REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Himalajų kalnuose rastas negyvas alpinistas iš Austrijos, mėginęs vienas įkopti į viršukalnę Nepale, penktadienį pranešė pareigūnai.

Himalajų kalnuose rastas negyvas alpinistas iš Austrijos, mėginęs vienas įkopti į viršukalnę Nepale, penktadienį pranešė pareigūnai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis incidentas yra pirmoji tokio pobūdžio žūtis, apie kurią buvo paskelbta Nepalui neseniai priėmus įstatymą, draudžiantį alpinistams vieniems kopti į aukščiausius kalnus.

REKLAMA

Manoma, kad 41 metų alpinistas užsimušė gruodžio gale, nukritęs nuo skardžio kopdamas į Lobučės kalno 6 119 metrų aukščio rytinę viršūnę, esančią greta Everesto.

„Savo vedlį jis paliko aukštutinėje stovykloje ir planavo toliau kopti vienas. Vedlys palaukė iki kito ryto 2 val. ir, alpinistui negrįžus, nuskubėjo į Lobučės miestelį kviesti pagalbos“, – sakė kopimą organizavusios agentūros „Ramdung Expeditions“ direktorius Raju Dongas Lama (Radžus Dongas Lama).

REKLAMA
REKLAMA

Vyro paieškos pėsčiomis ir sraigtasparniais truko 10 dienų, sakė Raju Dongas Lama.

Praeitų metų pabaigoje Nepalas uždraudė pavieniams alpinistams kopti į šalies aukščiausius kalnus. Manoma, kad alpinistas kopti pradėjo dar prieš priimant naujus apribojimus.

Pasak Nepalo vyriausybės naujais įstatymais siekiama užtikrinti, kad alpinizmas taptų saugesnis ir sumažėtų žuvusiųjų skaičius.

„Tai pirma pavienio alpinisto žūtis nuo tada, kai įsigaliojo naujos taisyklės, draudžiančios alpinistams kopti vieniems. Ruošiamės imtis priemonių, padėsiančių užtikrinti, kad būtų laikomasi šio draudimo ir kad būtų apsaugotos alpinistų gyvybės Himalajų kalnuose“, – sakė Nepalo alpinizmo asociacijos pirmininkas Shanta Biras Lama (Šanta Biras Lama).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujasis draudimas supykdė kai kuriuos patyrusius alpinistus, kuriems patinka iššūkis kopti vieniems ir netgi nenaudoti deguonies atsargų. Jie teigia, kad dėl smarkiai pagausėjusių komercinių ekspedicijų aukščiausiose pasaulio viršūnėse susidaro pavojingos spūstys ir kad į jas kopia vis daugiau daug nepatyrusių alpinistų.

Tūkstančiai alpinistų kiekvieną pavasarį ir rudenį, kai orai būna palankiausi kopti, plūsta į Nepalą, kur stūkso daugelis iš 14 aukštesnių kaip 8 000 metrų viršukalnių.

Žiemą į viršukalnes kopiama rečiau, dažniausiai tai daro bebaimiai patyrę alpinistai, norintys išbandyti savo jėgas.

Šiuo metu į Everestą kopia patyręs ispanų alpinistas Alexas Txikonas (Aleksas Čikonas), mėginantis pirmąkart per daugiau kaip du dešimtmečius aukščiausią pasaulyje viršūnę pasiekti žiemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų