ką dėl tavęs padaro. Tad gerbk savo laiką, energiją, pomėgius, norus, gyvenimo būdą ir pasaulėžiūrą bei įvertink, ką gali paaukoti dėl patinkančio vyro ir norimų santykių, o ko jokiu būdu ne. Mat „nepatogi“ moteris nebijo likti viena. Jei bijai likti viena, būti „nepatogiai“ tau bus labai sunku, nes „nepatogi“ moteris visada rizikuoja prarasti vyrą, kuris nėra jai tinkamas ir jos nemyli. Deja, moterys, bijančios likti vienos, dažniausiai ir susiranda netinkamus vyrus

REKLAMA

„Nepatogios“ moters vyras žino, kad gali bet kada jos netekti, jei netinkamai elgsis – taps nepagarbus, ignoruos, nesistengs dėl santykių, ims degraduoti, t. y. girtaus, loš, bendraus su netikusiais draugais ir t. t. Prisimeni Mažojo princo rožę, kuri nevengdavo apsimesti, kad miršta ir Mažasis princas gali jos netekti? O ar esi pastebėjusi paprastas, „patogias“ gėleles, kurios gyvavo bet kokiomis sąlygomis ir buvo užmirštos?..

Bet „nepatogiai“ moteriai taip pat reikia vyro?

Taip, „nepatogiai“ moteriai vyras reikalingas. Tu greičiausiai esi gana savarankiška ir beveik viską gali pasidaryti pati, tačiau jei esi „nepatogi“ moteris, mielai rinksiesi vyro pagalbą ir prašysi paslaugų. „Nepatogi“ moteris turi daug norų ir poreikių. Ji turi pomėgių, kuriems reikia vyro pagalbos – nuvežti, nupirkti, įrengti…

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji turi poreikių, kuriuos vyras gali patenkinti – ji trokšta būti išklausyta, praleisti laiką tik dviese, išgirsti komplimentų, būti pastebėta, gerbiama, globojama…

Ji nevengia apie viską kalbėti su vyru. „Nepatogi“ moteris tokia yra visą gyvenimą, tad visada vyrui suteikia galimybių ja rūpintis, dėl jos vyras amžinai turi „problemų“. Tokia moteris kaip lepioji Mažojo princo rožė visam gyvenimui prikausto aktyvaus vyro dėmesį.

Vadinasi, labai svarbu neprarasti to, kas pačiai moteriai svarbu, kas jai teikia gyvenimo džiaugsmo?

Taip, be pomėgių, mielos veiklos, to, kas teikia džiaugsmą, moteris. „Nepatogi“ moteris nėra kuo nors ypatinga. Ji, kaip Mažojo princo rožė, iš šalies atrodo tokia pat kaip ir kitos rožės. Tačiau savo vyrui ji tampa vienintelė, nepakartojama, reikalinga ir mylima. Dėl tokios moters vyras pasirengęs numirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų