REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas parlamentaras Kęstutis Pūkas penktadienį atsistatydino iš Seimo. Jis šį žingsnį žengė netrukus prieš planuotą balsavimą dėl mandato panaikinimo.

Seksualiniu priekabiavimu apkaltintas parlamentaras Kęstutis Pūkas penktadienį atsistatydino iš Seimo. Jis šį žingsnį žengė netrukus prieš planuotą balsavimą dėl mandato panaikinimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Matydamas susidariusią situaciją, kokie sukelti ažiotažai, noriu pateikti Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui atsistatydinimo pareiškimą“, – iš Seimo tribūnos penktadienį paskelbė K. Pūkas.

REKLAMA

Išsaugojo teisę kandidatuoti

Parlamentaras K. Pūkas penktadienį, Seimui nesutikus atidėti jo mandato panaikinimo klausimo dėl advokatės išvykos į užsienį, pareiškė Seimą paliekantis pats, nes parlamentas neužtikrino jo teisių į gynybą.

„Seimo nariai nepaisė įstatymo nuostatų, ir tuo pažeisdami Seimo statutą ir Konstituciją bei Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, kur reglamentuojamos asmens teises turėti advokatą, taip pat ir apkaltos proceso metu, uždraudė man šiomis teisėmis pasinaudoti“, – sakė parlamentaras.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat jis sakė kartu pateikiantis atsistatydinimo pareiškimą Vyriausiajai rinkimų komisijai. Seimo statutas numato galimybę parlamentarui per apkaltos procesą bet kuriuo metu atsisakyti mandato pačiam.

Parlamentas penktadienį nusprendė svarstyti K. Pūko mandato panaikinimo klausimą, nedalyvaujant į užsienį išvykusiai jo advokatei Aušrai Ručienei.

„Ne visą laiką reikia krūtine uždengti patrankos vamzdį. Matau, kad čia nėra prasmės. Seimas pažeidė mano teisę į gynybą, nubalsavo – kas ta gynyba, nereikalinga. Viskas, aš apsisprendžiau“, – vėliau žurnalistams Seime sakė K. Pūkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis neatmetė galimybės dar kandidatuoti į Seimą. „Pareisim atgal, jeigu norėsim. O kodėl, visos galimybės yra“, – sakė K. Pūkas.

Galimybę kandidatuoti kituose rinkimuose K. Pūkas užsitikrino pats apsisprendęs trauktis iš Seimo. Per apkaltą pašalintiems asmenims šiuo metu dalyvauti rinkimuose draudžia Konstitucija.

Klausiamas, ar nenorėtų atsiprašyti merginų, kurios jį kaltina seksualiniu priekabiavimu, K. Pūkas sakė „nei vienai merginai nepadaręs nieko blogo“. „Nei įžeidžiau, nei pasiūliau, nei liečiau, nei čiupinėjau, nebuvo nieko. Ir neįžeidžiau“, – sakė parlamentaras.

REKLAMA

Prašė atidėti procesą

Seimas penktadienį nusprendė neatsižvelgti į K. Pūko prašymą atidėti jo mandato panaikinimo klausimą, į užsienį išvykus advokatei.

„Prašau atidėti klausimo svarstymą dėl mano mandato panaikinimo, nes 2018 metų sausio 12 dieną posėdyje dėl svarbių priežasčių negali dalyvauti mano advokatė Aušra Ručienė“, – į Seimą kreipėsi parlamentaras.

Seimas tuo tarpu nusprendė, kad advokatė A. Ručienė apie posėdį žinojo iš anksto, tad jos išvyka į Argentiną nelaikytina svarbia priežastimi atidėti svarstymą.

REKLAMA

Apie advokatės išvyką Seimo vadovybė sužinojo balsavimo išvakarėse. K. Pūkas BNS sakė ketvirtadienį raštu informavęs Seimą, kad jo advokatė negali dalyvauti apkaltos procese.

Seimo narys neatsakė, kada sužinojo apie A. Ručienės kelionę į Argentiną. „Aš advokatės reikalų nelabai žinau“, – tvirtino K. Pūkas. Kad sausio 12-ąją numatomas balsavimas dėl jo mandato panaikinimo, buvo žinoma gruodį, prieš Kalėdas.

Visi kalbėję parlamentarai ragino neatidėlioti klausimo ir dėl mandato panaikinimo spręsti penktadienį, o konservatorė Irena Degutienė pasiūlė parlamentarui atsistatydinti pačiam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mes negalime pradėti pageidavimų koncerto, nežinome, kada advokatė A. Ručienė grįžta iš savo kelionės. Jei klausiate mano asmeninės ar frakcijos nuomonės, mes siūlome tai vertinti kaip bandymą apgauti Seimą, suvedžioti, ir nelaikyti to pakankama ar tinkama priežastimi nesvarstyti klausimo. Siūlome klausimą svarstyti šiandien“, – sakė liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Kartu jis pasiūlė Seimui kreiptis į Advokatų tarybą dėl A. Ručienės elgesio.

„Seimas dar gruodžio 19 dieną nustatė svarstymo datą, sausio 5 dieną užsakyti bilietai, iš tiesų advokatės elgesys šiuo atveju nederamas netgi advokatui, kai jis palieka savo klientą likimo vaiai, atsisakydamas savo išvykimu jį ginti. Iš kitos pusės, žinodama svarstymo datą, ji turėjo suplanuoti savo laiką taip, kad galėtų dalyvauti. Seimui galbūt derėtų atkreipti Advokatų tarybos dėmesį“, – sakė socialdemokratų atstovas Julius Sabatauskas.

REKLAMA

„Aš kreipiuosi į Seimo narį K. Pūką, pažiūrėkite, kokia susidarė situacija Seime, ar jums neatrodo, kad garbingiausia tiek jums, ir išlaikant orumą Seime, jūs pats galėtumėt atsistatydinti ir nereikėtų sukti galvos, kada jūsų advokatė grįš“, – kalbėjo konservatorė I. Degutienė.

KT pripažino sulaužius priesaiką

Seimas penktadienį planavo balsuoti dėl seksualiniu priekabiavimu apkaltinto parlamentaro K. Pūko mandato panaikinimo, kai Konstitucinis Teismas jį pripažino sulaužius priesaiką ir pažeidus Konstituciją. Įtariama, kad Seimo narys seksualiai priekabiavo prie jo padėjėjomis norėjusių įsidarbinti ar šias pareigas ėjusių merginų. Parlamentaro mandatas būtų buvęs panaikintas, jei už tai būtų balsavę 85 Seimo nariai.

REKLAMA

Seimo specialioji komisija yra konstatavusi, kad K. Pūkas neetišku elgesiu diskreditavo valstybės ir Seimo autoritetą, nes bendraudamas su jo padėjėja dirbusia bei Seimo nario padėjėjo-sekretoriaus darbo vietos siekiančiomis merginomis veiksmais, žodžiais, neverbaline kūno kalba pažemino kandidačių orumą, diskriminavo jas dėl socialinės padėties.

Prokuratūra K. Pūkui yra pateikusi įtarimus dėl seksualinio priekabiavimo ir netinkamo ginklo laikymo. Dėl seksualinio priekabiavimo nukentėjusiaisiais pripažinti keturi asmenys.

K. Pūkas į parlamentą išrinktas pagal partijos „Tvarka ir teisingumas“ sąrašą. Jam atsistatydinus, į parlamentą patekti pretenduoja buvusi parlamentarė Ona Valiukevičiūtė. Seime ji dirbo tris kadencijas nuo 2004 iki 2016 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuvoje yra įvykusios trys apkaltos: Seimas už pilietybės suteikimą finansiniam rėmėjui iš prezidento pareigų yra pašalinęs Rolandą Paksą, taip pat panaikinęs Seimo nario mandatus posėdžių nelankiusiems Linui Karaliui ir Neringai Venckienei.

Tuo tarpu mandatus yra išlaikę Audrius Butkevičius, Aleksandras Sacharukas, o Vytauto Gapšio apkalta sustojo, kai Konstitucinis Teismas nevertino jo veiksmų iki priesaikos. V. Gapšys po to atsistatydino iš Seimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų